Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam problem z kartą graficzna ASUS GTX 580 DCU II.

Zamówiłem ja przez sklep internetowy.

Karta przyszła i działała świetnie.

Benchmarki latały i uśmiech na twarzy był. Ano właśnie był.

Minęło trochę czasu i zaczęły wychodzić gry bardziej wymagające pod DX 11. Mianowicie BF 3, Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier, Assassins Creed III. We wszystkich tych tytułach wywalały mi właśnie takie arty.

LINK do filmiku który sam nagrałem:

http://www.youtube.com/watch?v=oI8iAE9imfs

W zdarzeniach Windy 7 64 widnieje informacja "Sterownik ekranu nvlddmkm przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność"

Rzecz dzieje się różnie. Czasami od razu jak odpalę grę, a czasami polata nawet i 40 min i wtedy wyświetla te same arty.

Karty nie sprawdzałem na innym kompie bo nikt ze znajomych nie ma takiego sprzętu, żeby ją podłączyć.

Sprawdzane na przeróżnych sterownikach Nvidii i nic nie pomogło.

Reinstalka systemu raczej nie wchodzi w grę, ale jak grafa wróci to już czeka na nią czysty systemik.

Czytałem sporo na forach i ludzie mają podobne problemy. Zmieniałem GPU Voltage w ASUS Tweak z 1038 na 1050. Spoko w BF3 i Ghost Reconie pomagało, ale w Assassynie III już nie. Bardzo się wtedy zdenerwowałem. Wysłałem kartę graficzną na gwarę. Została przyjęta i pojechała do serwisu. Na chwilę obecną czekam już prawie miech od samej wysyłki do sklepu, a sklep poinformował, że wysłali do serwisu. od tamtej pory cisza. Dobrze, że mam pewnego znajomego to sprawdził mi status naprawy w ASUSie i poinformował mnie ze TEST - OK. Czyli karta sprawna :/ i wróci do mnie taka jaką wysłałem. Masakra jakaś. Inni wypisują na forach, żeby zaktualizować BIOS karty i pomaga. Nie wiem co robić. Czego to może być wina ? Karta z wyższej półki, a tu taka dziwna opcja :(

Dane mojego sprzętu:

Typ procesora

QuadCore Intel Core i7, 2933 MHz (22 x 133)

Nazwa płyty głównej

Asus P6T SE (2 PCI, 1 PCI-E x1, 3 PCI-E x16, 6 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Pamięć fizyczna

8183 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM) Kingston

DIMM1: Kingston 9905403-083.A00LF 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 - 609 MHz) (7-7-7-20 - 533 MHz) (6-6-6-17 - 457 MHz)

DIMM2: Kingston 9905403-083.A00LF 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 - 609 MHz) (7-7-7-20 - 533 MHz) (6-6-6-17 - 457 MHz)

DIMM3: Kingston 9905403-173.A00LF 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 - 609 MHz) (7-7-7-20 - 533 MHz) (6-6-6-17 - 457 MHz)

DIMM5: Kingston 9905403-173.A00LF 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 - 609 MHz) (7-7-7-20 - 533 MHz) (6-6-6-17 - 457 MHz)

Karta dźwiękowa

Creative SB X-Fi XtremeGamer Sound Card

Dysk fizyczny

SAMSUNG SP2504C ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Zasilacz

Modecom 850W

Windows 7 64bit Ultimate

HELP

post-197805-0-51605000-1360176072_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnież pod C3 lepiej pakować się w poprzednie niż ostatnie - ja osobiście nie widzę różnicy poza smarkami.

http://www.3dmark.com/fs/145671 -310.09

http://www.3dmark.com/fs/194886 -314.07

Przy takim OC powinieneś mieć okolice 3200-3400

Dlaczego masz tak mało 3dmarków ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc! :D wpadlem na zapewne nierealny pomysl, ale moze ktos mi pomoze...Posiadam gtx 560 se palit 1536 mb, 192 bity.Chcialbym rozszerzyc magistrale do 256..np wgrywajac inny lub modyfikujac obecny bios, pytanie tylko czy jest to wgl mozliwe...?Szukalem juz biosow od gtx560, ale znajdowalem tylko takie z 1gb..i nie wiem czy wgranie takiego biosu nie scrashowaloby mi karty :D No i jesli to jest do zrobienia kosztem 512mb to chetnie poczytam propozycje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z niskimi wynikami w 3D markach 2003, 2005, 2006 o dziwo w nowszych jest wynik w miarę prawidłowy, przykład

Core i7 860 @ 4200mhz, 2x8GB 2400mhz cl11, GTX 480 @900/2020

03: 104265

05: 37013

06: 27388

Vantage: 25842

11: 6790

Co może być przyczyną, potrzebne są jakieś optymalizacje/łatki do smarka żeby wyniki były wyższe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, od jakiegoś czasu miewam problemy z moim kompem (a raczej chyba z GTXem 580). Pozdczas przeglądania internetu lub gry obraz staje, po czym następuje czarny obraz i dzwięk zacina się, obroty wentylatora karty rosną. Pomaga tylko wyłączenie zasilacza i następne włączenie. Sprawdziłem CPU orthosem przez godzinke i stabilny (max 72C), karta ma w stresie max 85C. Przed chwilą włączyłem coś na wzór Furmarka (Video Card Stability Test), minutę działąło, po czym freez. Dzieje się to bardzo rzadko, pierwszy raz w połowie lutego przez kilka dni, potem spokój, aż do wczoraj i znowu dzisiaj 2 razy mi sie tak stało . Wszystko na standardowych taktowaniach, nic nie podkręcane,ram nawet działa na 1333 zamiast 1600. Dałem nawet napięcie GPU na 1063 mv i nie pomogło. Zostawiłem komputer ściągając plik - działał bez problemów przez ponad 7h, zrobiłem pełny test dysku w hdtune - 0 błędów, zrobiłem test w programie Video Card Stability Test - czarny ekran po 1.5 minuty, podniosłem napięcie GPU do 1.075V - przeszedł dwa 3minutowe testy w ww programie, 1h gry w NFS MW 2012 i 1h gry w Trackmanię, ogólnie 0 problemów. Myślałem, że będzie już wszystko dobrze, jednak podczas oglądania filmiku na Youtube dźwięk sie ucisza i następuje czarny ekran . Czyżby napięcie rzędu 0.95V dla 50MHz na GPU jest zbyt małe ? Zrobiłem test GoldMemory na dwóch kościach ram - wykazało 2 błędy (ale okazało się, że program z 2007roku, a do tego testował tylko 3.5GB ramu). Wyjąłem kości u ponownie włożyłem, potem odpaliłem Memtesta również na dwóch kościach - 0 błędów. Popracowałem 3 dni na zintegrowanej grafice - nie wieszało się nic, wyłączyłem na stałe zintegrowane GPU, zmieniłem stery na 306.xx, podziałało przez następne 3 dni i znowu to samo. Zmieniłem też kabel od monitora z DVI na HDMI. Nie mam już siły . Nawet w biosie dzisiaj uswiadczyłem czarny obraz (jakby ktoś odłączył monitor, brak reakcji przycisków NumLock itp na klawiaturze). Komputer potrafi przetrwać kilkugodzinną rozgrywkę w BF3 czy inną wymagającą grę, a za kilka dni wysypuje się przy korzystaniu z neta :/ . Czyżby grafika musiała lecieć na serwis? A może jednak to nie jej wina? Pomożcie, bo już sam nie wiem co robić .

Konfiguracja:

CPU: Intel Core I5 2500K

GPU: GIGABYTE GTX580 referent

MOBO: GIGABYTE Z68XP-UD4

HDD: Hitachi 7K500 500GB

PSU: OCZ ZT650W

RAM: Corsair Dominator 2x4GB

Edytowane przez Clear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, nie takiej odpowiedzi oczekiwałem... Chłodzenie było czyszczone pół roku temu, nałożona nowa pasta, to normalna temperatura dla referenta. Temperatura nie ma nic do rzeczy, bo chyba karta nie przegrzewałaby sie w biosie, czy przeglądaniu internetu, gdzie ma <40st. ?!

Poza tym działała od października do stycznia (kupiłem używana) na stary sprzęcie (q6600, 4gb), a od stycznia już na i5 i 8gb i przeszedłem na tym sprzęcie kilka gier. Te czarne obrazy zaczęły sie dopiero w środku lutego. A może coś z instalacja elektryczną w domu, jakieś skoki napięcia? Listwy zasilającej nie posiadam, tylko normalne przedłużki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze nie mam skąd takiego wziąć :/

Jak nie masz skąd pożyczyć, to w dowolnym serwisie sprawdzą Ci przecież od ręki za parę złotych - usterka jest dość charakterystyczna i pojawia się wkrótce po obciążeniu karty graficznej - 5 minut i sprawa będzie jasna.

Z drugiej strony, brak obrazu nawet w BIOSie może jednak wskazywać na padająca kartę graficzną - jak wykluczysz zasilacz, to ślij kartę na gwarę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie będą mi testować kompa przez miesiąc :E ?

Jak dobrze zapłacisz, to i przez rok Dołączona grafika

Jak nie chcesz płacić w serwisie - kombinuj z pożyczeniem zasilacza lub pożycz komuś swoja kartę do testów. Więcej teorii nie wymyślimy, trzeba sprawdzać po kolei podejrzane elementy i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam muszę to napisać ale jestem oburzony tym jak firma MSI traktuje klienta !!!
w 2011.r zakupiłem ich produkt kartę MSI GTX 560 Ti.
która niedawno uległa awarii spalił się jeden z elementów na karcie prawdopodobnie
tranzystor.
kartę zdałem do salonu sklepu na K gdzie ją zakupiłem
po czym Sklep dalej do serwisy MSI, MSi zwrócił kartę
z odmową jej naprawy lub wymiany na nową ! (Bez jakiego kolwiek kontaktu z klientem nawet telefonicznego)
nie po to płacę 900zł za kartę by wogólę tej gwarancji nie było !!!
już nigdy więcej nie zakupię ich produktu !
i innym też to odradzam a sprawę skieruję do innych organów.

komputronik:
Powód odmowy naprawy uszkodzony laminat.

PS.Powód idiotyczny, dosłownie "nie naprawimy bo się zepsuło"...

No tak najlepiej żeby do ich produktów jak do Boinga dołączane były czarne skrzynki i monitoring w postaci zapisu wideo ze środka komputera 24 h na dobę żeby uwzględnili że produkt najzwyczajniej w świecie spalił się

Edytowane przez Boguszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się wydaję że przez przylegającą taśmę doszło do przeskoku napięcia pomiędzy elementami grafiki... Dobrze że więcej podzespołów nie ubiło. Oczywiście to nie Twoja wina - raz, że kable w obudowie mogą się dziwnie ułożyć, dwa że producenci kart nawet nie pomyślą o darmowych osłonach backplate, a trzy że taśma nie wykazała się wystarczającą izolacją...

Nauka z tego dla wszystkich - nic nie może dotykać laminatu karty graficzej.

O postępowaniu serwisu MSI w tej sprawie nie będę pisał, bo żal to wogóle komentować. Powiem tak - skutecznie mnie zniechęciłeś do zakupu produktu MSI. Powodzenia w tej sprawie.

Edytowane przez Krzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI nie jest gwarantem dla detalicznych klientów! (tylko dystrybutorzy i resselerzy!) 

MSI nie dostarcza ci warunków gwarancji wraz z zakupem !

Idąc do sklepu nie reklamujesz towar w sklepie, i to sklep odpowiada przed toba!

Uderzasz do sklepu gdzie kupiłeś i powołujesz się na niezgodność towaru z umową Twierdząc ze karta była wadliwa i domniemasz złej jakości elementy.

To sklep ma udowodnić że wada powstała z twojej winy (jeśli będzie chciał odrzucić)

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się wydaję że przez przylegającą taśmę doszło do przeskoku napięcia pomiędzy elementami grafiki... Dobrze że więcej podzespołów nie ubiło. Oczywiście to nie Twoja wina - raz, że kable w obudowie mogą się dziwnie ułożyć, dwa że producenci kart nawet nie pomyślą o darmowych osłonach backplate, a trzy że taśma nie wykazała się wystarczającą izolacją...

Nauka z tego dla wszystkich - nic nie może dotykać laminatu karty graficzej.

O postępowaniu serwisu MSI w tej sprawie nie będę pisał, bo żal to wogóle komentować. Powiem tak - skutecznie mnie zniechęciłeś do zakupu produktu MSI. Powodzenia w tej sprawie.

Ta tasma bezposrednio nie przelegala jest odstęp z 5 cm moze i wiecej graficzną miałem na samym dole obudowy a muzyczna dwa sloty wyzej. gdy przepalił sie jeden z elementow na karcie powstał ogien który zajął też tasme wyżej.

Edytowane przez Boguszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI nie jest gwarantem dla detalicznych klientów! (tylko dystrybutorzy i resselerzy!) 

MSI nie dostarcza ci warunków gwarancji wraz z zakupem !

Idąc do sklepu nie reklamujesz towar w sklepie, i to sklep odpowiada przed toba!

Uderzasz do sklepu gdzie kupiłeś i powołujesz się na niezgodność towaru z umową Twierdząc ze karta była wadliwa i domniemasz złej jakości elementy.

To sklep ma udowodnić że wada powstała z twojej winy (jeśli będzie chciał odrzucić)

Kupił w 2011, więc teraz to na nim spoczywa obowiązek udowodnienia, że wada występowała w chwili zakupu (sprzedawca ma taki obowiązek przez 6 miesięcy od daty zakupu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupił w 2011, więc teraz to na nim spoczywa obowiązek udowodnienia, że wada występowała w chwili zakupu (sprzedawca ma taki obowiązek przez 6 miesięcy od daty zakupu).

Niestety ale mylisz się co tego że sprzedawca( ma przez 6 miesięcy od daty zakupu)

Zgodnie z art. 10 ust.1 ustawy konsumenckiej Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu. A zatem nieprawdą jest, że owa niezgodność musi zostać stwierdzona w ciągu sześciu miesięcy od dnia zakupu towaru.

Kupujący ma na to wspomniane dwa lata. Wykrycie usterki po upływie sześciu miesięcy powoduje jedynie, że upada domniemanie, że rzecz była wadliwa już w dniu sprzedaży. Po tym terminie obowiązek udowodnienia, że towar jest niezgodny z umową przechodzi na kupującego. Musi on wykazać, że wada tkwiła w towarze, a nie była spowodowana na przykład niewłaściwym użytkowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boguszek to po co ten temat?

Widać wiesz wszystko, teraz tylko pismo do sklepu najlepiej takie podpisane przez rzecznika i sklep ma 2 tygodnie na ustosunkowanie.

Nie wiem tylko czy możesz skorzystać z tego tytułu gdy zacząłeś już z gwarancji...tu musisz najlepiej dopytać rzecznika/doczytać regulamin sklepu

Costi jedyne co on musi klient zgodnie z ustawą, to NIEZWŁOCZNIE zgłosić fakt wystąpienia usterki.

Można tu przyjąć, że usterka wystąpiła w momencie zjarania:D o czym poinformował sklep

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem wszystkiego nabierząco szukam w necie i zapoznaj się jaki czas co i jak w tej sprawie.

a w warunkach gwarancji znalazlem info ze mogę.

10. Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego względem sprzedawcy towaru konsumpcyjnego wynikających z niezgodności towaru z umową. W relacjach wynikających z niniejszej Gwarancji stosuje się przepisy prawa polskiego

11. pozostałym zakresie warunki niniejszej gwarancji normuje Kodeks cywilny.

Edit:27.04.2012

Pan ze sklepu komputronik wczoraj wprowadził mnie w błąd podając że to Msi odmawia naprawy. dziś dzwoniłem do nich raz jeszcze z prosbą o przesłanie dokumentu z serwisu i to serwis komputronika odmawia naprawy.

Edytowane przez Boguszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi