Misiek007 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Witam wszystkich :D Zainspirowany worklogami pojawiającymi się na forum coraz częściej postanowiłem stworzyć własny :wink: Podstawa tego moda jest stary big tower kupiony na allegro za 5zl :lol2: . Głównym celem było upchniecie chłodnicy od starej omegi z boku obudowy :lol: Jako ze chłodnica okazała się większą od obudowy musiałem dorobić podstawkę żeby wszystko ładnie wyglądało. Przy okazji sie zalazło miejsce na pompę która zamocowałem na gumach żeby nie przenosiła drgań. Wyciolem dziury na 4 wentylatory 140mm. Trzy z przodu i jeden z tylu nad zasilaczem. koszyk na HDD zamocowałem w zatokach 5,25 również na gumach, będą w nim 2 dyski w raid wisiały. Przedni panel zrobię z blachy perforowanej kupionej również na allegro. Na jakieś okno katody itp tez sie znajdzie miejsce :-P . Buda będzie w 2 kolorach wnętrze będzie białe a z zewnątrz będzie pomalowana czarnym matem. Jako ze chłodnica jest dość gęsta muszę zastosować wentylatory, będzie ich 12 sztuk po 140 mm każda Konstruktywna krytyka i dobre pomysły mile widziane :wink: Edytowane 24 Maja 2009 przez Misiek007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord_Master Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Przy tych 14 wentylatorach uważaj żeby ci komp nie odleciał, masz zamiar grać w jakiś super wygłuszonych słuchawkach? Tak na serio co tym chcesz chłodzić i7 i 2x295? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 masz zamiar grać w jakiś super wygłuszonych słuchawkach?Ludzie nigdy nie pojmą że ilość wentyli nie musi oznaczać dźwięku odrzutowca :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Właśnie przez ilość potrzebnych wentylatorów wybrałem je w rozmiarze 140 bo są bezgłośne. Obecnie w starej obudowie mam 4 takie i dyski bez problemu je zagłuszają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Pomysł niezły. Co do wentylatorów to sam mam w swoim blachu 7 (6x120+1x140mm) i jest cichutki. Biały kolor w środku budy jest do d** i nie do przyjęcia, chyba że chcesz wszystkie komponenty w zgranym kolorze zmontować (biały/czarny) a blacha perforowana z zewnątrz, przy dobrym wykonaniu i wykończeniu potrafi zaskoczyć niejednego estetę. Osobiście czekam na dalsze prace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 No mam zamiar cały środek pomalować ale jest problem z sprzętem bo jest w różnych kolorach jak moja dfi która jest czarno żółto zielona i nie mam pojęcia jak to wszystko kolorystycznie pogodzić. Jaki kolor radzicie?? Czarny już jest dość oklepany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Ta chlodnica na moje oko dala by przyzwoite tempy w pasywie (cokolwiek tym bys chlodzil) mimo gestej konstrukcji. Grybys jednak chcial koniecznie ja chlodzic wentylami to ja juz widze z tego miejsca fajny pomysl. Zrob zgrabny, plaski szroud/wyciag i zamiast 13wentyli wykorzystasz 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Pomysł na WC ok, ale moda to ja w tym za bardzo nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 No właśnie są podzielone zdania na temat chłodnicy, jedni mówią że bez nawiewu nie ma szans a inni że w pasywie pójdzie bez problemu. A nie mam jak sprawdzić gotowej konfiguracji bo blok na gpu jeszcze muszę zmontować i na mobo mam na razie tylko na NB blok. To czy na chłodnicy będzie nawiew jest ważne bo od tego zależy jej odległość od obudowy. A moja konfiguracja jak na razie to x6800. radzio 4870 i dfi ut p35. Więc jest co chłodzić a że mobo ma połączony system chłodzenia muszę chłodzić wszystko czyli NB, SB i sekcje zasilania <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Dać radę to na pewno da ;) Lecz lepsze rezultaty uzyskasz jeśli wstawisz na nią wentylatory lub........... wentylator najlepiej taki który na niej pracował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 (edytowane) Ona da radę pasywnie i to bez dyskusji. Jedyna zagadka to jak długo. Finy są gęsto upakowane to utrudni samodzielny przepływ powietrza i z czasem temperatury zaczną się robić coraz mniej przyjemne. Na sprzęcie z podpisu ( proc 4ghz przy 1,3V, 8600 po vmodzie 1,7v) TA całkiem dobrze trzyma się pasywnie ale po ok godzinie grania w wiedźmina jest już mocno ciepła, ta co prawda finy ma rzadkie ale tak ustawiona że brak jej naturalnego przepływu powietrza. Tak więc mam na niej 2x120 i o temperatury się nie martwię. Tym bardziej ciekawi mnie co Ty będziesz chłodził u siebie bo ona w połączeniu z tyloma mikserami z 4 komputery w dobrej kondycji utrzyma. Edytowane 14 Lutego 2009 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Mam wentylator do takiej chłodnicy ale nie dość że brzydki to strasznie głośny. Jak go na stole uruchomiłem to prawie odleciał :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Prace poszły trochę do przodu, panel przedni jest zrobiony i dopasowany chłodnica również :wink: Wygląda nawet nieźle jakoś mi serwer przypomina :lol2: Ale pojawił się problem innego rodzaju, złożyłem taki prowizoryczny układ z chłodnicy d-teka pompy i reza, i niestety przepływ jest strasznie słaby. Ledwo widać że coś płynie a ta pompa powinna mieć przepływ 1200 L/H wiec prawie 4x więcej niż laing. Wiecie czy taka pompa może być nadpalona że chodzi słabiej?? Nie chce wydawać 300zł na nową pompę :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 cwu nie ma przepływu większego od lainga ba nawet nie jest tak samo silna jak ddc głównym plusem tej pompy jest kultura pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 No cicha to jest na pewno :-D ale co z tego jak sobie nie radzi :angry: Co radzicie żeby dobry flow zapewnić?? Może pompę CO ale o numer większą?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) Nie jestem pewien ale czy ta pozycja pompy cwu na zdjęciu to zalecana przez producenta? Może to jest problemem? Identyfikacja co jest flow killerem jest łatwa, po prostu jakiś rez, który obserwujesz, pompa i po kolei dopinasz elementy. Może chłodnica? Edytowane 28 Lutego 2009 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Chłodnica na pewno jest flow kilerem ale nie mogę z niej zrezygnować. Może jako pompę D5 by był dobry?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Chcesz mieć flow czy cichą prace? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) I to i to by się przydało :-P Na obecnym flow to nie widzę żeby tempy jakiś przyzwoite były. DDC czy D5 by był lepszy?? taki mały update :lol2: Edytowane 21 Maja 2009 przez Misiek007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Jako że prace troszkę stanęły z powodu matury która mam już za sobą niebawem możecie się spodziewać końca prac. :-D Parę rzeczy uległo zmianie jak np pompa. Bo chłodnica jest flow killerem jakiej jeszcze świat WC nie widział :lol2: Dzisiaj robiłem drobną kosmetykę części których już nie będę zmieniał. Jutro skocze po szybkę na okienko i myślę że w sobotę wielkie malowanie :-D Niestety samo chłodzenie nie będzie jeszcze w wersji finalnej ponieważ nie mam teraz kasy na bloki na mobo. DFI utrudniło mi życie zakładając połączony system chłodzenia :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) fajne:) te gęste finy "duszą" przewiew i to jedyna wada + flow ;/ deko szminki, kremu i bedzie ładnu :) Edytowane 22 Maja 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Jak temperaturki będą nieładne to jakieś parę 140 zastosuje ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gangsta529 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Moim zdaniem to jak bd okienko to środek pomalować na czarno do tego szczelnie matami APP boki wyklejone blachą ryflowaną w środku ładnie ułożone kabelki i buda cudo ^^. Pokaż wnętrze budy może jeszcze myy Ci w czymś pomożemy, jakiś ciekawy pomysł itp. chyba, że nic we wnętrzu niebd modował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) Buda będzie cała malowana na czarno. Każdy jeden element. Szybkę na okno już mam jest ona rozmiarów 29x33 cm więc okno bedzie miało ok 27x31cm Kabelki wszystkie będą pochowane ładnie za tacką. Ogólnie to w części widocznej będzie tylko mobo. Matami nie chce nic wyklejać bo nie ma po co. Buda jest z bardzo grubej blachy i waży sporo. Jedynie skrzynkę pod obudową wykleję matami akustycznymi bo pompa CO troszkę hałasuje. Mały update z prac Była prośba o zdjęcie środka więc jest :wink: jak macie jakieś pomysły co do zagospodarowania wolnej przestrzeni to śmiało pisać :wink: Kratki na chłodnicy jeszcze nie są zamocowane ale w najbliższym czasie będą :razz: Edytowane 23 Maja 2009 przez Misiek007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...