Skocz do zawartości
zibo50

Edimax Ew-7206apg Jako Ap Client I D-link Dsl-2640b Jako Ap Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynamy.

Problem polega na tym iż posiadam internet radiowy zabezpieczony szyfrowaniem mac (ale to nic nie szkodzi). Jestem posiadaczem dwóch urządzeń jedno z nich to Edimax EW-7206APG, który będzie u mnie działał jako AP Client,a drugie z urządzeń to D-link DSL-2640B, który będzie działał jako AP.

Sygnał będzie odbierany na dwóch komputerach drogą radiową. Pierwszy z nich to PC (XP), a drugi to Laptop (Vista).

Po podłączeniu Edimaxa do anteny zewnętrznej, podłączeniu zasilania i podłączeniu skrętki pomiędzy Edimaxem a komputerem stacjonarnym, zabieram się do konfiguracji. Ustawiam Edimaxa na AP Client wpisuję WiFiMAC z karty radiowej z której. Po tym wszystkim odłączam skrętkę od komputera i podłączam ją do D-linka, który będzie działał jako AP.

Po podłączeniu tych urządzeń ze sobą o dziwo wszystko działa ale nie do końca. Otóż internet jest ale tylko w PC (XP), nie ma go w Laptopie (Vista). Dalej, w pececie internet korzysta z takiego samego adresu IP jak wcześniej korzystał będąc podłączony bezpośrednio do anteny zewnętrznej. Zmiana tego adresu powoduje zerwanie połączenia internetowego.

A teraz moja prośba.

Proszę o pomoc w konfiguracji tego typu połączenia nie wiem może trzeba jakieś tam funkcje włączyć, albo jakieś DNS-y, DHCP-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi