zibo50 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zaczynamy. Problem polega na tym iż posiadam internet radiowy zabezpieczony szyfrowaniem mac (ale to nic nie szkodzi). Jestem posiadaczem dwóch urządzeń jedno z nich to Edimax EW-7206APG, który będzie u mnie działał jako AP Client,a drugie z urządzeń to D-link DSL-2640B, który będzie działał jako AP. Sygnał będzie odbierany na dwóch komputerach drogą radiową. Pierwszy z nich to PC (XP), a drugi to Laptop (Vista). Po podłączeniu Edimaxa do anteny zewnętrznej, podłączeniu zasilania i podłączeniu skrętki pomiędzy Edimaxem a komputerem stacjonarnym, zabieram się do konfiguracji. Ustawiam Edimaxa na AP Client wpisuję WiFiMAC z karty radiowej z której. Po tym wszystkim odłączam skrętkę od komputera i podłączam ją do D-linka, który będzie działał jako AP. Po podłączeniu tych urządzeń ze sobą o dziwo wszystko działa ale nie do końca. Otóż internet jest ale tylko w PC (XP), nie ma go w Laptopie (Vista). Dalej, w pececie internet korzysta z takiego samego adresu IP jak wcześniej korzystał będąc podłączony bezpośrednio do anteny zewnętrznej. Zmiana tego adresu powoduje zerwanie połączenia internetowego. A teraz moja prośba. Proszę o pomoc w konfiguracji tego typu połączenia nie wiem może trzeba jakieś tam funkcje włączyć, albo jakieś DNS-y, DHCP-y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...