St.Anger Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 Jaką masz resztę sprzętu? Objawy są takie, jakby zasilacz nie wyrabiał i uruchamiały się zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieciak Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 zmienilem zasilacz na inny i jest to samo:( stery tez inne probowalem, ba nawet odkrecalem proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Panowie sprawdzilem dzisiaj temperature okolic sekcji zasilania na odworocie PCB karty podczas bencha.Wyszlo mi 63-65 stC w czasie stresu - czy to ok? Dodam,ze mam Zalmana vf3000 i sprawdzilem rowniez temperature radiatora pokrywajacego kosci pamieci i zasilanie - mial w okolicach 50 stC - czyli wychodzi na to ,ze odbiera cieplo i jest dobrze. Wentyle w coolerze mam ustawione na minimum bo lubie cisze, temp GPU w stresie nie przekracza 60 stC. Dla porownania podam iz temperatura na PCB tam gdzie sa kosci pamieci byla 65 C, a okolice rdzenia 52 stC. Edytowane 21 Października 2011 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Masz możliwość sprawdzić tą kartę na innym komputerze? Spróbuj jeszcze odłączyć wszystkie zbędne rzeczy od zasilacza, jak DVD-ROM, stacje dyskietek jeśli masz, czytnik kart pamięci, wentylatory, katody itp. Innymi słowy podłącz do zasilacza tylko płytę główną, dysk i kartę graficzną i wtedy zobacz, czy problem nadal występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Panowie sprawdzilem dzisiaj temperature okolic sekcji zasilania na odworocie PCB karty podczas bencha.Wyszlo mi 63-65 stC w czasie stresu - czy to ok? Dodam,ze mam Zalmana vf3000 i sprawdzilem rowniez temperature radiatora pokrywajacego kosci pamieci i zasilanie - mial w okolicach 50 stC - czyli wychodzi na to ,ze odbiera cieplo i jest dobrze. Wentyle w coolerze mam ustawione na minimum bo lubie cisze, temp GPU w stresie nie przekracza 60 stC. Dla porownania podam iz temperatura na PCB tam gdzie sa kosci pamieci byla 65 C, a okolice rdzenia 52 stC. Słuchajcie apropo temp. ja mam podczas grania w nowych Herosów na karcie 70C. Czy to dużo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Powiedzialbym,ze masz bardzo dobre temperatury ;) do 80 stC jest zupelnie bezpiecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Witam wszystkich. Jakiś czas temu z kolegą wymieniliśmy swoje stare karty graficzne na GTX 570, dokładniej na model Gigabyte 1280MB GV-N570OC-13I. Obaj doświadczamy podobnych problemów, które można określić jako przegrzewanie. Wygląda to tak, że w gram sobie w jakąś grę normalnie, jak gdyby nigdy nic i nagle na chwile robi się czarny ekran i wywala mnie do pulpitu. Gra niby dalej uruchomiona, ale nie da się do niej już wejść w żaden sposób, ani ALT+Tab, ani klikając w ikonę na dolnym pasku, pozostaje zamknięcie gry przez menadżera zadań. Pierwsze takie zachowanie zaobserwowałem w Just Cause 2, ale później trafiłem na więcej takich gier, zwykle są to tytuły wykorzystujące DX 10/11 i mocno obciążające grafikę. Przeglądając forum Steam, znalazłem sugestię, żeby obniżyć taktowanie poniżej fabrycznego. Zrobiłem tak za pomocą MSI Afterburner, gra działała stabilnie znacznie dłużej, ale czasami po godzinie potrafiła się wysypać. Ostatecznie metodą prób i błędów doszedłem do tego, że obniżenie taktowania zarówno procesora jak i pamięci, oraz ręczne przyspieszenie wiatraków pozwala na w pełni stabilną grę. Moje ustawienia wyglądają następująco: Core clock - 731 MHz (fabrycznie jest 780 MHz) Shader Clock - 1462 (fabrycznie jest 1560 MHz) Memory clock - 3688 (fabrycznie jest 3800 MHz) Fan speed - 55% (z tego o ile pamiętam fabrycznie działa na 40%) Obaj z kolegą mamy te same problemy, chociaż kupiliśmy karty w różnych miejscach i z pewnym przesunięciem czasowym. Obaj mamy dobrze wentylowane budy z 5 wiatrakami 120mm. Wygląda na to, że niektórzy również mają problemu z kartami z serii 500. Domyślam się, że przyczyną jest bardzo mały margines błędu, karty fabrycznie ustawione są tak blisko granicy stabilności, że w pewnych przypadkach działają niestabilnie. Bardzo mnie irytuje to, że wydałem na kartę 1400zł i żeby uruchomić zwykłą grę muszę instalować Afterburnera i obniżać taktowanie poniżej fabrycznego (nie mówiąc o braku jakichkolwiek szans na podkręcanie). Moja poprzednia karta, GTX 285 od Gainwarda była stabilna jak skała. Nigdy nie miała takich problemów, nawet w grach, które wyciskały z niej 7 soki i nie oferowała płynności. Teraz za kupę forsy mam lepsza kartę, która nie jest stabilna na fabrycznych zegarach. Jak bym wiedział, to bym jej nie kupił chyba. Tak się zastanawiam, czy to powszechny problem? Czy jest sens reklamować, czy się z tym bujać do następnej zmiany? Nie wiem czy reklamacja zostanie uwzględniona i jak długo to wszystko potrwa. Przez to wszystko mam niechęć przed kupnem następnej karty Nvidii, bo boję się, że znowu będę miał jakieś problemy, których kiedyś nie miałem. Bardzo proszę o opinię w tej sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Wymiana gwarancyjna zostanie z pewnoscia uwzgledniona, o ile nie wyszedl nowy bios ktory znacznie przyspiesza wiatraki na karcie. Musisz to sprawdzic. Jesli problem jest znany i wyszedl nowy bios podnoszacy szybkosc pracy wiatrakow to pewnie zostanie on wgrany i nikt nawet karty nie sprawdzi dokladnie. Jesli oddasz karte do naprawy gwarancyjnej pozostaniesz bez karty i mozliwe, ze potrwa to nawet jakis miesiac. Generalnie nie nalezy wierzyc w fabryczny oc ani w zadnym wypadku do niego doplacac... Nie rozni sie on niczym od domowego poza mozliwoscia odeslania karty. Edytowane 21 Października 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Wader- Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Janek_SiD, zainstaluj sterowniki 275.33 i wtedy przetestuj kartę pod względem stabilności w directx11, jeżeli to nie pomoże to spróbuj jeszcze z wersją 260.99. Podaj jakie napięcie masz ustawione w MSI Afterburner (Core Voltage) oraz jakie temperatury są na karcie podczas grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 wylacz screen saver i wylaczanie monitora w czasei idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookbe Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Witam, mam takie pytanie odnośnie hmm, "współpracy"; "kooperacji" PC i TV.(Nie bardzo wiedziałem gdzie umieść - ten post,tutaj czy w dziale monitory. Jeżeli błąd to proszę o przeniesienie tematu). Otóż w niedługim czasie przymierzam się do zakupu TV (Samsung UE46D6500) i zamierzam podłączyć go pod mojego blaszaka. Teraz kwestia pytań. Posiadam w nim właśnie GTX 460. Czy nie będzie większego "bólu" dla tej karty jeśli podepnę dodatkowo TV jako drugi monitor. Inne wątpliwości, to czy nie będzie to zbytnie obciążenie dla komputera, albo inaczej. Czy uzyskam lepszy obraz (zależy mi na oglądaniu filmów i seriali HD, full HD jakie mam na kompie) podpinając tylko TV zamiast monitora. Nie bardzo wiem czy procesor i karta graficzna wspierają telewizor przy odtwarzaniu np. filmów w MKV (to jest czy byłaby różnica w jakości obrazu odtwarzając ten sam materiał PC-TV, a na przykład TV-USB). Procka mam starego poczciwego Phenom II X4 955, i 16 GB RAM. Ogólna tematyka to jak uzyskać w miarę najlepszy obraz z takiego zestawu (dodatkowo może sprawa kodeków, sterwników karty?) Szczerze nie wiem, i prosił bym o jakieś rady. Być może jest tu ktoś, kto się bawił w ten sposób :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Chyba najprościej będzie podłączyć telewizor z kartą za pomocą HDMI (choć wielu twierdzi, że obraz dużo traci na jakości gdy jest przesyłany przez HDMI). Bólu nie będzie żadnego, bo komputer po prostu wysyła sygnał, a jakie urządzenie będzie go odbierać to już komputerowi wszystko jedno :) . Jeśli w tej chwili używasz monitora FullHD, to po podłączeniu do telewizora z taką samą rozdzielczością wydajność będzie ta sama. Czy obraz będzie lepszy - to już zależy jaki masz monitor i jaki telewizor. Najlepiej podłącz i sam się przekonaj ;) . Edytowane 23 Października 2011 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookbe Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Aktualnie korzystam z monitora 24' Led FH (też Samsung), podpięty pod kartę przez HDMI. Obraz jest bardzo ładny, i najbardziej zastanawiałem się czy podpinając drugi odbiornik obrazu (TV) będzie to robiło dla karty, PC jakąś różnicę ( To jest czy wpłynie to w jakiś sposób na jakoś obrazu). Więc zwyczajnie podepnę monitor przez DVI, TV przez HDMI, klonowanie obrazu, i czekać na rezultaty :rolleyes: Ale powinno być dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzz Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Na oku mam Gainward GeForce GTX570 1280MB DDR5 320bit PCI-E (426018336-1732) - Ceneo.pl i ASUS GeForce GTX570 1280MB DDR5 320bit PCi-E (ENGTX570 DCII/2DIS/1280MD5) - Ceneo.pl Chłodzenie niby wygląda ok, ale będę dokładał drugą grafę - i tu może być już gorzej. Asus niby ma lepsze chłodzenie, ale zajmuje 3 sloty. Po doliczeniu drugiej grafy i karty dźwiękowej, wychodzi, że nie będzie wolnego slotu między grafami, a powietrze jakoś musi się wcisnąć. Do tego Asus ma blachę po drugiej stronie, co zwiększa trochę jego grubość. Gainward jest bardziej goły i zajmuje 2,5 slota. Orientuje się ktoś, jak będą wyglądać temperatury w takiej sytuacji? Wolałbym nie musieć zmieniać budy tylko po to, żeby mieć z tyłu 10 śledzi, zamiast 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Jesli chodzi o temperatury to lepiej sprawdza sie dwa referenty w SLI - custom chlodzenia sprawdzaja sie gorzej i karty moga sie grzac jak diabli.Zwlaszcza ,ze nie bedzie miedzy nimi za wiele przestrzeni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Wader- Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Mam Asus 570 DCII i jeden wentylator zasłonięty mam przez dzwiękówkę w pci-e, ale problemów z temperaturami raczej nie mam, przy 10% obrotów w afterburner w idle 45C(karta niesłyszalna), w naprawdę konkretnym stresie (BF3) i karcie dobrze wykręconej (1.1V i 860MHz na rdzeniu) karta wskakuje na 40% i twardo nie pozwala przekroczyć 70C (tak ustawiłem profil chłodzenia w Afterburner) przy zachowaniu umiarkowanego hałasu, inna kwestia że mam dobrze wentylowaną obudowę. Z tego co czytałem Asus w sli to ciężka sprawa, bo karty ledwo się mieszczą w obudowie to raz, dwa że górna karta pobiera powietrze wprost od bardzo nagrzanego backplate'a karty dolnej więc różnice temperatury tych kart w stresie były duże. Jak chcesz sli to bierz MSI TwinFrozr III lub ewentualnie tak jak napisałeś - Gainwarda. Edytowane 23 Października 2011 przez -Wader- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Janek_SiD, zainstaluj sterowniki 275.33 i wtedy przetestuj kartę pod względem stabilności w directx11, jeżeli to nie pomoże to spróbuj jeszcze z wersją 260.99. Podaj jakie napięcie masz ustawione w MSI Afterburner (Core Voltage) oraz jakie temperatury są na karcie podczas grania. Postaram się przetestować, jak będę miał chwile. Czyżby stabilność była zależna od sterowników? Do tej pory miałem cały czas aktualne (rózne wersje) i cały czas był ten sam problem. wylacz screen saver i wylaczanie monitora w czasei idle. Screan Saver mam wyłączony, wyłączanie monitora jeszcze nie. Mogę prosić coś więcej na temat w jakich sytuacjach to pomaga i co w tym chodzi, bo mnie to zaintrygowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Jak uaktywnić w Smart Doctor funkcje zmiany napięcia ??? WIN 7 64BIT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Ta opcja powinna być automatycznie aktywna po zainstalowaniu tego dziadowskiego softu od asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Słuchajcie, czy to normalne że podczas rozwałki grając w Crisisa mam nawet 25 fps. Ustawienia na maxa AAx8 rozdzielczość 1920x1080? Powiem, że jestem w lekkim szoku. Sądziełem, że fps nie spadnie poniżej 45. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Procesor masz krecony? Crysis lubi wysokie zegary ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Procek idzie narazie 3,3ghz, jeszcze nie kręciłem. Ale bez przesady, tak źle nie powinno być. Chyba, że znaczenie mają defaultowe ustawienia w UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2011 Ja bym podkrecil najpierw proca i pozniej zobaczyl czy bedzie poprawa. PS jakie bezpieczne napiecie dla GTX580? Na razie z marszu dalem 1.1v i 900 MHz - lata ladnie, ale np 1.135v i 940 MHz juz nie zrobila, dlatego pytam., Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) Mam pytanie o Asusa GTX580. W końcu doszła do mnie przejściówka z molexa na 8pin i udało mi się ww kartę uruchomić tylko napotkałem na kolejny problem. Pod obciążeniem cewki na karcie piszczą niemiłosiernie. Szybki rzut na wujka googla dał odpowiedź pokroju ,że to problem związany z PSU. Aktualnie w kompie siedzi u mnie Seasonic M12II-620W i teraz rodzi się pytanie czy jest on za słaby czy też problem może leżeć w sposobie podłączenia zasilania do karty? Teraz to wygląda w ten sposób: 8pin bezpośrednio z PSU + 8pin przez przejściówkę tzn 6pin z PSU i 6pin z molexa. Trochę nie widzi mi się kolejna wymiana zasilacza, jakieś porady? Karta świeżo z pudełka wyciągnięta, nie kręcona, stery 285.62. Edytowane 26 Października 2011 przez yoshik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Piszczenie to dosc znany problem, a zwlaszcza jak masz duzo FPSow w grach czy smarkach.Zalezy to od zasilacza, ale mozesz kupic inny, mocniejszy a problem pozostanie.Ja np na Enermaxach mialem piszczenie non stop, na Cosarzu HX 520W rowniez, na Antecu Neo power u na corsair AX juz nie ;) Proponuje wlaczyc vsynch i powinno przestac piszczec. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Proponuje wlaczyc vsynch i powinno przestac piszczec. Niestety nie w moim przypadku :P Trochę lipe jeżeli ten dźwięk będzie mi towarzyszył teraz. A co z żywotnością takiej karty? Można spokojnie korzystać czy lepiej spróbować rozwiązać jakoś ten problem? Trochę się obawiam , bo jednak te parę stów piechotą nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmiron Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Witajcie, Mam pytanie, Posiadam karte MSI 560 Ti. Mam dziwny objaw dotyczacy gier Wiedzmin 2 oraz Battlefield 3. Nie dziala mi opcja blur w przypadku BF3 i rozmywanie ruchow kamery w W2. Mimo, ze jest wlaczona w opcjach. Chcialbym miec aktywna ta opcje. Z gory dzieki za pomoc. PS Mam zainstalowane najnowsze sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Po zmianie sterowników na najnowsze 285.62 pod Win 7 64bit problem z obrazem i FF ustąpił (przynajmniej nie zanotowałem go przez kilka dni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek2208 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 Witam Mam pytanie odnośnie karty graficznej nvidia gtx560 czy moja płyta główna gigabyte p31 ds3l ją udźwignie czy też nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2011 Udźwignie, lepiej napisz jaki masz procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...