Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Planujesz 10 lat trzymać tą karte? Można działac bez problemu przekraczając 90 stopni, chyba że grasz 24/7.

Osobiście nie widze sensu w inwestowaniu w chłodzenie w celu dalszego OC. Więcej da zmiana na GTX 475 jak się pojawi. Czasami mam wrażenie że większośc to na prawdę robi to tylko "sztuka dla sztuki", a w to powinni się bawić ludzie z wodą, azotem czy kryptonitem, którzy mają szanse bić jakieś rekordy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co wy za super chłodzenie macie na tych Gigabyte'ach 1GB, ale u mnie na referentach nawet 80 stopni nie przekracza przy automatycznej kontroli wentyla. Widać te dwa wentyle to tylko pic na wodę.

Nie chce mi się wierzyć żeby karta się sypała przy przekroczeniu 60 kilku stopni, praca do 90 stopni nic nie powinna zaszkodzić.

Screen z furmarka (ustawienia Default):

Dołączona grafika

Oczywiście na 900 to by dużo cieplej było, ale powiedzmy sobie szczerze, nic normalnie na tyle nie rozgrzeje karty.

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w furmarku to możesz mieć i 100stopni i nic się nie posypie , bo ten program to sobie możesz używać najwyżej do wygrzewania pasty. Po przekroczeniu pewnych taktów i temp , gpu(zwłaszcza sp) już nie reaguje na wyższe napięcie. Póki co nie ma możliwości kręcenia sp i rop/tmu oddzielnie.

@down sam ochłoń , bo nie pisałem do ciebie.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sideband: ochłoń trochę. Kartę oprócz wygrzewania pasty, testowałem w grach na tych ustawieniach i nie przekracza tych temperatur które zrobiła w vantage więc takie komentarze zostaw dla siebie. Testując wyższe ustawienia to właśnie vantage pierwszy się sypie a gry działają bez problemu. Według mnie zależy jeszcze jakie macie budy i chłodzenie w nich może stąd jeden ma wyższe drugi niższe i tyle.

@up ok

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband

Ten screen nie miał na celu pokazać czy coś się posypie czy też nie - chodziło o pokazanie maksymalnej osiąganej temperatury, tylko tyle. A na co dzień i tak się nie bawie w OC bo wszystko extra super działa na default.

A ja chciałem tylko zaznaczyć , że ten program nie nadaje się do testowania stabilności i zachowuje się inaczej niż gry , włączasz AA w furmarku temp spadnie , w grze z AA grafika dostaje bardziej po pupie i temp rośnie.

I jak pisałem wcześniej temp gpu mają bardzo duże znaczenie w kwestii oc , zwłaszcza jeśli chodzi o sp i pomimo stabilności , po przekroczeniu pewnego progu temp karta traci stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gtx 480 od sparkle w końcu dotarł do mnie, pierwsze wrażenie taki sam referent jak inne patrząc na tył pcb, karta miło zaskakuje w ide kulturą pracy , co do trybu 3d daję już trochę czadu i jest dość głośna, temperatura gazów wylotowych dość wysoka idealna na mroźną zimę, mocno podgrzewa powietrze w pokoju znacznie więcej jak 5870, odnośnie płynności jest jakby troszkę lepiej w bc2 ale jeszcze nie robiłem testu w bradleyu, generalnie za cenę 1358zł z wysyłką to niezły zakup, aczkolwiek zmiana 5870 na gtx 480 jest raczej pozbawiona sensu (nie czuć tego kopa wydajności), szkoda że nvidia nie osłoniła tyłu pcb jakąś aluminiową blachą tak jak ma to miejsce w kartach 58xx, jeśli chodzi o opłacalność-wydajność to nie kupujcie gtx-a za więcej jak 1500zł powyżej tej granicy za mało oferuje względem 5870, chyba że ktoś jest fanem nvidi, aha :) w pudełku prócz sterowników, kabli zasilających, przejściówki dvi-dsub, i krótkiego kabla mini-hdmi hdmi ( swoją droga lepsza była by przejściówka zamiast przewodu) nie ma nic, żadnej gry sama goła karta, brakuje też wejścia na karcie do podłączenia karty dźwiękowej, tak aby mieć dźwięk po kablu hdmi, toż to kpina z kinomaniaków przecież stary gts250 w wersji low którego dawnej posiadałem miał takie wejście i kabelek do podłączenia karty muzycznej, co oni się uwsteczniają czy co, no chyba że stwierdzili że nikt tak głośnej karty nie będzie podłączał pod kino domowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aczkolwiek zmiana 5870 na gtx 480 jest raczej pozbawiona sensu (nie czuć tego kopa wydajności),

Dla mnie jest duzy sens. Wlaczylem Metro na 5870 (1920x1200) i mialem przyciecia na 480 nie mam. Nie mowie juz o moich ulubionych benkmarkach.

1358 zl? to za darmo :) Ja dalem 2100 w PL - dość dawno :)

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Szybkie pytanie którą z kart bardziej opłaca się zakupić:

Gigabyte GTX460 768MB czy EVGAGTX460 768MB Superclocked?

Która z tych kart jest bardziej awaryjna, cichsza itd.?

Karta będzie pracowała w rozdzielczości 1280x1024 nie większej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie jest duzy sens. Wlaczylem Metro na 5870 (1920x1200) i mialem przyciecia na 480 nie mam. Nie mowie juz o moich ulubionych benkmarkach.

1358 zl? to za darmo :) Ja dalem 2100 w PL - dość dawno :)

grałem komfortowo w metro2033 na radku 5870 + 8800gt, tak 1350zł to warto dać nawet 1500 ale za 2100 to jak dla mnie trzeba być prawdziwym fanem

Kuba gdzie kupiłeś tak tanio z tira coś spadło :)

zrobiłem test bc2 w bradleyu i gtx480 przeszedł go pozytywnie, tam gdzie podczas ostrej zadymy na 5870 było czuć spory spadek liczby fps tutaj troszkę opada ale nieodczuwalnie także spory plus ode mnie dla gtx-a, teraz zobaczę jak sobie radzi w filmach hd

edyta, odtwarzanie z wsparciem sprzętowym to porażka, mam "black hawk down" bluray, przy odtwarzaniu jakieś bloki artefakty na ekranie się pojawiają na 5870 tego problemu nie było, jak wyłączę sprzętową akcelerację to wszystko jest ok (sprawdzałem na dwóch playerach mphc i vlc), zna ktos problem i rozwiazanie

edyta2: siedzę sobie na lapie dzieciak gra w farcry 2, za chwilę co tak głośno, hehe turbinka jak ktoś mi powie że gtx480 jest cichszy albo wydaje z siebie bardziej przyjemny dźwięk od 5870 to mu się w twarz rozśmieję, jest głośny jak cholera do tego te ciepłe powietrze nieźle podgrzewa 12m2, juz wiem że nie zmienię turbinki na coś co lepiej chłodzi ale zostawia powietrze wewnątrz, pozostałe podzespołów by się ugotowały, zresztą ten sam problem ma radosław 5870, jedyna rozsądna alternatywa to chyba wc i fullcover

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leven

Coś mi te Twoje temp. wyglądają na lekko za wysokie. Popraw cyrkulację powietrza w obudowie albo ją otwórz... no i może balkon/okno, wieczory są teraz stosunkowo chłodne to może uda Ci się zbić parę stopni.

@wozaq

Mi temp. na zegarach jak na Twoim zrzucie nie przekracza 60 st., więc to chłodzenie Gigabyta nie jest takie złe.

@maxymili

Generalnie lepiej testuj gtx460 pod Vantage, wynik lepiej uwydatni Ci różnice w zegarach.

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leven

Coś mi te Twoje temp. wyglądają na lekko za wysokie. Popraw cyrkulację powietrza w obudowie albo ją otwórz... no i może balkon/okno, wieczory są teraz stosunkowo chłodne to może uda Ci się zbić parę stopni.

No to wykrec gpu na 900 mhz i daj 1.175 volta na gpu i zapusc crysisa :-P

Wystarczy, ze jest 850 mhz na gpu i 1.1 volta a temperaturka spada do 72-73 st C w crysisie.

To tak wysokie napiecie gpu grzeje karte.

Wystarczy dac lepsze chlodzenie i zmniejszyc vgpu a bedzie dobrze na 900 mhz.

Zrobilem chlodzenie na memki w karcie i teraz spokojnie lece na 2300 mhz :)

Aha... cyrkulacje mam bardzo dobra.

Poprostu dwie pipki nie nadazaja odprowadzic tyle ciepla nawet po nalozeniu liquid pro.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tam chyba jednak jest miedź tuż nad procesorem. Swojej nie rozbierałem, ale na zdjęciu parę stron wcześniej pod dużą warstwą pasty widać ciemniejszy kwadrat w miejscu, gdzie radiator styka się z GPU.

Dołączona grafika

Edit, jednak macie rację, tam jest stop aluminium tylko. Kwadrat powstał po zdjęciu radiatora z GPU i jest zwykłym odciskiem. Na powiększeniu dobrze to widać.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłubałem przy jednej ze swoich kart i zdjąłem chłodzenie i zmieniłem pastę na AS5 - nawet całkiem nieźle, bo ubyło 4-5 stopni (musiałem dużo dłużej grzać kartę w furmarku żeby te 77 stopni osiągnęła co wczoraj, w idle ma raptem 37 stopni).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leven

Liquid Pro dałeś na aluminiową podstawę chłodzenia?!

To nie jest aluminiowa podstawa.

Juz zdazylem zdjac chlodzenie, zrobic lapping podstawy radiatora.

To wyglada na aluminium i nawet pisalem o tym, ze jest bez sensu wkladac pipki w aluminium i okazalo sie, ze to tylko pokryta czyms miedziana podstawa.

Po wyszlifowaniu wyszla miedz i na nia nanioslem liquid pro.

Po dwoch dniach sciagnalem chlodzenie dla sprawdzenia i wszystko jest w porzadku.

Cala ta babranina na nic, bo tu nie chodzi o przekaz ciepla z gpu na radiator, tylko o to, ze chlodzenie jest za slabe do podkreconego gpu do poziomu 900 mhz i wyzej.

Co to sa dwie rurki ?

Tu trzeba co najmniej 4 i wiecej.

Gdzies widzialem w opisie usera gtx 460 + mk-13.

Czy moze mnie ktos naprowadzic na ta osobe ?

Chetnie sie dowiem jak to sie sprawuje w praktyce.

Dzieki.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leven

Jak dla mnie to chłodzenie może być u mnie radzi sobie bardzo dobrze do 920MHz na GPU, temp. nigdy nie przekraczają 80 st. Jednak powyżej wpadam na ścianę, nie pomaga nawet radykalne podniesienie V.

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz...

Masz dobra sztuke w przeciwienstwie do mojej.

U mnie 880 mhz na gpu jest normalka i temp nie przekracza 73 st C w crysisie (ta gra najbardziej rozgrzewa karte).

Jednak furmarka juz nie przejde na 880 mhz gpu.

Za cieplo.

Jakis crap mi sie trafil :(

Szkoda zmieniac chlodzenie na tym gigusiu, bo jest takie sliczne i ciche :( ale nie mam wyjscia.

Mk-13 bedzie ok i zostanie na przyszla karte.

Tylko znowu z 300 zlotych trza wydac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ptys testowałem wsparcie w mphc i umnie nie mam żadnych problemów. ten twój film to jest rip z blue czy masz to w wersji orginal??

rip ale te ze strony microsoftu ida ładnie i płynnie ze wsparciem, jak się kręcą wasze karty bez podnoszenia napięcia, na moją dałem 800mhz na gpu i wszystko śmiga bez zastrzeżeń, wiecej na razie nie próbowałem

edyta: 820mhz bez podnoszenia napięcia w pełni stabilne, powyżej 830mhz nie ma artefaktów ale po jakimś czasie wywala sterownik ekranu pewnie zabezpieczenie OVP lub OCP, generalnie nie taki zły ten sparkle, choć raczej nie spakle a sam chip na który trafiłem

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi