Skocz do zawartości
Yeske

Troche Dziwny Zestaw Do 3k

Rekomendowane odpowiedzi

chcę złożyć nowego kompa bez monitor (posiadam teraz 22 cale) warunki:

2x500gb raid

płyta z obsługą hybrid sli lub hybrid crossfire

do tego zwykłe sli lub crossfire (nie wiem czy to ma sens)

procek to raczej przekonany jestem do e8400

grafa 4870 albo 260-216 na 55nm (ale to chyba za droga impreza)

oczywiscie jakiś porządny zasilacz i chłodzenie na procek :D

max 3.5k PLN

Edytowane przez Yeske

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze pytanie po co Ci SLI/CF, no ale jak chcesz;

SUMA: 3481zł

Za tą kasę masz mocną 4-rdzeniową maszynę strzorzoną do o/c :) Phenomik X4 poleci na jakieś 3,8Ghz.

W cenie 3500zł moim zdaniem nie warto pakować się w 2 rdzenie, tym bardziej że są porządne procki od amd za rozsądną kwotę. Ponadto wiadomo - dla platformy AMD są znacznie tańsze płyty i lepiej wyposażone ws. do Intela za te 330zł.

Tutaj masz porządną płytę do o/c z wbudowaną niezłą grafiką, crossfire, hybrid crossfire, raidem i wszystkim co możliwe :) 4GB pamiątek od Kingstona, które powinny polecieć na ponad 1000Mhz CL5, 2 szybkie dyski WD o niskim czasie dostępu - nadadzą się do RAIDA 0, przyzwoita nagrywareczka DVD - choć lepszy do wypalania (nie do czytania) byłby Pioneer DVR-216D to jednak do LG masz soft i jest lepsza korekcja błędów odczytu. Zasilacz 620W, który spokojnie uciągnie Phenoma @3,8Ghz, 2 radki HD4870 i Bóg wie co jeszcze :P I na koniec fajna buda z niewielkie pieniądze od Anteca :)

Czego chcieć więcej?

No może jeśli chciałbyś mieć troszkę większą wydajność (prawie za te same pieniądze) niż HD4870 kup 2 sztuki tego: http://www.agito.pl/seria-hd-4000/sapphire...054.338094.html połączysz w CrossFire, podkręcisz...

Ale czy to ma sens? :P Patrząc na ten test ma: http://www.tomshardware.com/reviews/4830-r...ire,2098-7.html i zobacz też to: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...-crossfire.html Okazuje się, że takie 2 HD4830 bywają szybsze niż GTX 280 :D

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm jakbym w niedalekiej przyszłości zaszalał z kasą i kupił drugą kartę :P

ale też dochodzę że te CF jest bez sensu

płyta główna mi się podoba, ale skoro CF nie jest zbyt mądrym rozwiązaniem to może jakąś inna płytę byś zaproponował? (i jakoś nie mam przekonania do asrock)

a grafa też dobra z nie referencyjnym chłodzeniem i trybem TURBO :D

Edytowane przez Yeske

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm za szybko zacytowałeś mojego posta, zanim go wyedytowałem. Okazuje się bowiem, że w cenie HD4870 można mieć dwie kart HD4830 - i to rozwiązanie będzie szybsze :) Z tymże w przyszłości tracisz możliwość dołożenia innej karty - trzeba wszystko wymieniać, ale może warto? Poczytaj testy.

A jeśli chodzi o płytę - choćbyś nie używał CrossFire - TA i żadna inna. Jest rewelacyjną płytą za 328zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też brałem to pod uwagę. Ale brałem pod uwagę też że za jakiś rok dokupię drugiego 4870. Zastanawiam się czy będzie mi się chciało bawić w sprzedawanie tych 4830... i ciekawe kiedy wyjdzie nowa seria radków... A i jak dobrze pamiętam w CF jest możliwość łączenia różnych modeli np 4870+4830 ale to raczej nie wchodzi w grę :P Prędzej 4870+5xxx w przyszłości

Edytowane przez Yeske

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę, nie cytuj moich postów jeśli jest oczywiste do kogo piszesz :P

Jeśli chodzi o karty HD4830 - chętnie je od Ciebie kupię za jakiś rok :P

Nowa seria radków wychodzi za kilka miesięcy chyba, ale wątpię czy będzie możliwość łączenia kart serii 4 z serią 5. Choć nie wykluczam takiej możliwości.

Przyznam szczerze, że sam się zdziwiłem że 2xHD4830 ma tak dużą wydajność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nawet będzie można połączyć karty 4xxx z 5xxx to i tak szybsza karta zwolni do poziomu wolniejszej. Malo jest prawdopodobne aby powstał układ kart które bez problemu można połączyć bez straty wydajności. Ponadto ATI jednak wprowadza pewne zmiany w architekturze pomiędzy seriami, co uniemożliwia takie łączenie. Oczywiście nie da się wykluczyć, ale nie liczył bam na to. Poza tym energochłonność dwóch kart starszej generacji jest dużo wyższa niż jednej mocniejszej następnej generacji o podobnej wydajności. Jeżeli wchodzi w grę 80[W] to już dość dużo by zacząć oszczędzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu to takie oczywiste?? :P

Wiele gier nie wykorzysta w ogóle potencjały dwóch kart, czy to SLI czy CF. Jedna lepsza karta to zawsze przyrost wydajności, coś pewnego, "wróbel w garści".

Ponadto prądochłonność dwóch 4830 będzie wyższa niż jednej 4870.

Poza tym do 4870 kupujesz tańszą płytę główną bez CF.

W sumie CF 4830 opłaci się tylko jeżeli i tak masz płytę 2*PCIe*16 a pierwszą kartę kupiłeś i chcesz po jakimś czasie podnieść wydajność.

Jednak nawet w takim przypadku można sprzedać 4830 dołożyć i kupić 4870, ja bym wolał takie wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja stwierdzam, że oczywiście że 2xHD4830. W najgorszym wypadku po o/c tych dwóch kart masz wydajność Radeona HD4850 gdyby coś nie wspierało CrossFire. A w najlepszym wypadku po o/c przeganiasz momentami GTX'a 280, a już na pewno GTX'a 260.

Różnica w poborze mocy w stressie wynosi około 51W. Czyli tyle co nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj trochę testów i sam zdecyduj.

Np. test

dzieki andrew777 za lekturkę do poczytania, jakoś sam nie mogłem tego znaleźć :P

no w tym teście te 4830 nawet ładnie się skalują w większości gier, na benchmarki wcale nie patrzę. Ale jednak zdecyduję się na 4870

nie wiecie czy ten sapphire hd 4870 ma niereferencyjne chłodzenie?? i czy ktoś z was zamawiał w tym esc.pl?? bo sirius ma postępowanie upadłościowe, więc tam narazie nie kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SUMA: 3481zł

Za tą kasę masz mocną 4-rdzeniową maszynę strzorzoną do o/c :) Phenomik X4 poleci na jakieś 3,8Ghz.

podobny zestaw w piatek zamawialem, z ta roznica ze radek 4870x2 wzialem i plyte asus m3n78. Takze rowniez goraco polecam podany wyzej zestaw:) rowniez zamawial przez agito, jak na razie czekam na przesylke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze dodam coś od siebie w sprawie CF, SLI z resztą też.

Z obserwacji własnych 2x8600GT i 2xHD4850 stwierdzam, że w grach fpsy maxymalne, a co za tym idzie średnierosną bardzo ładnie, niestety minimalne, które jak wiadomo są najważniejsze rosną tylko troszke :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi