Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Naszła mnie ostatnio ochota na mały OC karty.

Na co dzień używam msi afterburner, ale stopniowe zwiększanie zegarów i testowanie stabilności jest nieco monotonne. Szukam jakiegoś programu typu ATITool, który ma możliwość wyszukiwania maksymalnych wartości automatycznie. (ATITool nie bardzo chce u mnie działać)

Orientujecie się czy jest może coś takiego, co działać będzie z 570'tką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień używam msi afterburner, ale stopniowe zwiększanie zegarów i testowanie stabilności jest nieco monotonne. Szukam jakiegoś programu typu ATITool, który ma możliwość wyszukiwania maksymalnych wartości automatycznie. (ATITool nie bardzo chce u mnie działać)

EVGA OC Scaner

EVGA OC Scaner, nie wyszuka max zegarow , ale sprawdzi czy karta po OC jest stabilna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

bardzo mocno tak że nie da się grać. Miałem cd2 e8200 2x 3,8ghz i nie grałem w nic bo były straszne mikro przycięcia mimio że fraps pokazywał 60fps... Po zmianie na i5 2500k nawet bez oc procka gra się super płynnie. Gdzie jest ten który mówił że oc po zmianie procka drastycznie spadnie? spadło ale nie drastycznie.. dla ciekawskich procesor 2500k u mnie działa stabilnie na 4,5ghz na standardowym napięciu:) stabilność sprawdzałem w programie linx przy próbce 10 000 i powtórzeniu 50razy. max temp to 75C. podczas grania nie przekracza 50C. da się jeszcze wycisnąć 30mhz więcej na gpu, ale nie jest to warte zachodu ponieważ muszę mocno zwiększyć napięcie i dać wentylatory na 100% a wtedy huk jest nie do zniesienia.

post-174386-0-72072200-1316244731_thumb.jpg

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

nie jest ustawione na auto... jest na normal. Wszystkie napięcia ustawiłem ręcznie zgodnie z poradnikiem na wartości standardowe... cpuz podaje błędne napięcia. u mnie w biosie a reczej uefi masz opcje offsed czy jakoś tak i jak chcesz zwiększyć napięcie procka to dajesz np +0.015v lub więcej ja mam na offsed na 0.

wydaję mi się żę 900mhz i 1800sharder to dobry wynik jak na gtx570:) różnica jest duża ale największa jest po oc pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

tylko że w biosie mam inne napięcie niż te które pokazuje cpu-z. Po za tym takie samo napiecie pokazywał bez oc ale w stresie w idle dużo niższe.

miałeś racje z tym napieciem i sory za off topic. ustawiłem 1.200 i jest stabilnie. jedno pytanie jakie domyślne napięcie ma 2500k? 1.1v?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie na szybko, mam GTX 470 ustawiam Core na ponad 720 i furmark działa bez artów. Odpalę grę po paru min arty. Zmniejszam do 700 i mniej dalej to samo. Co dziwne bo wiadomo fur bardziej rozgrzewa, chociaż używa tylko z 10% MEM (tych nie ruszałem).

Na pewno tez nie jest za ciepło np: w Crysisie 2, temp. nie dochodzi do 70 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Ma ktoś jakiś pomysł jak dobrze schłodzić pamięci na gtx570 dc2? pamięci dają się nieźle podkręcić ale dopiero od 50% prędkości wentylatorów.. a wtedy jest bardzo głośno oc rośnie razem z prędkością wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakies info kiedy karty w 28nm od Nvidii?

MOge tanio wyrwac nowa MSI Twin Froz i nie wiem czy kupowac, czy sie wstrzymac.

Słów kilka o nowych 28 nm układach Kepler od NVidii | PurePC.pl

@Kolega z błędnymi napięciami.

Jeśli nie ustawiłeś ich na sztywno to zmieniają się wraz z obciążeniem i dlatego aktualne V w BIOSie możesz mieć ok, a po wejściu w system i obciążeniu leci w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mam jeszcze pytanie, miałem stery 280.xx i przy małym obciążeniu miał tam z 50MHz na GPU i też mało na MEM, przez co było chłodno i cicho. Gdy się trochę więcej potrzebował mocy to się zmieniało na 405, przy obciążeniu na full 607. Zmieniłem stery na 285 beta i były tylko dwie opcje 405 i 607. Wróciłem do 280 i nie ma już opcji 50MHz, cofnąłem się do 275 i nadal to samo.

Wie ktoś jak powrócić do trybu "eko" :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

chcę zmienić kartę i celowałem w GTX570. Wyczytałem, że są straszne wały z VRM, które nie wytrzymują napięcia i w rezultacie karty padają jak muchy.

Jeżeli biorąc pod uwagę, że OC, manualna zmiana napięcia i tak dalej mnie nie interesują w ogóle, to czy nadal istnieje ryzyko, że karta może paść? Zdaję sobie sprawę, że to elektronika i każda karta, każdego producenta może prędzej czy później zejść, jednak w przypadku GTX570 można znaleźć pełno wątków na ten temat.

Prosiłbym o pomoc, bo stoję przed wyborem między 570 a konkurencją od czerwonych (HD6970).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda u ciebie sprawa z odblokowaniem >1.1V ?

U mnie niestety nie da rady :( Ściągnąłem MSI AB, odblokowałem wszystkie zabezpieczenia na overvoltage, a i tak jak ustawię cokolwiek powyżej 1.1V to przeskakuje z powrotem na 1.1V.

(Podkręcam tylko okazjonalnie, więc nie chcę modyfikować biosu)

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

u mnie podobnie 930mhz i 4350mhz mem na 1,13v

w crysis najwieksza odczuwalna różnica po oc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda u ciebie sprawa z odblokowaniem >1.1V ?

U mnie niestety nie da rady :( Ściągnąłem MSI AB, odblokowałem wszystkie zabezpieczenia na overvoltage, a i tak jak ustawię cokolwiek powyżej 1.1V to przeskakuje z powrotem na 1.1V.

(Podkręcam tylko okazjonalnie, więc nie chcę modyfikować biosu)

pzd

U mnie calkiem dobrze

Dołączona grafika

Dodam,ze moge ustawic i 1.4v, trzeba tylko zmienic wpis w ppliku z 1.2 na 1.4 - ale to na bank ubiloby karte.

PS.Na zwyklym AB nie zrobisz tego, musisz miec AB voltunlock version.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdz folder gdzie masz zainstalowanego AB i otworz plik "MSIAfterburnervoltunlock" z rozszerzeniem "Configuration settings.Nastepnie zmien wartosc (wyboldowalem ja) na taka jaka chcesz, nie radze przekraczac 1.2v ;)

"; Specify your desired maximum voltage here in mV (millivolts)

[Afterburner]

; a very conservative default max of 1.4v has been used here for safety

NewMaxVoltage=1200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak mam, wersja sterowników i AB ta sama.

Czyżby EVGA miała jakąś lepszą blokadę na OV >1.1V ?

W sumie to 1.1V powinno wystarczyć ,ale karta nie jest do końca stabilna. Czasami potrafi się wykrzaczyć w 3DMarku na 900Mhz, gdzie przy 890Mhz nigdy się to nie przytrafiło.

Myślę,że parę mV więcej zrobiłoby stabilne 900Mhz na gpu.

Choć prawdę mówiąc spodziewałem się czegoś więcej po EVGA (pomimo,że to referat tak naprawdę).

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi