Kwazor Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Szczerze to myślałem o Komputroniku, że to drogi, lecz pewny sklep. A wyszło, że drogi i wujowy... Eee to mało widziałeś .,, sprzet przychodził do serwisu SRAWNY -- wychodził nie sprawny :D ( Słynny ESC i wymiana płyt opartych o chip w rev B2 na B3...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Ale o czym tutaj dywagujecie. Ta karta nawet wyslana do MSI nie ma prawa przejsc RMA, kazdy serwisant to odrzuci. Bijecie piane zamiast przyjac na klate informacje, ze oszczedza ktos czas i nerwy na RMA, ktore i tak nie przejdzie. Dlaczego? Usterka nie do naprawy; rezygnacja z serwisow na rzecz wiekszego swapu/korekty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Ryba, porządna firma nie powinna robić cyrków z takimi rzeczami i wymienić kartę od ręki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Upalony tranzystor podchodzi pod uszkodzenie mechaniczne , więc jak w regulaminie mają o tym wspomniane to z miejsca odrzucają , większość sklepów odrzuca sprzęt jak widać nadpalenia etc. Edytowane 17 Czerwca 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Ryba, porządna firma nie powinna robić cyrków z takimi rzeczami i wymienić kartę od ręki. Fotki juz nie dzialaja, ale widzialem je wczesniej, sledze ten temat od poczatku - imho trzeba byc albo kretynem, albo zaczac grac w totka zeby wierzyc, ze uszkodzenie bylo spowodowane slaba jakoscia komponentow. Takie uszkodzenie nie bierze sie samo z siebie. A czynniki takie jak slabej jakosci PSU czy listwa do ktorej cos podpinamy lezy w kwesti uzytkownika, nie producenta. Zawsze userzy obwiniaja sklep/serwis/jakosc, a teraz pileczka w druga strone, nie user wykaze, ze to komponent byl slabej jakosci. Dowod, nie gdybanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Fotki juz nie dzialaja, ale widzialem je wczesniej, sledze ten temat od poczatku - imho trzeba byc albo kretynem, albo zaczac grac w totka zeby wierzyc, ze uszkodzenie bylo spowodowane slaba jakoscia komponentow. Takie uszkodzenie nie bierze sie samo z siebie. OK, ja fotek nie widziałem, zaufałem autorowi. Mimo wszystko, zaświadczenie o instalacji w domu (że nie jakieś przedwojenne) + marka zasilacza którego używa powinna odciążyć użytkownika z tego typu spraw. Skoro Mobo, proc czy HDD działają dalej, to chyba nie jest to takie ewidentne ? Edytowane 17 Czerwca 2013 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Takie uszkodzenia powstają same z siebie. To ,że tranzystor jest sprawny nie oznacza , że dana sztuka trzyma parametry producenta. Dlatego kupując półprzewodniki nie ma to żadnej gwary , można sobie kupić dużą ilość tranzystorów część z nich nie będzie trzymać parametrów , a część będzie wręcz uszkodzona. Kup cie sobie z 500szt diod led i zapewniam , że kilka będzie uszkodzonych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Pamietacie jazde z mosami na płytach MSI ? Albo to była niedoróbka producenta ( jechanie na parametrach granicznych--bo tansze sa ) lub producenta tranzystorów... W sumie to my userzy jestesmy "beta-testerami" długofalowymi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usher Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 @ryba, takim tokiem myślenia to właściwie co podchodzi pod gwarancje? Jeśli wystąpią bady na dysku to może użytkownik źle użytkował HDD? Bad piksel powodem padającego słońca na monitor / zbyt częste jego używanie, itd itd. W takim razie po co ta gwarancja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Pod gwarancje podlega produkt niedzialajacy lub niestabilny , ktory nie posiada fizycznego uszkodzenia. Ale jak juz tak wszyscy biora w obrone autora, zapytam i w ktr i w msi o ten przypadek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Tylko wiesz..fizyczne uszkodzenie kojarzy się w większości z urwany kondkiem, coś pęknięte, coś złamane, pogiete piny itd itd Gdy coś się pali....to dlaczego zakładasz że to wina usera? Ile jest tematów (wiem że to głupie porownanie) że zasilacz markowy się spalił....mogło być tak samo z tą kartą. Owszem odpowiedni zasilacz, listwa, uziemienie ...to wszystko może zabezpieczyć kartę. Sęk w tym że tu z góry pada stwierdzenie bez rzeczowej ekspertyzy samo się spalić nie może. Co moim zdaniem jest bullshitem, bo elektronika potrafi padać sama z siebie. W tej sytuacji, to gwarant musi udowodnić ze samoistne sfajczenie jest niemożliwe. Co nie oznacza ze maja lykac takie karty z miejsca, bo wtedy duzo osob by sie znalazlo ktore co 2 lata zamiast kupowac nowa, traktowali by swoja zasilaczem 12V i czekali na wymiane. Na ile opinia KT jest rzeczowa i bazuje na doswiadczeniu, a na ile ma byc zwykla spychologia. Nie wiem Edytowane 18 Czerwca 2013 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blovesx Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Witam. Od jakiegoś czasu po uruchomieniu komputera (jestem w 99% pewny) że dobiega dziwny głos z wiatraków karty graficznej, jakby były obluzowane, jakby bardzo szybko chodziły... możliwe że i ponad normę 90% szybkości ustalonej przez producenta w programie MSI Afterburner bo słychać je normalnie siedząc z dala od obudowy. Po uruchomieniu Windows wszystko wraca do normy kiedy MSI Afterburner wystartuje i opanuje sytuacje a czasem nawet i samo się wszystko uspokaja. Nawet jeśli gram w gry i jest duże obciążenie na karcie graficznej to czegoś takiego nie słychać. Żadnych dziwnych dźwięków. Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego wiatraki po uruchomieniu komputera zaczynają od razu kręcić się ponad normę? Co na to poradzić? Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endoc1784 Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Ostatnio gdy gram i nie tylko bo też w idlu głośniej mi pracuje komp. Doszedłem do tego że to prawdopodobnie karta graf. Wcześniej w idlu jej prawie nie było słychać, a teraz słychać i to wkurza w ogóle huczy w całym pokoju. W trakcie gry gdy mam słuchawki na uszach, to oprócz gry słychać huczenie kompa. Coś jak mocny wiatr za oknem. Podam to na przykładzie gry: wczesniej w trakcie gry w Counter Strike global offensive nie było go słychać w ogóle głosniej, tak jakby w idlu był. Teraz ustawiłem grafike na minimum i hałasuje tak samo jak kiedyś przy Crysisie 2 na max.. Co się stało? Pasta wymieniana, kurzu brak.. Co może być powodem? oto mój komp: Może jakieś wirusy? Czym przeskanować? Edytowane 16 Lipca 2013 przez endoc1784 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Ja osobiście pamiętam jak na moich gpu czyli 8800gts, hd5850, gtx470 zawsze po włączeniu komputera wentylatory działały na 100% aż do pojawienia ekranu ładowania Windowsa. Tak widocznie ma być, nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Tapatapatap i9001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 Jakie masz temperatury grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endoc1784 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) 39-40* w idlu, 60 przy wspomnianym csie na minimum. 1900rpm to okej w idlu przy 40% fan speed? "stres" bo CS GO na minimalnych to raczej nie stres dla tego kompa to 60*. I pytanko jeszcze: Procesor graficzny 1800 RPM (40%) ,to dobrze? Edytowane 17 Lipca 2013 przez endoc1784 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Hello Cos się dzieje z jednym z gtx580. Mianowicie jest sli z gtx580 lighting, do wczoraj wszystko chodziło dobrze. Dziś po włączeniu komputera wyskakują bluescreeny. Gtx podłączone są do dwóch monitorów, komputer włącza się gdy monitor jest podłączony do górnego, natomiast gdy podlaczy się do dolnego system się wysypuje. Bez monitora podłączonego do dolnego gtx przy wlaczaniu sli tez bsod, mianowicie 0x116. Reinstalowane były stery na czysto 320.49 i 314.22 ale nic to nie daje. System ja rozpoznaje prawidłowo. Jakieś pomysły? Edytowane 17 Lipca 2013 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 Miałem kiedyś Lightninga MSI, co prawda GTX 680, ale usterka była identyczna - uwalone pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endoc1784 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 jakie pomysly>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź, tez tak się domyslalem. Dziwne jest tylko to ze stało się to nagle komputer był włączony, pracował juz jakiś czas nad przeglądaniem stron internetowych (jakże to wymagające) i nagle wyskoczył bluescreen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Takie kolorowe szopki to pamieci. http://sourceforge.net/projects/cudagpumemtest/ Opcja to declock do stockowych zegarow, ew moze firmware biosu karty, ale raczej marne szanse. Edytowane 19 Lipca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Tak jak w temacie, czy przy tej płycie karta ta będzie działała poprawnie, brak w niej chyba PCI-E 2.0 i czy znacząco ograniczy to jej prędkość. Jeśli tak to podpowiedzcie jaką kartę tam wsadzić żeby nie płacić na darmo. Procesor to C2D 2,66GHz i na razie 3GB RAM. Zasilacz mam Chieftec 400W ale jego też mogę podmienić. Płyta i procesor musi pozostać. Dziękuję za podpowiedzi i przepraszam jeśli temat powinien być raczej w dziale z płytami. Aha karta musi koniecznie mieć HDMI Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez ZONK000 OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ruszy, ograniczy raczej procesor, nie płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dużo ograniczy? Kupić coś słabszego czy tą? Procesor będzie pewnie ciut podkręcony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Wskazane byłyby już 4 rdzenie do tej grafiki. Jak masz dobrą ofertę na tą kartę to bierz. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 No tak myślałem do trzech stówek kupić grafikę używaną a znalazłem za 299 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Witam Ostatnio podbiłem trochę taktowania mojej 460, ale po kilku dniach komp był niestabilny nawet w windzie (krótkie zwiechy lub BSODy z kodem błędu x124) więc zjeżdżałem z MHz coraz niżej aż do poziomu sprzed OC. Nic to nie dało, teraz karta ma problemy z odpowiednim dobieraniem ustawień np. w grach czyli tam gdzie potrzebuje pełnej mocy taktowanie pamięci jest jak w trybie IDLE, chociaż rdzeń i shadery są już na odpowiednim poziomie. Innym razem chociaż nic nie robię nie schodzi do ustawień IDLE i pozostaje tak jakby była pod pełnym obciążeniem. Karta raz działa normalnie, a raz nie, kiedy nie działa poprawnie tak to wygląda: Da się coś z tym zrobić czy rozglądać się za nową grafą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skajti Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Mam problem z kartą Gainward Gtx 460 GLH. Karta dziwnie zachowuje się w trybie 2d i zawiesza mi w różnych momentach komputer. Przestaje reagować myszka, klawiatura ale dźwięk leci dalej. Zauważyłem że czasem taktowanie rdzenia albo pamięci zawiesza się w trybie 2d i nie potrafi zmienić trybu do pelnej mocy kiedy trzeba. Kiedy pierwszy raz wystąpi chwilowe ścięcie podnosi się trochę temperatura na rdzeniu i tak już zostaje (wszystko to w idle) jednak po chwili odzyskuję kontrolę nad komputerem, potem zacinanie występuje bardzo często aż do ponownego uruchomienia. Kiedy nastąpi przcięcie (freeze) i bez restartu spróbuję uruchomić jakąkolwiek grę to ekran robi się czarny jakby komputer był wyłczony a gra nie ładuje się dalej bo nie ma już żadnego dźwięku. Próbowałem reinstalować sterowniki nvidia i nic to nie dało. Zaznaczyć muszę że dopóki nie nastąpi freeze w trybie 2d to mogę bez problemu grać w np. bf3, wiedźmina 2 i crysisa 2 po kilka godzin. Najczęściej karta zawiesza się na firefoxie podczas przeglądania internetu. Temperatury też są w porządku. Mój zasilacz to bequiet e7 700w. Czy to objaw że karta dogorywa i nic się nie da zrobić ? Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez skajti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skajti Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witam Ostatnio podbiłem trochę taktowania mojej 460, ale po kilku dniach komp był niestabilny nawet w windzie (krótkie zwiechy lub BSODy z kodem błędu x124) więc zjeżdżałem z MHz coraz niżej aż do poziomu sprzed OC. Nic to nie dało, teraz karta ma problemy z odpowiednim dobieraniem ustawień np. w grach czyli tam gdzie potrzebuje pełnej mocy taktowanie pamięci jest jak w trybie IDLE, chociaż rdzeń i shadery są już na odpowiednim poziomie. Innym razem chociaż nic nie robię nie schodzi do ustawień IDLE i pozostaje tak jakby była pod pełnym obciążeniem. Karta raz działa normalnie, a raz nie, kiedy nie działa poprawnie tak to wygląda: 460.jpg Da się coś z tym zrobić czy rozglądać się za nową grafą? Dopiero po stworzeniu swojego tematu zauważyłem twój i widzę, że masz bardzo podobny problem do mojego. Również na win7 sp1 x64. Powiedz czy używasz najnowszych sterowników tj. 320.249? Coś mi się wydaje że to może pomóc powrót do trochę starszej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipcky Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 mam to samo, ja znalazłem rozwiązanie w zainstalowaniu starszych sterowników 314.07, bo właśnie na nich ostatnio system działał mi normalnie. Możliwe że jest coś nie tak z późniejszymi sterownikami, bo jeżeli na jednych karta działa 100% a na innych wywala takie kwiatki to nie jestem pewien czy dogorywa. odezwij się jak pomogłem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...