Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

gram tylko w metro a tam proc niema znacznie bo obciążenie procka wynosi max 70%... zobaczymy czy spadnie czy nie spadie a obciążenie gpu podczas grania 100%

macie jakiś pomysł na schłodzenie backplate gtx570 dc2? radiatory na karcie są chłodne a backplate wręcz parzy. Więcej na powietrzu się nie da chyba że przyjdą mrozy:) musiałem schłodzić backplate radiatorem ze starej karty graficznej i ustawić nawiew oto rezultat..

post-188442-0-67791100-1312793937_thumb.jpg Dodam, że wentylatory pracowały z max prędkością i karta w teście nie przekraczała 50C

Edytowane przez granat1166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Howg!

Pytanie - wie ktoś może, jaki rozstaw otworów ma 560 Ti od Palita? Od jakiegoś czasu zamierzam się przesiadać na i5 z nową grafiką i chcę zrobić to bez rozbierania WC - 460GTX od Palita miał rozstaw taki jak 8800GT i dlatego celowałem w tę kartę, ale coraz bardziej interesuje mnie 560 Ti.

Będę wdzięczny za każde info na ten temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczyść slot pcie, sprawdź kabel dvi, wtyka w monitorze i sam monitor. Ostatecznie zasilacz i syf w systemie.

Inna karta na PCI-E (GeForce 9500 GT) działa więc to raczej nie slot,kabel DVI,wtyczka w monitorze i moniotr. Zasilacz jest nowy Corsair TX650 V2 więc to również raczej odpada. Co do systemu to robiłem format (Vista Home Premium 32 Bit). Dziś spróbuje zmienić system na Windows 7 64 Bit i zobaczymy czy ty pomoże. Co jeszcze powinienem sprawdzić ?

#Edit

Zainstalowałem Windows 7 64 Bit i jest jeszcze gorzej. Nie zdążę zobaczyć pulpitu a już mi się komputer resetuje. Jakieś rady ?

Czy istnieje taka opcja, aby sterownik karty graficznej przestawał odpowiadać z powodu płyty głównej (MSI P43 Neo-F. Czytałem , że może to pomóc:

* ustawienie częstotliwości PCI-E na 100, 103, 105 lub 110 MHz

* ustawienie “na sztywno” ile mocy ma dostarczać slot PCI-E

* wymuszenie działania trybu PCI-E x4 lub x2

* manipulacja napięciem NB

Co o tym sądzicie ?

Edytowane przez Sheio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gram tylko w metro a tam proc niema znacznie bo obciążenie procka wynosi max 70%... zobaczymy czy spadnie czy nie spadie a obciążenie gpu podczas grania 100%

macie jakiś pomysł na schłodzenie backplate gtx570 dc2? radiatory na karcie są chłodne a backplate wręcz parzy. Więcej na powietrzu się nie da chyba że przyjdą mrozy:) musiałem schłodzić backplate radiatorem ze starej karty graficznej i ustawić nawiew oto rezultat..

post-188442-0-67791100-1312793937_thumb.jpg Dodam, że wentylatory pracowały z max prędkością i karta w teście nie przekraczała 50C

jakie masz ustawione napiecie na karcie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikacja biosu ale sam dalem i uzytkowalem na codzien napiecie lekko powyzej 1.1 i niestety karta poszła do nieba i to na wodzie... wiec na dluzsza mete nie radziłbym dawać wiecej niż 1.075

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyzsze napiecie mozesz dac za pomoca MSI afterburner voltunlock.Sam ustawiasz w programie jakie maxymalne napiecie dla karty chcesz ustawic.

program do pobrania tutaj

http://www.mediafire.com/?chzic7824iwxnd4

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikacja biosu ale sam dalem i uzytkowalem na codzien napiecie lekko powyzej 1.1 i niestety karta poszła do nieba i to na wodzie... wiec na dluzsza mete nie radziłbym dawać wiecej niż 1.075

miałeś referenta? Jeśli pilnujesz temp sekcji pcb pamięci i rdzenia to nie ma prawa nic się spalić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

465- 32 ROP, 44 TMU, 352 SP (11x32), pamięć 256-bit, 11 tessellation units, jest na rdzeniu 480 (GF100)

460- 32 ROP, 56 TMU, 336 SP (7x48), pamięć 256-bit, 7 tessellation units, jest to GF104 trochę przebudowany rdzeń względem GF100

Podkręcać możesz przez MSI Afterburner.

Edytowane przez lapituta
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Sheio

Co prawda nie rozwiąże twojego problemu ale powiem coś o mojej geforce 560 ti od gigabyta. Trzy dni temu zainstalowalem najnowsze sterowniki 280.26. (Nvidia 1 dzień później oświadczyla że sterowniki są wadliwe i niezaleca ich instalować dopóki nie naprawią problemu - o dziwo dalej są do ściągnięcia). Po ich instalacji zaczął się problem. Podczas uruchamiania systemu (win 7 64bit) monitor mrugał do momentu wczytania się systemu(tak jakby brakowalo sygnału). Mało tego - gram w GTA a tu nagle brak obrazu (normalnie słychać dzwięk ale nie ma obrazu-pomógł tylko restart). Myslałem że to wina gry , ale podzcas przeglądania internetu znowu znikł obraz - ale tu już wystarczyło poruszać myszką i obraz się po chwili pojawił wyświetlając napis "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność...". Zainstalowalem poprzednie sterowniki 275.33 i problem zniknął - monitor nie mruga przy uruchamianiu i nie znika obraz podzczas pracy w systemie. Płytę główną mam AsRock p67 pro3. Niewiem jakich sterowników próbowaleś, ale myślę że to po ich stronie lezy wina. Ogólnie to sterowniki do serii 5 chyba nie są jeszcze dopracowane bo rózne błędy ludzie zgłaszają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ,że próbujesz mi pomóc.

Problem w tym ,że instalowałem różne wersje i żadna nie działają. Zmieniłem system i też nic. Być może zmiana biosu w płycie głównej by pomogła, ale boję się ją przeprowadzić, bo jak coś się nie uda to już płyty nie naprawie. I teraz jestem w kropce spróbować zaktualizować bios czy kupować nową płytę główną. Chociaż stara płyta obsługuje PCI-E 2.0 i teoretycznie wszystko powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tak czytam o tych problemach 560Ti i się dziwie ja swoją kartę mam od 5 miesięcy zaliczyła już 12h. maratony grania w SC2 gdzie niejednokrotnie osiągała temp. ponad 80c pracując tak kilka godzin i do dziś jej nic nie ma sterowniki aktualizuje tak jak pojawiają się na stronie Nvidi 275.33 nie było problemu i obecnie 280.26 tak samo wszystko śmiga

moja rada

- pożyczyć ina 560Ti i sprawdzić na swojej MBO

- swoją 560Ti sprawdzić na innej MBO

- nie wiem jaki masz servis ale zaniósł bym całego kompa i pokazał że w twojej konfiguracji karta nie działa... i niech sprawdzą co jest tego powodem

- może wydaje się być niemożliwe ale zasilacz masz uwalony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Nie mam żadnego znajomego ,który posiada 560ti

-to mogę sprawdzić

-kartę kupiłem w esc.pl i tam ją wysłałem, więc całego kompa tam nie wyśle

-zasilacz nowy (też kupiony w esc.pl razem z GPU) wątpię żeby to była wina zasilacza bo udało mi się zrobić test w 3d marku.

Wydaje mi się ,że to wina MBO. Pozostaje decyzja ryzykować aktualizacje BIOS w MBO czy kupować nowe MBO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ,że to wina MBO. Pozostaje decyzja ryzykować aktualizacje BIOS w MBO czy kupować nowe MBO.

aktualizacja bios w MBO to chyba nie jakiś mega wyczyn ?

tutaj ostatni z 2009-11-24 więc trochę czasu już minęło...

http://pl.msi.com/product/mb/P43D3-Neo-F.html#Download

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli coś pójdzie nie tak to płyty już nie uratuje.

Jak piorun uderzy w linie napięcia, to komputer też się może spalić - więc lepiej wogóle go nie włączać. Takim tokiem rozumowania problemu nie rozwiążesz - dotychczasowe metody nie pomogły, trzeba spróbować kolejnej - w tym przypadku aktualizacji BIOS'u - demonizowanie jej jako czegoś strasznie ryzykownego to lekka przesada. Edytowane przez boroveeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, mam problem. Kupiłem używanego GTX480, na którym nie da się za bardzo grać :/

Po chwili(czasem 15 minut, czasem godzina) grania w grę(np. Cywilizacja V, Crysis 2) monitor na moment się wyłącza, by po chwili się włączyć z powrotem i pokazać czarny ekran. Gra w tle niby działa, ale obrazu nie ma. PO wyjściu do pulpitu(za pomocą menedżera zadań ubijam grę) na pasku pojawia się komunikat: Driver has Stopped Responding And Recovered. Co to może oznaczać? Minął już 30 dniowy czas gwarancji rozruchowej i nie mogę jej zwrócić :/ Spotkał się ktoś z Was z czyms takim? Czy karta jest uszkodzona? Mówię tu o standardowych taktach oczywiście. Furmark z kolei działa bez problemów przy 850MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drivery najnowsze ze strony nv. Myslisz ze to nie jest problem sprzetowy? Oby. Narazie nie ma mnie 2 dni w domu wiec sprawsze w piatek. Dodam, ze problem byl znacznie czestszy gdy podlaczylem zasilanie poprzez przedluzki. Po wpieciu bezposrednio pod zasilacz bylo lepiej, ale wczoraj zaczal wariowac nawet na pulpicie:( Zasilacz to Antec TPN 650W wiec nie sadze by nie dawal rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi