Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie - po przesiadce na czysty Win7 dopiero okaże się czy wszystko jest OK. Nie spostrzegłem że masz WinXP i dlatego się dziwiłem że przy bardzo podobnym configu masz problemy... Zasilacz nie powinien być u Ciebie problemem (w końcu jak sam zauważyłeś mój jest przecież słabszy przy bardziej prądożernym procu i karcie do physxa no i trzem HDD...) tym bardziej że karta pod physx praktycznie nigdy nie jest w 100% obciążona. Ew. spróbuj jeszcze (o ile tego nie robiłeś) odinstalować stery grafiki, wyczyścić Driver Cleanerem i zainstalować wszystko na nowo - ale nie wydaje mi się (co innego gdybyś się z jakiegoś radeona przesiadał...). Powodzenia :) I smacznego Jasia Wędrowniczka życzę ;)

miało być pięknie, a jest:

Dołączona grafika

9600GT fizyka - 460 grafika

Dołączona grafika

460 wszystko

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

OpenGL

Dołączona grafika

DirectX 9

Dołączona grafika

DirectX 10

Dołączona grafika

DirectX 11

Orientujecie się jak wygląda serwis kart graficznych?

Bo karta graficzna przechodzi wszystkie 3D Marki i inne testy bez artefaktów, oddam na gwarancji - przez miesiąc jej nie będę miał, oddadzą i powiedzą, że wszystko działa ...

Edit:

Sterowniki najnowsze 266.58

Rozdzielczość w programie FluidMark nie ma znaczenia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na W7 można odpalić wszystkie 3D smarki, nie odpalił mi się tylko PC mark (próbowałem w rożnych trybach zgodności) - czego można się spodziewać

Edytowane przez acp___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale taktowania masz takie jak ja w tym teście a proca puszczonego o 1,5GHz więcej. Powinien dużo nadrobić do wyniku w testach samego procka.

No nie wplywa on tak bardzo na koncowy wnik, a taktowania na pamieciach mam nizsze niz u ciebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilbym 4k ale juz nie chcialo mi sie walczyc, proc puszczony na 4.8

a co by to zmieniło? ja testy robię tylko po to żeby sprawdzić czy wszystko działa lub zobaczyć czy jakaś zmiana coś dała, nigdy nie grzebie w ustawieniach tak by więcej punktów dostać, często pracuje coś w tle (oczywiście drobne programy)

gadacie o pierd-ołach - zamiast pomóc :mur:

Edytowane przez acp___
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuc a co tu się dziwić. Karta wydajnościowo jest dobra, ale w przypadku tego procka się troszkę marnuje. Do tak kosztownego procka dobierał bym GTX 580 HD 6970 a z GTX 400 to minimum GTX 460 w wersji 1GB. Oczywiście wynik jest całkiem przyzwoity, ale brakuje jednak mocy GPU, gdyż 3DMark 11 to głównie benchmark GPU. I test CPU tam niewiele daje punktów. Podaj wynik z Vantage. A najlepiej postaraj się o test w Bad Company 2 i zapodaj wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie wiem czy to dobry temat na tego typu pytanie.

Pomóżcie, jestem już zdesperowany. Od 2 dni walczę z kartą, Gigabyte GTX 470 (GV-N470SO-13I)

Mianowicie w grach (głównie testowałem na Bad Company 2) pojawiają mi się dziwne artefakty, migotanie tekstur, cieni, czarne kwadraty pojawiające się znikąd i wiele innych przypadłości.

Mam trochę filmów porobionych frapsem, wrzucę może kilka obrazujących mniej więcej problem.

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=9Jf5P8woGU8 więcej: Tu więcej tu tu tu i tu

A jak włączę blooma w BC2, to już w ogóle psychodela.

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=ftlUuOnh-WQ

Co może być przyczyną? Temperatury w normie. Próbowałem już zmieniać sterowniki (oczywiście najpierw czyszcząc stare w safe mode drive sweeperem) od wersji 258.96 przez nowsze stery Side'a, po najnowsze 266.58, bawić się ustawieniami w inspektorze, downclockowałem kartę, wymuszałem directx9 w BC2. Nie mam już pomysłów.

Problem leży po stronie sterowników czy może karta jest uszkodzona? Jest na sali jakaś wróżka, albo ktoś kto potrafi to ocenić?

Komputer jak w sygnaturce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżałem wszystko za pomocą OC GURU od Gigabyte'a, pamięci również. Zwiększyłem też napięcia na karcie za pomocą tego samego programiku. Zwiększałem też użycie wiatraków na 100%, na wypadek gdyby się grzała, nic nie pomaga.

Z drugiej strony: przetaktowana już na starcie?

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj większe napięcie na mostek oraz poluzuj timingi pamięci i zobaczymy jakie efekty. Nie jesteś jedyną osobą z takim problemem w tej grze.

Nie wiem czy przypadkiem ten problem nie dotyczy tylko win7 64bit.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no co ty 900 zrobilem na 1.1, ale nie probowalem na nizszym v, tak z biegu dalem najwyzsze napiecie i 900 MHz-pozniej sie pobawie.Chodzilo mi o to, ze VID jest niski co moze dobrze rokowac na OC, niektore karty maja 1.025 lube tez sa takie co maja 1.1v - tam raczej nie poszleje sie z Ocowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi