Skocz do zawartości
KitKat

Nowy Sprzęt Sypie Bsodami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój nowy sprzęt:

Intel C2Q Q9550,

DFI LanParty DK P45-T2RS Plus,

GIGABYTE Radeon HD 4870x2.

2x2 GB OCZ PC1066 Reaper EPP

RAID 0 z WD AAKS 640 GB

Całość niekręcona, nowiutka!

Sypie mi niestety BSODami. Czasem przy chodzeniu po stronach internetowych i zawsze przy 3DMarku, np. przy 3 scenie w 3DMark 2003.

BSODy są różne. Doczytałem się np. tego: IRQL NOT LESS OR EQUAL, PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA, był też plik kseecd.sys

Narazie spisałem jednego BSODa. Nie było konkretnej nazwy pliku, było z ciekawych informacji tylko to:

STOP: 0x0000001E(0xFFFFFFFFC0000005, 0xFFFFF80001F3F9BF,0x00000000000000000000000, 0x00000000000000038).

Boję się, że to coś ze sprzętem. Proszę o szybką pomoc. Mam nadzieję, że to IRQL to nie wina HDD.

Aaa... i czy to normalne, że coś skwierczy cichutko w środku(Rdzenie jakieś pracują?)? Wiecie... ja ostatnio ze stacjonarką miałem styczność 2,5 roku temu.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzisz, że do tupy te RAMy się nadają? Jak je sprawdzić teraz(Pojedyncze testowanie tylko przychodzi mi do głowy)? Ew. co zrobić ogółem z całością?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa... słyszałem o skwierczących cewkach w zasilaczach, ale ten dźwięk to sam nie wiem czy z zasiłki się wydobywał. Skoro to nie problem to pomińmy. Zrobię to z tym dowoltowaniem. Bo jak coś to na gwarancję oddaję jak tylko wykryję, że to one.

W godzinę zaliczył 4 BSODy. :(

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te pamięci wymagają 2,1~2,2V a standardowo płyta uruchamia je z 1,8-1,9 w zależności od modelu .... za niskie napięcie może być przyczyną problemu. Skwierczeć może grafa (dźwięk z głośniczka) Moja też cichutko "śpiewa" jak gierkę wieczorem odpalę. Racuch niedawno sprawił sobie gtx-285 i też układa wieczorami bity dla swojej divy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu stawiałem właśnie na grafikę. :P

Zaraz je podkręcę. Podkręca się każdą kość osobno czy jest po prostu zbiorowy parametr? Jak się on nazywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączam BIOS, lookam DRAM Voltage, a tam: 2.194. :(

Co teraz? Jeszcze odrobinkę w górę Voltage, czy może test pojedynczo RAMów?

Teraz był reset bez BSODa.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Tragedia. Sam już nie wiem czy oba RAMy są wadliwe, czy to coś innego jest wadliwe, ale tak. W pierwszym slocie była 1 pamiątka. Włączam. System się ładuje, BSOD o treści Memory Management. ;/ Reset i jazda... tym razem sam reset się zrobił, bez BSODa. Za trzecim podejściem włączyło się CHKDSK, sprawdziło dysk i nie znalazło błędów, restart, system się włączył. Test drugiej pamięci, system się uruchamia, wchodzę na PurePC, ledwo zdążyłem, a tu BSOD z PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA. Co teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość co prowadzi pogotowie komputerowe to oglądał i twierdzi, że jest w porządku, w sumie tylko obmacał konstrukcję, ja niestety na takich chłodzeniach się nie znam, gdyż zawsze miałem niższe konstrukcje. :| Temp. 31 29 50 30. Czy to 50 to nie jest coś dziwnego?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp. 31 29 50 30. Czy to 50 to nie jest coś dziwnego?

Troszkę to nie pasuje do pozostałych rdzeni. Może to świadczyć o źle nałożonej paście, odpiętym z jednego kołka chłodzeniu. Musiał byś sprawdzić też Twoje pamięci na innym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie była gadka o tych kołkach i według mnie jeden jest odpięty, bo to chłodzenie wywołało na informatyku to, że powiedział: "Ooo... tutaj na pewno to chłodzenie jest odpięte z kołka", ale obmacał i stwierdził, że jest ok, ale co do tego to nie chce mi się wierzyć zbytnio. Gorzej z pamięciami. Nie mam za bardzo jak sprawdzić na innym kompie.

Oby było wszystko ok ze sprzętem. icon_smile3.gif Jest o tyle źle, że w idle mam skoki temp. rdzeni o 12*C(Ten najbardziej zagrzany skacze o jedynie 2-5*C, nic właściwie nie robiąc(No może oglądając zachowanie temp. tak jak serial). To dlatego, że co 2 s. zmienia się FSB. To normalne, że jeśli procesor jest w idle to ma mniejsze taktowanie, żeby tyle nie ciągnął, ale 1 zmiana na 2 sekundy? Nawet jeśli to nie procesor nawala, to tu też muszę coś zrobić. I to są zmiany takie, że taktowanie rdzeni zmienia się z 2,8 GHz na 2,0 GHz i odwrotnie.

Tylko teraz tak... Czy to możliwe, że BSODy tego typu są wywoływane przez procesor?

Do tej pory miałem takowe:

IRQL NOT LESS OR EQUAL,

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA,

kseecd.sys(Niestety nie pamiętam co było więcej),

Memory Management(Po teście na jednym RAMie włożonym do pierwszego wejścia.

Dziś pojawiły się takie:

win32k.sys PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA,

cmudaxp.sys PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA <------ To jest plik związany z kartą dźwiękową chyba.

To jest już tak pogmatwane, że mogę praktycznie obwiniać prawie wszystko(Procesor, a właściwie jego chłodzenie, RAM, HDD, sterowniki karty dźwiękowej lub graficznej).

Boli człowieka nowy sprzęt sprawiający takie problemy. icon_smile3.gif

EDIT: Co zauważyłem? Gdy sprzęt się sam rozkręci(Przetrwa ładowanie systemu i tak postoi z 10 minut) to raczej się nie BSODuje, póki go trochę nie obciążę(3DMark, lub kilka nawet małożrących RAMu aplikacji).

Format to dla mnie ostateczność. Wolałbym np. po kolei odinstalowywać sterowniki. Tylko teraz które najbardziej podejrzewacie o te problemy? Najchętniej usunąłbym od muzyki(Po usunięciu sterów może karta zostać w środku, czy wyjąć?) w pierwszej kolejności. Jak widać wywaliło BSOD z cmudaxp.sys PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA. Ludzie, którzy mają Asusa D2X skarżyli się na to, ja mam Asusa Xonar DX.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do xonara polecam bety z koncowka 37 zdaje sie

co do wiekszosci objawów - typowe bsody powodowane przez ram(tak mysle, mialem swego czasu podobne problemy z non paged area...).

zrób memtest z cd jak nie masz fdd.

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem nowe sterowniki do dźwiękówki. Nic nie dało. Już zaliczyłem jednego BSODa(Stare stery oczywiście usunąłem). Testowałem dysk HDTune. Żadnych błędów. Transfer rate: Min. 95,1 MB/sec, Max. 201,2 MB/sec, average: 165,3. Testowane były dwa dyski WD AAKS w RAID 0.

Co teraz? Ściągnąłem MemTesta, którego się uruchamia z poziomu systemu. Chwilowo nie chce mi się tworzyć obrazu, a jeśli Windowsowy coś wykryje to na jedno wychodzi. Jak go uruchomić? To prawda, że muszę otworzyć 4 okienka, jeśli mam 4 rdzenie w procku? I po ile poprzydzielać RAMu na każde okienko, jeśli mam 4 GB?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny problem jeszcze pare dni temu. Męczyłem sie z tym naprawde bardzo długo... Rowiazanie pojawiło sie dopiero po zapuszczeniu na noc MEMTESTA pod dosem. I voila, 3 błedy na pamieciach. Pamiątki poszły do zwrotu, dostałem juz nowe i problem zniknął. Radze zapuścic memtesta ale na noc. U mnie najpierw pusciłem na 2 h i zero błedów. Dopiero później gdy odpaliłem na noc i chodził ok 10h pokazał 3 błędy...

Te BSODY zreszta wskazuja na pamięci. IRQL_... PAGE_ itd - to wszystko od pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim to się uda, najpierw popróbowałbym MemTesta i formatu. Win32k.sys, to plik często wywalany jako problem w BSODzie i na ogół reinstalacja Windy pomaga. A nóż, może się uda. Ale wróciłbym do tego MemTesta. Na pierwszy raz wystartuję MemTest z poziomu Windowsa. Jak to uruchomić dobrze? Mam 4 kopie programu zapuścić, bo mam 4 rdzenie, czy 1 tylko? I ile RAMu powpisywać w okienku?

IRQL ponoć mogą wskazywać też często na dysk, ale tak jak mówiłem, zrobiłem Error Test(Niestety Quick Scan tylko) i nie wykryło nic.

Dziwi mnie, że przy obu kościach osobno wywala BSODy. Taki pech, że 2 naraz walnięte?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal metesta pod dosem. Jeżeli jest problem z pamięciami to bedziesz miał pewnosc. Co do IRQL to jest to bardziej problem pamieci masowej (sterów USB) niż dysków... Przynajmniej tak mi sie wydaje, jeśli nie to mnie poprawcie.

Jednak próćz IRQL masz tez BSODY z PAGE_DATA a tak jak mówie to wszystko wskazuje na pamieci. Ewentualnie sprawdził bym równiez zasilacz, bo piszesz, że cos piszczy. Moga to byc cewki w zasilaczu. Pod obciażeniem zaczynaja śpiewać. Nie jest to wskazanie na problem bo niektóre zasilacze dość często tak mają (np. seria Tagana BZ)

Długo sie z tym borykałem a miałem naprawde identyczne objawy. Identyczne BSODY itp.

Pozatym może byc tak, że obie kości są uszkodzone, u mnie w Triple Channel OCZ Platinum 1600 uszkodzone były 2 z 3 kości... taki niefart ale sie zdarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczy w grafie chyba, chociaż jak zbliżę ucho do zasiłki to też coś bardzo cichutkiego słychać. . Jak sprawdzić tu zasilacz? Niestety mierzenie czegoś wewnątrz nie wchodzi w grę, plomba jest.

KOLEJNY BSOD! :( Tym razem problem z ntfs.sys? Za system plików się wzięło? Nic tu kurczę już nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ściągam MemTesta. Ten będzie ok? http://www.memtest.org/download/2.11/memtest86+-2.11.iso.zip

Zrobię obraz, ustawię bootowanie z CD/DVD na 1 miejsce, wkładam płytę, reboot i czy muszę coś jeszcze ustawić, czy po prostu śmignie test?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli reboot i dalej już mogę sobie tylko co jakiś czas lookać?

Jutro bym sobie to na dzień cały włączył, akurat modelem się zajmę jednym.

Jak już 1 błąd wykryje to mogę przerwać test i zacząć pakować je do wysyłki?

Śmieszna sytuacja teraz troszkę jest, bo w esc.pl w montowni mówili, że system się wysypuje przez sterowniki od GTX 295, i że będzie trzeba Radka tego wsadzić, żeby nie czekać. Szkoda, że innym działa. :P

Mam nadzieję, że to RAMy, bo już nerwów nie mam. ;(

EDIT: Aaa... i raczej puszczę już test na obydwóch kościach wsadzonych... Nie przeszkadza to? I tak, i tak bym musiał obie odesłać.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli, któras z tych kart ma problemy ze sterownikami to napewno nie GTX295. Wszyscy wiedzą, że ze sterami od Radka sa niezłe jaja i nieraz trzeba sie nieźle nakombinować żeby wszystko działało jak trzeba. Niech ci w esc.pl kitów nie cisną. System wali BSOD'ami od pamieci na 99%. Zostaw test na te 10h zobaczysz ile bedzie błędów jeśli będą. I najlepiej zapusc go sobie na noc. Rano sie obudzisz i wynik gotowy.

Wsadż obie kości bo pewnie masz DUAL wiec i tak trzeba wysłac obie. A czy jedna bedzie walnieta czy obie to juz bez znaczenia.

Edytowane przez sicor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli, któras z tych kart ma problemy ze sterownikami to napewno nie GTX295. Wszyscy wiedzą, że ze sterami od Radka sa niezłe jaja i nieraz trzeba sie nieźle nakombinować żeby wszystko działało jak trzeba.

Kolejny geniusz który szerzy nieprawdziwe mity. Przez takich ja ty ludzie sie do radenow zrażają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, w nocy odpada. Spałbym z jednym okiem otwartym i chyba zacząłbym skakać z radości, że to RAM jest uszkodzony(Tak... Pierwszy raz w życiu cieszyłbym się z uszkodzenia), bo mam tej sytuacji dosyć.

Jeszcze takie pytanie. Jak dać obroty wentylatora na CPU i w obudowie? Czy przy tym sprzęt się mocno grzeje? Test się automatycznie kończy po 10 godzinach?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę Cię... zerknij na temat o tych kartach i zobacz ilu ludzi miało cyrki z tymi kartami. Nie mówie, że każdy ale jest bardzo dużo osób, które musiałby kombinowac przez stery. Inna sprawą jest to na ile jest to wina samych sterów , a inna całej platformy i sterów, które sie z nia gryzą. Nikt nie każe Ci mysleć podobnie ani Cie do tego nie namawia, ale pokaz mi prosze gdzie któs miał problem ze sterami do zielonych... i jak sie to ma liczbowo radków....

A kolega od ramów niech nic nie kombinuje z żadnymi usatwieniami waitraków. Odpal poprostu test i zostaw go. Możesz go odpalic nawet na 38h... 10h w sensie jako minimum żeby przeprowadzić wiarygodny test.

Edytowane przez sicor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi