Kev!n Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Cześć, znudziło mi się babranie z płytkami dvd, cd - mam zamiar zakupić dysk zewnętrzny. Troszkę pogooglowałem, poszukałem i zastanawiam się czy nie kupić oddzielnie obudowy i dysku, zatem mam kilka pytań: 1. Przeznaczeniem dysku będzie przechowywanie filmów i muzyki, głównie będę chciał żeby dało się go podłączyć do dvd przez usb - na co muszę zwracać uwagę prócz tego żeby miał zewnętrzne zasilanie? 2. I odwrotnie - czy przy wyborze DVD zwracać na coś uwagę prócz tego żeby było wejście USB? :D (wiem zły dział jeśli chodzi o takie pytania, ale może ktoś się orientuje ) 2. Czy np. do takiej obudowy będę mógł dokupić obojętnie jaki dysk twardy? Głupie pytanie, ale jestem zielony w tych tematach, może ktoś doradzi dobrą, ładniutką obudowę? Dzięki za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Witam! Niedawno kupiłem obudowę do dysku firmy Welland i jestem bardzo zadowolony - bardzo dobre i estetyczne wykonanie. Ja mam wersję ME-740T (potrzebowałem oprócz USB - eSATA i FireWire). Jeśli wystarczy Ci tylko USB to podana przez Ciebie obudowa ME-740PS będzie OK - ale szukaj z interfejsem wewnętrznym SATA, bo na stronie, którą podałeś pisze że obudowa ma interfejs IDE (może to błąd w opisie). Możesz również pomyśleć o ME-740Q. Dokładne opisy obudów Welland'a znajdziesz również na stronie dystrybutora http://www.fen.pl/index.php?go=2&act=1...51&pid=1292 lub stronie producenta http://www.welland.com.tw Jeśli chodzi o dysk to wybierz jakiś 3,5" SATAII. Obudowy Welland'a obsługują max. 1,5TB pojemności. Ja używam WD6400AAKS 640GB - działa bardzo dobrze i cicho - polecam. Możesz również wybrać coś z serii WD Green - typ AACS - mniejszy pobór prądu i ciszej. Pojemność zależy tylko od Ciebie. Jeśli chodzi o podłączanie dysku do DVD to niestety nie pomogę, bo takich rzeczy nie próbowałem, ale jak znajdę czas to spróbuję podpiąć mój dysk do Pioneera DV-610. Edytowane 13 Lutego 2009 przez rafluk75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...