Skocz do zawartości
gomis

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na poniedziałek muszę mieć gotowy zestaw więc stąd moje pytanie, co można zmienić. Nie wiem na pewno jak z kartą graficzną, jestem przekonany do Geforce'ów, ale może dlatego że nigdy nie miałem radeona (no może teraz :rolleyes: ) Komputer ma kosztować ~2000zł. Będzie używany głównie do gier.

Procesor - Intel Dual-Core E5300 2.6 GHz s. 775 Box

MoBo - Asus P5QL-E s.775 P43

RAM - Kingston 2GB DDR2-800 Dual Chanel Kit Non-ECC

Grafika - Gigabyte 9800GT 512MB 256bit PCI-e Zalman OC

Dysk twardy - WD WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB

Obudowa - Cooler Master Elite RC-330 Silver/Black B/Z

Zasilacz - Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt

Nagrywarka - Pioneer DVR-216BK Sata OEM Blac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym zajrzeć do Zestawow Komputerowych na Luty 2009 i popatrzeć na zestaw za 2000zł. Moim zdaniem warto dać gorszą płyte główną i procesor (jest nieopłacalny w stosunku do E5200), na rzecz GPU. Karta graficzna bardziej sie przyda w grach.

Edytowane przez matizek001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie zestaw w porządku, ale (ja zawsze mam jakieś ale... :P)

Procesor - lepiej kupić e5200 bo mimo iż e5300 jest w nowszej rewizji i ma wyższy mnożnik to podkręca się nieco gorzej.

Płyta - rewelacja za tą cenę raczej nie ma lepszych. Sam ją mam i bardzo sobie chwalę.

Pamięć - Tu proponowałbym Kingston HyperX 2x2GB 800Mhz - w agito dostępne za około 210zł. 2GB to obecnie za mało...

Grafika - nie wiem ile za nią zapłacisz, ale podejrzewam że około 530zł, a za te pieniądze można kupić szybszego HD4830 lub dokładając paręnaście złotych HD4850

Dysk - ok, ale sprawdź za ile jest WD5000AAKS, bo zdarza się że różnica w cenie to tylko 20zł

Obudowa - bez zastrzeżeń

Zasilacz - po co? Wystarczy spokojnie mc-350 (~110zł). Ten zasilacz ciągnie Quady po o/c itp. bez zająknięcia.

Nagrywarka - świetny sprzęt do wypalania, troszkę gorzej u niej z odczytem, będziesz głównie wypalał to jest ok, natomiast jeśli często czytasz płytki kup jakiegoś LG np. GH22LS30 (~93zł), dostajesz do niej też soft. Do Pionka nie dają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dołączę się do tematu mianowicie dzisiaj również złożyłem kompa sama buda.. jako że czasy trudne i w 2k trudno coś sensownego złożyć, oto mój cfg za 1870zł

1. 430W YESICO SC430-PS12 188.00

2. GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz CL5 1 119.00

3. Samsung SpinPoint F2EG 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 259.00

4. Samsung DVD+/-RW SH-S223F bulk black (Serial ATA, bez oprogr.) 99.00

5. Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz (S775) BOX 359.00

6. Gigabyte GA-EP43-S3L 345.00

7. Buda tandetna ale jest Tracer TRO-765 Mar 70

8. Palit 9800GT 512 ddr3 430

Raczej dobry konfig , obecnie strasznie trudno o dobra płyte za ~350zl a na wynalazki na g31 czy p31 szkoda kasy. Można jeszcze 30-80 zł zaoszczędzić jak się dobrze poszuka po necie.

śmiem twierdzić iż zestawik lepszy od tego za 1858 zł z zestawów na luty... btw tamten zestaw obecnie kosztuje ponad 2000zł bez budy....

ps. miałem zamówioną 4850 asusa za 450zl ale niestety sie już nie załapałem na wyprzedaży...

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasiła bardzo dobra wystarczy tylko troche poszukac

ram w 2 dla duala

dysk smiga ładnie (1 talerz) raczej nie nalezy sie wypowiadac skoro dopiero co pojawil sie w sprzedazy na naszym rynku...

oczywiscie plyty podane sa minimalnie lepsze ale sa powyzej 400zl... a roznica w wydajnosci praktycznie miesci sie w bledzie statystycznym :-)

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz że to już ta nowa seria? To wtedy OK.

Dual guzik daje. W SPI jedynie różnice zauważysz.

Różnica w wydajności może nieistnieje ale za to kandziorki lepsze. Jeszcze można pomyśleć na P35-DS3L bo już za ok 300zł można znajść. Jeszcze DFI BLOOD IRON się mieści w tych kwoach.

O zasiłce nic nie widze puki co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba dawno kolego po sklepach nie szukałeś sprzetu, pytki na p35 są srednio po 400zł(mowimy o nowkach)... wiem że mogły byc lepsze ( oc bedzie min na 3.33 bez zmiany vcore leci luzem) ale pewnie zestawik za 2 lata i tak pojdzie na alledrogo .

tu masz testy zasiłek jest tam tez yesico ale troszke inny model:

http://www.frazpc.pl/artykuly/555/Porownan...laczy/do/450PLN

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...y,id,28237,s,1/

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, wezmę e5200, a zasilacz zostawie, bo całkiem możliwe że na wakacje będę sobie kupował Quada. A teraz pytanie: Chyba jednak się przekonałem do radeona 4850, tylko który byłby najtańszy i najlepszy, oraz czy brać wersję z 1gb czy 512mb ramu?

Edytowane przez gomis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, gdy zobaczyłem ceny tych radeonów to się załamałem. Różnica między Geforce 9800 512mb którego chyba wezmę, to prawie 100zł, a u mnie to niestety nie do zaakceptowania, więc jednak wybór pada na Geforce'a :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi