Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Oj chyba przyszedl czas na przesiadke z wysluzonego 8800GT (wersja 512MB) na to nowe zielone. Poczekam az szal opadniei ceny spadna. Jak na razie u nas po 150 funciorow.

A uzywanej grafy to bym nie kupowal, juz 2 GPU mi padly i gdybynie gwara, to sporo kasy byloby w bloto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

ciekawe kiedy wyjdzie pełna karta na rdzeniu GF104... jakis GTX460+:)

no właśnie trochę namieszali. Pełna wersja gf104 powinna się teraz nazywać gtx465.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynają pojawiać się karty w ciekawych cenach - GAINWARD FERMI GTX460 768MB/192bit DX 11 SKLEP Wwa (1148177739) - Aukcje internetowe Allegro

Na marginesie to chyba nie warto dopłacać tych prawie 200 zł do 1GB... chyba, że o czymś nie wiem, bo testy jakoś mnie o tym nie przekoanły.

:blink: terracom tak tanio? :lol2:

do wersji 1gb raczej niekoniecznie jak grasz w mniejszych rozdziałkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie! Obie wersje mają po 336 CC, różnica to jedynie ilość pamięci, szerokość szyny i ilość ROP'ów :) pzdr

Trzeba przypomnieć niektórym. Czyli wersja 1GB będzie troszkę wydajniejsza. Po za tym w idle karta pobiera mniej prądu od 5850 o kilka watów, niestety load to już o 30 watów za dużo. Obalony został też mit gorącej karty, nawet na referencyjnym chłodzeni jest dobrze. Przy cenie poniżej 900zł za wersję 1GB, to łakomy kąsek. Radzę obiektywnie podchodzić teraz do rynku kart. 200-300zł piechotą nie chodzi. Sam byłem nastawiony na zakup 5850 ale teraz, kasy zostaje np. na 3 gry, a man tylko troszkę gorszą kartę. Potencjał oc też robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Łakomy.. hmm w końcu jest tak jak być powinno i w końcu można w temacie "karty graficzne na lipiec" polecić do 800zł coś innego niż GTX 260 który w styczniu kosztował 500zł a teraz kosztuje około 700 :| Brak NV w średnim segmencie raczej nie wpłynął za dobrze, GTX 260 i 4870 to nie były ciekawe karty za te pieniądze.

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core Clock 675MHz

Shader Clock: 1350MHz

Memory Clock: 3600MHz

na w modelu Palit GTX 460 Sonic Platinum

Core Clock 800MHz

Shader Clock: 1600MHz

Memory Clock: 4000MHz

OC tego modelu

Core Clock 837MHz

Shader Clock: 1674MHz

Memory Clock: 4354MHz

Ja tu widzę potencjał bzzzzzz. Po dodaniu voltów, otrzymamy jeszcze więcej - wyniki w 3 poście tego tematu.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Pozostaje czekać na więcej niereferencyjnych konstrukcji. Galaxy zapowiada wersję z 810MHz. Ciekawe jak wypadną karty z 2GB pamięci no i co zrobi ATi.

Z recenzji polecam głównie bo jest porównanie do wielu innych kart

i test w GTA IV

http://www.hardwareheaven.com/reviews/998/pg12/nvidia-geforce-gtx-460-graphics-card-launch-review-grand-theft-auto-iv.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta jest bardzo fajna tak ogółem patrząc ;) aż mnie korci aby ponownie wymienić płytę na coś co wspiera sli :D :lol:

@down.

brak x6 amd trochę ssie... ale ogółem to ciekawy test ;)

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, no - przyznam, że GTX 460 1GB nawet bez OC ładnie sobie poczynają. Skalowanie rzędu 85-90% i znaczne odstawienie GTX 480 - a to wszystko można dostać za mniej niż topowy akcelerator NVidii. Chyba sam się zastanowią nad nowa platformą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to duuuzo taniej ;)

W hurtowni pojawily sie zarowno 460 jak i 465 (wersje 1GB)

Ciekawe jaka jest roznica w skalowaniu na chipie X58 vs. P55

Caleb na Twoim miejscu bym platformy nie zmienial (chyba, ze lubisz 'nowinki') :)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd
To mnie właśnie ciekawiło, bo 470/480 sobie świetnie radzą w tej grze, i 460-tka jak widać tez wypada super.

Czekam jeszcze na recke na X-bit Labs, tam najbardziej lubię recki - dokładne, wiele gier, minimalny framerate, porównanie do sporej ilości kart.

Co mnie interesuje to że karty wspierają PAP, w przyszłych sterach ma zostać dodany bitstreaming dźwięku HD. Tak więc jeśli tylko nie ma problemów z filmami w 24 Hz (a niestety miałem ich wiele na różnych kartach/sterach NV), to sobie pewnie sprawie tą kartę jesienią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

A jak to jest z hurtowniami? Załóżmy, że znalazło by się paru chętnych z PClaba i PPC, ile sztuk byśmy musieli zamówić, żeby nam się to w ogóle opłacało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Czyli wszystkie hurtownie działają jak abcd**a?

Ceny GTX260 i HD5850 dalej takie same, dolar chyba nie wiele tu ma do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX260 nie spadną , znikną z rynku :wink:.5850/5870 jest w brut po sklepach/hurtowniach ze starych dostaw , stąd taka cena.Jak zaczną schodzić karty od nv , ceny kart ati spadną , a nv wzrosną :wink:

Hurtownie raczej wszystkie tak działają , z czegoś muszą się utrzymać.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

460 vs rest of Fermi at same clocks - Overclock.net - Overclocking.net

tutaj jest dobre porównanie. konretnie widać wydajność poszczególnych chipów nvidii. oczywiście nie jest to pełne porównanie ale warto obserwować temat.

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W hurtowni Action ceny GTX465 poleciały szybciutko w dół, ale czego się można było spodziewać, chcą się pozbyć niechodliwego towaru :) Gainward 837zł, Sparkle 842zł, Evga 875zł, tylko Asus i Gigabyte po staremu. W kartach ATI ruchu w dół na razie nie widać.

Ja się przymierzam do GTX460 768MB (chcę na jakiś czas odpocząć od ATI ;) ) tylko nie jestem pewien czy moja zasiłka 430W da radę, teoretycznie powinna - 2 linie 12V po 17A. Myślałem, że ta karciocha trochę mniej będzie ciągła prądu, a tu rewelacji nie ma - HD5850 wciąga mniej. Ale są inne zalety - cena, PhysX, lepsze stery mam nadzieję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi