Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy da radę podłączyć karte graficzną gtx 460 do mojego komputera.

Specyfikacja mojego komputera:

Płyta główna: Gigabyte m56s-s3

Procesor: AMD Athlon II X4 630

Zasilacz: Amacrox Warrior 450W

3x2GB RAM DDR2

Karta graficzna: palit gts450

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna niczego tu nie ogranicza, jak już to procesor ale do gtx460 jest wystarczający.

W następnym roku najlepiej wymień procesor wraz z płyta główną ,a co za tym idzie będziesz musiał wymienić również ram (ddr3).

Najlepszą propozycją w stosunku cena/wydajność z używanych części jeszcze długo będzie miał core i5 2500K oraz płyta na chipsecie p67 tak abyś mógł podkręcić procesor na 4,5 ghz. Taniej dowolne i5 z serii 2xxx /3xxx + najtańsza płyta na socket 1155.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie zasilacze .

Kiedyś to był totalny no name , dziś jest trochę lepiej ale brał bym jednak coś lepszego i znanego - Delta , Fortron , Seasonic , XFX , Thermaltake , Corsair , Chieftec , Antec czy "nasze" SilentiumPC .

Możesz zostawić też twój PSU jak jest sprawny - Amacrox to była nawet niezła firma , twój zasilacz to konstrukcja firmy FSP ( Fortron ) choć mocą nie grzeszy - linia +12V ma jakieś 29A / 350W .

Z AII X4 630 i HD7770 / GTX650Ti powinien dać sobie radę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znany tutaj pewnie większości ten błąd. Zaczął mi wyskakiwać od pewnej aktualizacji sterowników,następnie na karcie graficznej (GeForce GTX 460) wywalało artefakty i komputer się resetował. Został zrobiony reballing i karta śmiga bez zarzutów,lecz problem z wywalajacym sterownikiem w dalszym ciągu występuje. Co może być przyczyną ? Wejście Pci-e jest walnięte ? Chyba że jest to błąd po prostu w samych plikach sterowników ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam powazny problem z kartą wentylatory na karcie przestały mi chodzić.

Zastanawiam się nad kupieniem radiatora z działającym chłodzenie, bądź zepsutej karty z działającym chłodzeniem.

Wiecie gdzie mogę dostać takie coś ?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Sew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej i najtaniej to rozebrać stare chłodzenie tzn. zdjąć plastikową osłonę chłodzenia i zdemontować stary wentylator .

Potem za pomocą opasek zaciskowych zamocować nowy wentylator - zależnie ile tam jest miejsca to 92 mm lub coś większego .

Pytanie jak jest wyprofilowany radiator - u mnie na Asusie z podpisu jest zagłębienie w radiatorze w który wchodził oryginalny wentylator , teraz zamontowany Enermax 92 mm nie chłodzi karty za dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, obecne ustawienia karty wyglądają tak :

bb26ef30457c486f85f67176aca47da1.png

Nigdy nic nie było kręcone, karta obecnie w spoczynku ma ledwo 40 stopni (niewiele więcej niż jest w pokoju, a i trochę kurzu na niej zalega).

Gwarancja już dawno minęła, przymierzam się powoli do upgrade, ale Skyrim trochę muli, także zaczęło mnie myśleć czy by tu czasem lekkiego OC nie zrobić. Ma to sens, czy będzie to bezpieczne dla karty?

/e czy uda się to zrobić MSI Afterburner'em, czy pozostaje bios ?

Edytowane przez atol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to model karty - referent czy coś lepszego ?

Jak reszta kompa - procek , ram ( ilość ) , zasilacz - może mulenie w Skyrim to wina czegoś innego ?

OC można zrobić - może to być MSI AfterBurner , EVGA Precizion czy z poziomu sterowników - o ile jest taka opcja .

Ew. inny soft .

Edycja biosu karty i ręczne wstawianie wartości to wyższa szkoła jazdy - zresztą to się robi jak chcesz mieć permamętnie takie takty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mój problem polega na tym że potrzebowałem sterowniki do Bety Battlefielda 1 gdy zainstalowałem sterowniki pierwsze co to wyłączył się aero w Windowsie, uruchomiłem Battlefielda i okazało się że moje GPU nie wspiera DirectX 11.0 z tego co pamiętam to wspiera, więc włączyłem sobie inną gierkę a tu ni z tego ni z owego nie włącza się spróbowałem z następna i tak samo, więc sam już nie wiem gdzie jest problem, jeśli ktoś wie w czym problem proszę o pomoc z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte gtx 560,podczas grania wywala "sterownik ekranu przestal działać ale odzyskal sprawność" dzieje sie to tylko gdy gram.W Video Card Stability Test na maksymalnym obciązeniu 70 stopni i nie wywalił sterownik.

Zasilacz sprawdzany na wyjściu pci-e przy włączonej grze 12.35V.Nie pomagają zmiana sterowników(chociaż na najnowszym było najgorzej),obniżanie taktowania rdzenia,oraz zmiana napięcia,sterownik Chipsetu do płyty zainstalowany,karta niema artefaktow ani zadnych innych błędów.Prosze o pomoc ;(

i3 2120 3.30Ghz

asus p8h61-m lx2

ddr3 4gb 1333

gigabyte gtx 560 1gb ddr5

XFX 550W 80+Bronze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki odinstalowane i użycie DDU do resztek oraz instalowane z opcją na czysto?...miałem podobnie i to pomogło...pamiętam też że w panelu nvidia pamięć podręczna jednostki cieniowania dałem na wyłącz i to też pomogło ale nie na długo,ewidentna wina śmieci po sterownikach to była w moim przypadku...zapuść furmarka i zobacz czy wytrzyma 10 minut,bios do karty może jakiś nowszy jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak za każdym razem używalem DDU i instalacja na czysto,furmark był robiony i video stability test czy jakoś tak i nic nie wywaliło,75 stopni(paste dopiero co wymienilem).Próbowalem z biosem tez ale na każdym same paski na ekranie tylko na tym oryginalnym 70.24.36.00.00 z karty jest ok.Z tym cieniowaniem zaraz wypróbuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"" "sterownik ekranu przestal działać ale odzyskal sprawność"""

Instalowałeś coś może osttnio slbo w ogóle używasz jakiś program do podkręcania procesora?Miałem podobny problem i sterownik gryzł się z Asrock Utility.Po jego deinstalce program znikł.Ze starszym sterownikiem do 1050 2 gb nie było takiego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jestem nowy na forum i przychodzę z pytaniem - będę wdzięczny za pomoc.

Wydaje mi się ze padł mi mój staruszek gtx570, objawy to sypanie bluescreanmi, dziwne zielone kwadraciki na monitorze jak tylko przełączy się zintegrowana karta na gtxa. Myślałem ze to wina aktualizacji win10 ale zrobiłem format, zainstalowałem nowe sterowniki i ciągle to samo. Po drodze podejrzewałem RAM ponieważ miałem długo błąd "Faulty page in nonpage area" ale kości ramu przetestowałem Memtestem86 - cale 3 cykle i 0 błędów. Zainstalowałem teraz tez memtestG80-1.1 do przetestowania ramu na GPU no i na tym teście się wywala winda, wali bluescreenem dotyczącym z kolei Video TDR_faillure. Wiec chyba podejrzenia słuszne co? Zresztą po tylu latach to chyba miała prawo się popsuć. No chyba ze to wina zasilacza? Ale nie wiem jak to przetestować. Komp kupiony w 2012 jak mnie pamieć nie myli.

Komp odpala, nawet teraz pisze z niego. Dopiero jak włączam grę lub ten test to wywala mi bluescreena. 

Jeśli moje podejrzenia są słuszne to możecie podpowiedzieć czego szukać w zastępstwie na jakiś czas, używanego?? Zamierzam wymienić komputer ale w następnym roku. 

Ta karta ma oznaczenie MSI geforce GTZ570 TwinFozr III Power Edition 1280MB DDR5/320bit i z tego co ustaliłem miała pobierać jakieś 180 W

Plyta Asrock Z68 gen4 to jest na lga 1155

Zasilacz OCZ ZT series 650W 

8 gb Ramu 1333MHz CL9

Intel Core i5 2500K z chłodzeniem Thermalright HR-02 Macho Rev 2

nic nie kręcone. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi