Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Temp. procesora z socketu to będzie TMPIN0 lub TMPIN1. Odczyty z diody cpu będą zaniżone o jakieś 15-20st. Zapuść Orthos'a lub OCCT i zaobserwuj które temp zwiększają się razem z temp na rdzeniach.

NIGDY nie podaj temp. cpu bez obciążenia, jest tak samo miarodajna jak długość członka mierzona razem z kręgosłupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię temat :)

Mam ostatnio problem z głośną pracą chłodzenia na moim Gigabyte GTX 470 SOC (3 wentylatorki).

Środkowy niemiłosiernie terkocze, szczególnie na wolnych obrotach.

Nie mam za bardzo chęci ani czasu zdejmować chłodzenia i samemu naprawiać, dlatego przyszło mi do głowy, że może gwarancja obejmuje taką usterkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy napisałem to w dobrym temacie (w razie czego - przenosić) ale mam problem z grami np ostatnio Darksiders II. Otóz nawet gdy mam dajmy na to 40 klatek gra ścina i nie mam zielonego pocięcia co może być przyczyną. Mój sprzęt:

Phenom II X4 955 podkrecony do 3.8 (temp na luzie 33)

Gigabyte GTX 460 768MB

4GB ram

płyta Gigabyte MA77OT UD3

zasilacz 600W OCZ

Nie wiem czym taki problem może być spowodowany wydaje mi się, że sprzęt powinien dźwigać. Swego czasu próbowałem podkręcać grafikę ale nigdy nie dałem jej w ogień tak, żeby mogła się uszkodzić (zresztą nie ma artefaktów itd.). Kieeedyś miałem problemy z tą kartą wyskakiwały mi jakieś fioletowe kolory podczas gier, zawieszka i restart kompa lecz karta poszła na gwarancje. Szczerze powiem, że sytuacja zaczyna mnie irytować.. Nie ważne czy gram na 1920x1080 czy 1280x1024. Podobnie miałem z Wiedźminem 2 a śmiem twierdzić, że im gorszą ustawiłem rozdzielczość tym było gorzej. Można jakoś sprawdzić czy grafika nie jest uszkodzona albo cokolwiek na to poradzić? Pozdrawiam Seba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. http://forum.purepc.pl/topic/325992-geforce-gtx-460/

2. Darksiders II ma problemy z wydajnością przy ustawieniu cieni na wysokie

3. W2 - im niższa rozdzielczość tym mniej do roboty ma GPU a więcej CPU. Do tego masz wersję 768 która nie jest demonem.

4. Porównaj sobie wyniki w Vantage z innymi umieszczonymi na serwerze Futuremark. Odpal Furmarka czy jest 100% stabilna.

I generalnie naucz się używać forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zmieniłem kartę graficzną. Przesiadłem się z radeona HD4890 na Gigabyte GTX 560. Niestety komp nie jest stabilny. Aktualnie usiłuję grać w Assassins Creed Revelations, ale po kilkudziesięciu minutach gry mam zwis (albo wyjście do pulpitu, albo reset kompa). Furmark chodził godzinę w okienku i bez problemów, natomiast w trybie pełnoekranowym restart po kilku minutach. Przy próbie odpalenia nTuner mam natychmiastowy reset.

W AC obciążenie GPU wynosi około 40%, temperatura nie przekracza 44st a napięcie 12V wynosi 12,15V (miernik)

karta siedzi na płycie Asus P5N-E Sli, zasilana jest Taganem 400W

Jakieś pomysły co sprawdzić? Czy to zasilacz jest za słaby?

Edytowane przez yamaykee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podpowiedź, ale chyba udało mi się znaleźć rozwiązanie. Wydaje się, że pomógł upgrade biosu płyty głównej.

Niby abecadło, ale nie myślałem że bios datowany na 2009r coś zmieni, tym bardziej, że changelog na to nie wskazywał.

Zastanawia mnie jeszcze ten zasilacz, ale chyba gdyby nie wyrabiał miałbym jakieś skoki na linii 12V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponad pół roku temu zakupiłem karte graficzną Gigabyte GeForce GTX 570 Windforce 3x OC-13i v2.0 pisałem już kiedyś temat o jej temperaturze i przez te kilka miesięcy nigdzie nie znalazłem pomocy w przyczynie mojego problemu ani na polskim ani na zagranicznym forum. Mój problem polega na tym że karta przy obciążeniu 99% przy wymagających grach osiąga 82-85 stopni i nie zależnie od prędkości wentylatora 65% czy nawet 90% temperatura nie zmienia się gdy użycie GPU wynosi 60-80% temperatura nie przekracza 80stopni lecz takie temperatury są normalne w przypadku referenta a u mnie siedzi windforce 3 z tego co pisze producent i ludzie którzy posiadają karty z tym chłodzeniem temperatura nie przekracza 70 C pod pełnym obciążeniem przy niskich obrotach wiatraczków.Przy otwartej bocznej ścianie jest znikoma różnica 1-2 stopni mniej , chłodzenie dobrze przylega ponieważ gdy dotknę radiatora przy 80 paru stopniach jest gorący. Co mogę jeszcze wykonać w moim przypadku ? z gwarancji nici ... powiedzieli mi jeśli kartą się nie zawiesza jest sprawna.. proszę o jakieś wskazówki. Tutaj koleś ma tą samą karte http://www.overclock...-570-noise-temp może ten model w wersji 2.0 tak porostu ma ? i ratuje mnie np zmiana chłodzenia ?

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mój problem polega na tym, że po jakimś czasie grania w BF3 i inne gry (nie wszystkie) przez ekran migaja mi kolorowe paski coś typu RGB. Nie sa to częste migania ale w ciągu 5 min może to być nawet ~10 razy. Moje pytanie to czy może to byćwagliwa karta graficzna, czy cos innego. Jak mogę ten problem rozwiązać? Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, złożyłem wczoraj kompa i zastanawiam się jak wyłączyć lub zmniejszyć ilość przypisanego dodatkowego ramu do karty graficznej. Mam płytę główną ASRock Z77 Extreme4, i5 3570k, 6gb ram i wymienionego gtx460. Według systemu mam 3gb dla GTX460 (1gb normalnej i 2gb pamięci dodatkowej). Chlałbym zmniejszyć ilość tej dodatkowej pamięci do 512mb (integrze i tak więcej nie trzeba a GTX'owi dodatkowa pamięć i tak nic nie da), a tak tylko mi zajmuje pamięć, która może się przydać programom. Jak to jednak zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wiem o czym piszeDołączona grafika , ta dodaktowa pamięć to max wartość pamięci ile sterownik może dostać na textury z pamięci poza lokalnej. Owa wartość nie może przekroczyć 50% ilości pamięci operacyjnejDołączona grafika . Także zbędna informacja , tak naprawdę to ustawienia sterownika ustalają ile łyknie ramu na textury z pamięci poza lokalnej po wykorzytaniu całej pamięci lokalnej , w przypadku nv ustawienia są zapisane nvapi.dll.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoim MSI 450 GTS 1gb. Skanowałem kompa, przeczyścilem karte i całego kompa, ale nadal to samo. Mianowicie kiedy włączę jakąś gre, np. nfs mw to od razu temperatura rośnie do 100 st (przy 100 st. komputer się wyłącza), kiedy wyłączę gre kiedy jeszcze program pokazuje 90 st to temperatura spada do ok. 45 st. To wszystko trwa sekundy. Jak to jest możliwe, że temperatura tak szybko rośnie (czym wyższa temperatura tym szybciej chodzi wiatrak), a jak jest 90 st. i dotknę karte ręką to Ona jest ledwie letnia Dołączona grafika. Przy właczeniu filmu temperatura skacze do ok. 55 st. i szybko spada do 45 st.... Poniżej przedstawiam wykres z programu MSI Afterburner. (To tak jest niezaleznie od gry. Po prostu nie da się grać, a przy filmach tylko na samym początku się podnosi temperatura o jakieś 10 st, a później spada i jest ok. Wcześniej ten nfs. mw działał normalnie, nie zacinał się ani nic, jeżeli pograłem dłużej czyli jakieś 40 min... to się komputer wyłączał, teraz jest tak jak napisałem)

http://img194.images...beztytuuvst.png

(Na początku wykresu pisałem na gg i tutaj. Później włączyłem gre nfs: mw (ten nowy Dołączona grafika) jak już pokazał się samochód do myślałem, że karta graficzna mi odleci. Wyłączylem gre, temperatura spadła.

Reszta kompa:

Phenom II X2 545 3,0

2 gb ram

Win 7

Monitor Samsung syncmaster 2333 hd 23"

Wersja sterowników do karty graf: 306,97

Zasilacz: Tacens Radix 450W (kupiony jakieś 3 miesiące temu)

Edytowane przez sniapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Pytanie mam , czy ktos posiada takowa, lub takowe chlodzenie i moglby dwa slowa powiedziec, czy jest ciche?

Ciezko jest znalezc jakies opinie akurat o tym modelu z takim chlodzeniem, moze ktos z Was cos podpowie.

Wiem, ze to wersja Se, ale karta ma sluzyc do wydajnego pracowania na obiektach w oknach 3ds max, a nie grania.

dzieki za wszelkie sugestie.

O tą karte konkretnie chodzi: http://allegro.pl/ms...2782166154.html

Edytowane przez kiel.basa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam z tą karta od Gigabyte'a problem już od jakiegoś czasu, jednak ostatnio udało mi się uwiecznić całość przy pomocy smartphone'a:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=3Oc-Fb0s6FQ

Pokrótce opiszę sytuację.

Cztery miesiące temu, podczas wymiany podzespołów, zauważyłem na mojej prawie rocznej (wtedy) karcie graficznej, dziwne przebarwienia i w jednym miejscu jakby upalony lut (brązowy ślad bezpośrednio naokoło lutu). Trochę zaniepokojony tym faktem pojechałem z karta do sklepu aby tam znajomy sprzedawca rzucił na nią okiem. Jego uwagę również przykuły te same szczegóły które mnie zaniepokoiły, jednak karta nie wyświetlała artefaktów wtedy więc o jakimkolwiek odsyłaniu nie mogło być mowy, kontaktowałem się również z Gigabyte'em ale delikatnie mówiąc zostałem przez konsultanta on-line spławiony. Nie minęło półtorej miesiąca i pojawiły się artefakty.

Występują losowo co kilka/naście uruchomień komputera i tylko i wyłącznie na zimnej karcie graficznej (dokładnie tak jak opisałem w filmie). Przez te 2, 3 miesiące sytuacja nie wyewoluwała w żaden sposób. Obawiam się że artefakty podczas generowania scen 3D nie zaczną się nagle pojawiać, a skończy sie na tym że pewnego dnia karcie już taki RESET jak na filmiku nie pomoże i tak zostanie.

Karta oczywiście na gwarancji.. czego według Was mogę się spodziewać? Wymiany? Naprawy?

Mój aktualny konfig to:

CPU:Intel Pentium G620 D2 ;;;;; MOBO:MSI Z77A-GD65 ;;;;; GPU:Gigabyte GeForce GTX460 OC 1GB DDR5 ;;;;; TUNER TV:Compro VideoMate Vista E900F ;;;;; RAM:4x4GB DDR3 Kingstone CL9 KHX1600C9D3X2K2 1.65V ;;;;; HDD:Samsung HD103SJ 1TB + Seagate Barracuda 7200.10 (16MB) 320 GB s-ata2 ;;;;; DVD-RW:ASUS DRW-24B3ST ;;;;; PSU:Corsair TX 650W CMPSU-650TXEU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na karcie było bardzo mało pasty, poza tym całkowicie zaschła. Zmywacz do paznokci dał jej rade. Wymieniłem ją na tą mx-2 i chodzi idealnie. Nie wiedziałem, że pasta robi tak wielką różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się was zapytać czy program Occt i jego wyniki pod katem testowania karty graficznej można uznać za wiarygodne?, pytam ponieważ ostatnio zacząłem bawić sie z moja kartą graficzną w oc i wyniki testów w owym programie są strasznie kiepskie po podkreceniu karty do poziomu 860 mhz na rdzeniu (standard 780) i 1840 na pamieciach (standard 1800) program ten podczas 20 minutowego testu wykazał okolo 850 błedow po czym na około minute, poltorej przed zakonczeniem testu ekran zgasł( komp i program dalej chodził) po czym właczył sie w momencie zapisu wyników do plików, temperatura podczas testu według occt 75 st. W tescie FurMarkiem 20 minut , Video card stability 20 minut, Atitool 20 minut, 3DMarku 11, i Najnowszym Hitmanie 30 minut grania z ustawionym wszystko na ultra w rozdzielczosci 1920x1080 ani jednej zwiechy, przekłamania czy jakiegoś niepokojącego objawu, temperatury wydaje mi sie ze tez w normie, W Furmarku pod max obciazeniem 81 st przy woltarzu grafy 1.075v(standard 1.037v)-Najwyższe ze wszystkich odnotowanych temperatur) w pozostałych programach jak i w grze hitman temparatury wachały sie od 53 st i dochodziły max według gpuz do 64 st. Chciałbym ta grafike kręcić dalej ale nie wiem czy jest sens bo jesli Occt ma racje to troche się to mija z celem.

Dziekuje z gory za pomoc

Dodam Ze Occt ktorym testowałem to 3.1.0 RC1

Moj sprzet to

Gtx 460 hawk

amd phenom 955 be - nie krecony, Jeszcze :]

Zasilacz ocz 600W

4gb Ramu Kingston

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi