bruner Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam, zmieniłem zasilacz komputerowy na Antec 430 W z Active PFC i mój poprzedni UPS Lestar Md-625 przestał działać. Od razu się wyłącza. Czy ktoś posiada podobny zasilacz w swoim komputerze i jaki działający ma UPS. Bardzo proszę o info jaki ups i jaka moc. Zastanawiałem się nad Fideltronic lupus 700V, ale serwisant z firmy Fideltronic powiedział mi , że jeżeli zasilacz ma Active PFC to musi być UPS, który posiada na wyjściu sinus, a nie zbliżony sinus jak większość tanich ups`ów. Trochę mnie dziwi jego wypowiedź, ponieważ przeprowadziłem test zasilacza na mierniku napięć i moim zasilaczu UPS. Zasilacz był pod małym obciążeniem i nie wyłączał się !!! Więc może to jednak nie wina aktywnego PFC, tylko zbyt dużego poboru prądu przez zasilacz. Mój lestar miał max. moc skuteczna 365W Co o tym sądzicie? thx Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Wygląda na to, że serwisant miał rację. UPS powinien być z sinusoidą a nie aproksymacją sinusoidy. Takie zasilacze są dużo droższe. Jeśli komputer ie jest wymagający prądowo, możesz wymienić zasilacz na deltę/fortrona z pasywnym pfc. Wiem, że nie po to kupowaleś zasilacz Antec ale trzeba określić na czym bardziej Ci zależy. Nie wiem na czym polegał test na mierniku napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Wygląda na to, że serwisant miał rację. UPS powinien być z sinusoidą a nie aproksymacją sinusoidy. Takie zasilacze są dużo droższe. Jeśli komputer ie jest wymagający prądowo, możesz wymienić zasilacz na deltę/fortrona z pasywnym pfc. Wiem, że nie po to kupowaleś zasilacz Antec ale trzeba określić na czym bardziej Ci zależy. Nie wiem na czym polegał test na mierniku napięć. Miernik napięć + podłączona świetlówka do samego zasilacza. Zasilacz wpięty do mojeog upsa. Wszystko działało jak należy więc mój wniosek że aktywne PFC, chyba nie jest problemem. Co prawda obciążenie zasilacza było niewielkie, ale jednak :) Chyba że PFC zaczyna działać pod dużym obciążeniem ? Zmiana zasilacza nie wchodzi w rachubę. Sprzedałem lestara na allegro i biję się z myślami czy np. zasilacz o większej mocy będzie działać ? Np. Fideltronic lupus 700 czy UPS Eaton PW5110 700VA będzie wystarczający. Obydwa nie mają sinusa na wyjściu podczas pracy z baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Miernik napięć + podłączona świetlówka do samego zasilacza. Zasilacz wpięty do mojeog upsa. Wszystko działało jak należy więc mój wniosek że aktywne PFC, chyba nie jest problemem.Świetlówka wpięta pod ups rozumiem i podłączony do ups;a także zasilacz komputerowy. Co mierzyłeś miernikiem napięć? Napięcie? Jakie? na wyjściu ups'a? Aktywne pfc w połączeniu z aproksymacją sinusoidy często robi "zwarcie" mocniejszy zasilacz nic nie da poza szansą uszkodzenia czegoś. Są przypadki, że zasilacz z aktywnym pfc współpracuje z ups z aproksymacją sinusoidy. Od czego to zależy, nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Świetlówka wpięta pod ups rozumiem i podłączony do ups;a także zasilacz komputerowy. Co mierzyłeś miernikiem napięć? Napięcie? Jakie? na wyjściu ups'a? Aktywne pfc w połączeniu z aproksymacją sinusoidy często robi "zwarcie" mocniejszy zasilacz nic nie da poza szansą uszkodzenia czegoś. Są przypadki, że zasilacz z aktywnym pfc współpracuje z ups z aproksymacją sinusoidy. Od czego to zależy, nie wiem. Świetlówka wpięta pod zasilacz a zasilacz pod UPS. Na bateriach napięcia idealne. Na UPS online , napięcia też idealne. Zestaw działa jak trzeba :) Ale jak podpiąłem pod płytę gł. wszystko szlak trafił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Na jakie napięcie zasilacza podpinałeś świetlówkę? 3,3V; 5V; 12V? co to za świetlówka? czy świetlówka świeciła? Wentylator zasilacza obracał się? Zresztą to i tak nie ważne. Miernik pokazuje tylko wartość napięcia a nie jego kształt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Na jakie napięcie zasilacza podpinałeś świetlówkę? 3,3V; 5V; 12V? co to za świetlówka? czy świetlówka świeciła? Wentylator zasilacza obracał się? Zresztą to i tak nie ważne. Miernik pokazuje tylko wartość napięcia a nie jego kształt.Wszystko działa, jak pisałem wyżej czytaj uważnie :) Zasilacz normalnie pracował pod niewielkim obciążeniem, ale pracował z baterii UPS i pfc nie przeszkadzało mu :) Więc co mogło być przyczyną, nie podtrzymywania pracy komputera? Ja obstawiam, że moc zasilacza była za duża. Szkoda ,że nie mam możliwości przetestowania innego ups firmy lestar, bo by się wszystko wyjaśniło :) Byłem wczoraj na WGE koło GUS w Wawie, i chciałem kupić innyc zasilacz z możliwością przetestowania, ale takiego podejścia do klienta nie widziałem nigdy....nie polecam tych sklepików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...