Skocz do zawartości
krauteq

Złożyłem Komputer I Nie Działa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z dopiero co złożonym komputerem. Jestem jeszcze trochę żółty w tym temacie i najprawdopodobniej ja jestem wszystkiemu winien <_<

Do rzeczy.

Po włączeniu komputera, po kilku sekundach sam się wyłącza i znów włącza… i tak w koło.

Kiedy jest włączony, to na płycie świecą się wszystkie diody, kręcą się wszystkie wiatraki (obudowa, procesor, karta graficzna).

Podpięte jest zasilanie do płyty - PIN24, do procesora - 12V 2X4 i do karty graficznej - PIN6.

Podczas włączania i wyłączania słychać tylko ciche kliknięcie.

W chwili gdy odłączę zasilanie do procesora to komputer już się nie wyłącza automatycznie, ale dalej nie ma sygnału na monitor i wiatrak od karty graficznej się nie kręci. Diody świecą się wszystkie.

Nie wiem co robić i jak sprawdzić gdzie popełniłem błąd.

Zestaw składa się m.in. z:

płyta - GA-EP45C-DS3R

procesor - E8400

karta - ASUS 4850 Glaciator 512GB

zasilacz - Corsair 620W

pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem pająka, zresetowałem BIOS.

Uruchomiłem płytę tylko z procesorem i coolerem - 8 pisków BIOSu się wyłącza.

Dorzuciłem pamięć - wyłącza się i włącza w absolutnej ciszy

Wyjąłem pamięć i zamontowałem kartę graficzną - znów 8 pisków.

Dodałem do tego pamięć... i niespodziewanie... cisza, jak poprzednio po jej dodaniu.

Czy pamięć jest walnięta?

Ale z drógiej stronu 8 piskó w to błąd I/O pamięci karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to najprawdopodobniej jest przyczyna. Załatw zwykłą kostke kingstona czy obojętnie jaką 1,8v i ustaw w biosie 2,1 lub 2,2v na pamięci. Na pewno ruszy. A jak nie to może coś z kontrolerem pamięci na płycie. Albo może taki przypadek być że ta płytka ma starszy bios króty nie obsługuje jeszcze nowej rewizji E8400 choć to mało prawdopodobne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie wadliwe kości. Znam taki przypadek z płytą Foxconn p35a-s gdy kumpel ją kupił i miał tak samo jak ty z pamięciami OCZ. Mimo że miały 1,8v nie działały nawet po podbiciu napięcia. jego pamięci OCZ włożyliśmy do mnie - wszystko cacy. Włożyliśmy moje pamięci na jego płyte i również nic! Kupił Kingstona zwykłe tanie i działały - więc wniosek że coś z płytą. Sprawdź swoje kości na innej płycie zanim je oddasz na gware ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem tak samo z OCZ'ami na EP35-DS3. Jak podlaczylem piszczalke wskazywali na blad RAM'u (lub pamieci grafy wg. innych "schematow". Wlozylem w koncu stara grafe na PCI, tylko jedna kosc RAM'u do banku 0, i ofkoz cepa. Nastepnie reset zworka, bateryjka, skrzyzowane palce i... po prostu ruszylo. Pozniej wlozylem ostateczny konfig i juzbdzialalo OK.

OCZ'y to strasznie problematyczne pamiatki, szczegolnie w tanszych plytach...

Edytowane przez mekintosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi