Jaca_słupsk Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Kłaniam się nisko Mianowicie, potrzebuję programu do zrzucania filmu z kamery miniDV na PC, konwersja na odpowiednie formaty (właśnie, jakie? MPEG ?) i programy do tego służące. Dawno tego nie robiłem, a że kasy na kasetki nie ma sensu wydawać, to muszę się za to znów wziąć. Po Googlowałem trochę i ludzie polecają Windows Movie Maker, co mi raczej nie pasuje do dobrej jakości filmu :D Film potem ma zostać wrzucony na płyty DVD, więc format ma być taki, aby się dobrze oglądało na TV i żeby się film mieścił na płycie DVD5. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 a przez co zrzucasz? jak podłączyłeś do pc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) Zrzucasz przez FireWire (tylko, chyba ze chcesz jakosc do kupy ;)). Windows MovieMaker nie jest taki zly, podstawowe opcje ma, koduje tez jak trzeba. Jak chcesz cos wiecej, to moze Adobe Premiere Elements? Niezbyt drogi, a calkiem przyjemny i wiecej opcji niz w WMM. Edytowane 12 Lutego 2009 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaca_słupsk Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) Oczywiście, że zrzucam przez FireWire. Właśnie czytałem na Googlach, że WMM zrzuca maksymalnie w 320x240, ale jak mówisz, że aż taki zły nie jest to będę musiał sprawdzić. Gdzieś też kiedyś obiło mi się o uszy, że nadaje się do tego Ulead i Pinacle, ale nie jestem tego pewien dokładnie. Ktoś na ich temat coś słyszał? EDIT: Nieaktualne, znalazłem stronce, gdzie jest to w pełni opisane. Edytowane 12 Lutego 2009 przez Jaca_słupsk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) W WMM najlepiej zrzucac w natywnym formacie zrodla - czyli dla DV w wersji PAL bedzie to rozdzielczosc full PAL (720 by 576) - i potem po obrobieniu, pocieciu itp. filmu nagrac w wybranym standardzie. Mozna tez w locie, podczas zgrywania, przeskalowac i skompresowac plik do formatu wyjsciowego, ale nie ma to sensu, bo przewaznie jednak jakas edycja jest potrzeba i wtedy miec najlepiej zrodlo w najlepszej (oryginalnej) jakosci. Edytowane 17 Lutego 2009 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...