Skocz do zawartości
mrowqa

Amd Czy Intel ? Nvidia / Radeon ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam składam sobie stacjonarke ale mam dylemat ;/

Od zawsze siedziałem na procesorach intela i tutaj powstaje pytanie czy zostać przy intelu czy zmienić na AMD

a dokładnie chodzi mi o 4 typy procka ...

AMD X4 Ii 290

Amd X4 9850

Core 2 Duo E8400

Core 2 Duo E 7500

Co do Quadów z intela to wolałbym zainwestować w 2 rdzenie z intela o wyższej częstotliwości bo i tak większość gier i programów nie wykorzystuje 2 rdzeni :)

Ponad to karty graficzne ? tutaj maxymalnie 1000 zł / Nvidia czy Radeon ?

typy :

Radeon 4870 - 512 mb DDR5

Radeon 4870 - 1 GB DDR 5

Nvidia - Sli 9800 GT/GTX

No i jakaś rozsądna płyta główna niestety tutaj sie poddaje bo nie mam całkowicie pojęcia :o

wiem że potrzebuje Obsługe Sli bądź Ati CrossFire ponad to 2x PCi-e i przydała by sie na DDR 2 na szyne 1066 bo chce zakupić

takowe pamięci : DDr Geil 1066 FSB

i na koniec jaki zasilacz to utrzyma ? 450W ? czy za mało ?

Edytowane przez mrowqa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w tym momencie szala zwycięstwa przechyla się na stronę AMD, ponieważ te Phenomy II X4 osiągają taktowanie na poziomie 3,8Ghz, czyli mniej więcej tyle ile wyciągają słabsze E8400 i podobne. Za stówkę więcej masz 4 rdzenie, a nie 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz E8400 a o AMD w ogóle zapomnij....

Zapomnieć nie może w PII jest wydajną i tańszą propozycją niż 775...

Bierz PII 920 do tego HD4870 1GB i na pewno będziesz zadowolony.

Co do zasilacza BeQuiet 550W czy np. taki OCZ 600W na pewno starczy i zaspokoi mocny sprzęt.

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właściwie to jak stoi żywotność w AMD ? jest tak samo kipeska jak kiedyś czy coś zmienili ?

Fanboy Intela, czy jak? Tak samo jak każdy inny CPU. No risk = no fun. 3 lata gwarancji w zupełności wystarczy do dobrej zabawy w o/c. Miałem A64 3000+ Venice, padł przez moją głupotę, po 2 latach, źle go dopiąłem do socketu (S939 i słynny Asrock S939DualSata II) jak zmieniałem pastę. Ogólnie chodził bez żadnych zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz kasę to bierz hd 4870 1gb, co do proca to nie wiem, za czasów athlona 2600+ miałem właśnie taki proc, byłem zadowolony, potem przesiadka na e2160, również jest ok, przesiadka na amd nie jest zła dopóki znów intel nie wyda czegoś lepszego, także w tym momencie tak jak koledzy doradzali brałbym amd, raz szala na tą stronę raz na tą, także nie ogadniesz, wcześniej miałem radka 9600 pro i nie narzekałem, potem gf8600 palit sonic+ i karta bardzo dobra, przesiadłem się na hd 4830 ale narazie nie moge powiedziec wiele na ten temat bo za krótko go mam, tylko karta jest strasznie długa :), myślę ze koledzy lepiej się znają i na obecną chwilę propozycja amd jest najlepsza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo polecam Asusa M3A78-T, ewentualnie droższego Foxconna A79A-S. Obie są ok. Jeżeli byś się zmieścił w cenie to jest jeszcze ciekawy Asus M3A79-T Deluxe.

Te płyty mają obsługe Sli/CrossFire lub Hybrid ?

i czy pamięci pociągnie na 1066 ?

Re dobra sprawdziłem :) ta Deluxe kusi

Edytowane przez mrowqa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam składam sobie stacjonarke ale mam dylemat ;/

Od zawsze siedziałem na procesorach intela i tutaj powstaje pytanie czy zostać przy intelu czy zmienić na AMD[/url]

i na koniec jaki zasilacz to utrzyma ? 450W ? czy za mało ?

Z procesorów w kolejności:

PII920

E8400

E7500 raczej nie

P9850 na pewno nie

z grafiki:

4870 512mb

Zasilacz 450W wytrzyma pod warunkiem, że będzie dobry. Na przykład taki:

BeQuiet!

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi