Skocz do zawartości
Gość

SIEC NA LINUXIE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Zainstalowalem rh9.0.

Wszystko byloby ok gdyby nie to ze

1 czy w tym linuxie dostepny jest czysty tryb textowy jesli tak to ja go niemam tylko terminal w graficzym kde i gnu

2 jak skonfigorowac siec tzn mam dwa kompy polaczone kablem w jednym jest wyjscie na neta i chcialbym to lacze udostepnic drugiemu komputerowi gdyby ktos znal rozwiazania z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W zaleznosci od dystrybucji zmienia sie wpis w pliku /etc/inittab w linijce id:2:initdefault: gdzie cyferka 2 jest numerem runlevela. Ty bedziesz mial prawdopodobnie 5 ustawione. Mandrake i RH maja numerek 3 jak dobrze pamietam rownowazny startowi w trybie multiuser bez startu srodowiska graficznego.

Hint: Nawet jesli masz wystartowane KDE czy cokolwiek innego (zastanawia mnie, co to jest GNU? - nie znam takiego srodowiska X'owego :-)), to mozesz sie przelaczyc na konsole poprzez Ctrl+Alt+Ktorys z klawiszy funkcyjnych - F1, F2 itd.

2. http://www.jtz.org.pl/Inne/linux24-nat-4.html#ss4.1 i podobne.

Wszystko to mozna oczywiscie znalezc w kilka minut poprzez google...

Jak juz zainstalowales RH, to dowiedz sie o nim, jest tu kilka topikow o tym, jak i gdzie szukac. Powodzenia i wesolych swiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi