Skocz do zawartości
DoctorPulse

Acer Travelmate 2400

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy dał mi takiego Acerka żebym mu na nowo postawił system, wgrał co tam trzeba i zrobił obraz czystego dysku. Niestety jak zabrałem się za instalacje XP to napotkałem jeden duży problem, laptop po prostu po chwili się wyłącza, nie ma szans na zrobienie instalacji, wcześniej było można uruchomić stary system natomiast teraz już nie, najpierw myślałem że to wina biosu bo restart nastąpił jak ustawiałem bootowanie, ale niestety to był początek problemów. Jakaś rada? Bo juz nie mam siły do tego lapka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoj znajomy to lichwiarz, dal tobie zepsutego notebooka i teraz obciazy ciebie kosztami ;)

nie wiem jaka jest konfiguracja tego modelu ale seria 2400 jest dosyc stara.

broblem moze byc w tym ze dysk jest na zlaczu SATA a twoj windows z ktorego chcesz instalowac system nie ma wgranego SP3, wtedy nie wykryje dysku i bedzie puszczal tobie dziwne komunikaty ze dysk nieznany itp. itd.

Druga sprawa ze mogl sektor startowy dysku sie wysypac, albo sam dysk.

wyciagnij dysk i wsadz w zewnetrzna kieszen sprawdz czy wszystko jest ok.

do komputera wsadz inny dysk i sprawdz czy wszystko jest ok.

jezeli na innym dysku nie bedzie chcial startowac zfleshuj bios.

jezeli to nic nie da, wyjedz z kraju, LOT ma promocje na bilety w jedna strone do Zimbabwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xp jest z SP2 więc już wykrywa SATA bo kilka razy go instalowałem na takich dyskach, do tego instalacja Visty też nie chce iść. Ten laptop jest już wiekowy, ma z 4-5lat, ale służył tylko do internetu i filmów. Bios już jest uaktualniony i problem nie znikł, generalnie problem polega na tym że podczas używania go w środowisku dos laptop się poprostu wyłącza, wejście do biosu 15s i się wyłącza, próba instalacji windowsa, jak załadują się wszystkie pliki i nawet dojdzie do licencji (F8) laptop się wyłącza...

nikt nie ma żadnego pomysłu sugestii?

na jaki procesor można wymienić ten z tego laptopa?

Edytowane przez DoctorPulse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2410, tam nie ma serial ATA. W 2400 pewnie to samo.

Co do rozwiązania przyjrzał bym się pamięci RAM - jakiś memtest czy coś. Raz na starym nie mogłem postawić jak RAM padnięty był.

Co do proca nie wiem jaki tam jest, ale jeśli nie walnięty Celeron M 1,5ghz to duże szanse, że można go puścić na 2ghz bez dużych przeróbek(drut-mod).

No i ostatni post że po prostu się wyłącza po 15 sekundach... Próbowałeś bez baterii instalować? Bo może coś bateria świruje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez baterii też próbowałem, są 2 kości ramu, pomieszałem nimi trochę i to samo, udało mi się zainstalować system, jednak wymagała to trochę kombinowania, format z płyty Visty i później instalka XP jednak też z klopotami... kupię innego proca i sprawdzę, jak to nic nie da to jeszcze wymienię dysk i może pamięć..rozważam również fakt że się może przegrzewać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi