Skocz do zawartości
trybul

Pc Z Lcd Do 10.000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie mam zamiar złożyć sobie kompa z panelem lcd do 10.000zl

PC przede wszystkim do projektowania grafiki (2d) ale także gier czy codziennego użytkowania.

Są 2 opcje w zależności od panelu lcd:

HP LCD LP3065 30" 2560 x 1600

http://www.agito.pl/powyzej-19/hp-lcd-30-l...352.324447.html

4718zl wtedy na pc 5300zl

---------------

DELL 2709W 27" 1920x1200

http://www.digicomp.pl/produkt/dell_2709w_...=1885&cID=0

2850zl wtedy na pc 7200zl

Proszę fachowców :wink: o podanie konfiguracji w tych 2 przypadkach, z góry dzięki za pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej (taniej) bedzie kupić TV LCD full hd 26' albo 32' ??

No wlasnie zebym ja to wiedzial :wink: na pewno taniej ale czy lepsza jakosc,lepsze do projektowania? niz np ten panel lcd della. Bo wiadomo przy projektowaniu musi byc bardzo dobre odwzorowanie kolorów, czerń.

Nie wiem jaka jest różnica miedzy takim tv a panelem wysokiej klasy.

Edit: panel ma większą rozdzielczość (panoramiczny) 1920x1200 a tv ma 1920x1080 więcej różnic nie znam.

No i ten del ma: S-PVA ULTRA SHARP AntiGlare - Najlepsza matryca na rynku tv takiej wypasionej matrycy nie ma? :)

Edytowane przez trybul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sam pokombinowalem i zlozylem cos takiego:

Proc- Core i7 920 - 1155zl

Plyta- GIGABYTE GA-EX58-UD3R - X58 -879

Pamiec- 8gb ddr3 patriot cl7 1600mhz 4x 2gb -742

Grafa- GTX295 -2000zl

Dysk- samsung sata2 1Tb -400zl

Dvdrw- nec - 70zl

Zasilacz- Pentagram Silent Force 620w -A12S - 220zl

Buda- Thermaltake Soprano VB1000SNS -274 (3 wenty)

Mysz A4 Tech XL-750F -55

Klawa - 35

LCD- HP LP3065 30" 2560 x 1600 - 4718

10550 zl

ewentualnie LCD DELL 2709W 27" 1920x1200 to wtedy:

8682zl

Zmienilibyście coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co i7?

Q9550/9400

Mugen

P5Q-E

4x2GB DDR2 1066MHz

GTX295 może być

WD 640GBx2

BeQuiet 550W

Anter 300

Ze dwa Xterale

Jak to po co i7? widziałem testy, naprawdę wymiata :rolleyes: a core i7 920 nie jest taki wcale mega drogi, co innego 940 (2x droższy)

NA PCL jest moja mini recenzja a właściwie opis tego DELLA 2709W. Zobacz i się zastanów, ja polecam, w szczególności że cena jest bardzo dobra.

Czytałem już wcześniej i jeśli nie wezmę tego hp 30" to wezmę właśnie tego della. Duża różnica w cenie ale ten monitor HP wymiata nie dość, że 30" to jeszcze 2560 x 1600 a ja projektuje i się przyda miejsce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 30" kosztuje sporo... za te pieniądze możesz mieć 2x Dell 2408WFP. Niby nie 2560x1600, ale na 2 monitorach pracuje się niezwykle wygodnie (i wydajnie). Wersja 2709W różni się tylko wielkością plamki, osobiście wole pracować na mniejszej... Te monitory są używane do profesjonalnych zastosowań, jednak nie są kierowane do profesjonalistów. Jeśli zależy Ci na super monitorze warto przeanalizować propozycje EIZO (mam w pracy i naprawdę rewelacyjny!).

Co do podzespołów... jakoś nie jestem przekonany czy jest sens pakować się koniecznie w i7, sam na chwile obecną kupuje zestaw pod grafikę - zdecydowałem się na nowego Phenoma II 940. Oczywiście to wszystko jest zależne od tego ile wyciągasz miesięcznie na projektach ;) Jeśli zestaw zwróci się w przeciągu 2-3 miesięcy to śmiało można wydawać, jednak jeśli miał byś na niego pracować np. 6 miesięcy to wtedy warto zadać sobie pytanie "czy warto?". To tyle ;)

P.S. Jeśli DDR3 to Triple channel (jak już pisano).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 30" kosztuje sporo... za te pieniądze możesz mieć 2x Dell 2408WFP. Niby nie 2560x1600, ale na 2 monitorach pracuje się niezwykle wygodnie (i wydajnie). Wersja 2709W różni się tylko wielkością plamki, osobiście wole pracować na mniejszej... Te monitory są używane do profesjonalnych zastosowań, jednak nie są kierowane do profesjonalistów. Jeśli zależy Ci na super monitorze warto przeanalizować propozycje EIZO (mam w pracy i naprawdę rewelacyjny!).

Co do podzespołów... jakoś nie jestem przekonany czy jest sens pakować się koniecznie w i7, sam na chwile obecną kupuje zestaw pod grafikę - zdecydowałem się na nowego Phenoma II 940. Oczywiście to wszystko jest zależne od tego ile wyciągasz miesięcznie na projektach ;) Jeśli zestaw zwróci się w przeciągu 2-3 miesięcy to śmiało można wydawać, jednak jeśli miał byś na niego pracować np. 6 miesięcy to wtedy warto zadać sobie pytanie "czy warto?". To tyle ;)

P.S. Jeśli DDR3 to Triple channel (jak już pisano).

Doszedłem do wniosku, że ten hp się nie opłaca tj ta rozdzielczość 2560x1600 jest natywna i nie mozna zmienić! :) chyba, że jakoś skalowac itp ale wtedy jakość się traci.

Więc lcd z rozdziałką 1920x najbardziej się opłaca.

Teraz pytania dlaczego niby bardziej profesjonalny wydaje ci się taki EIZO (http://abckomputery.pl/sklep/product_info.php/products_id/9832) a nie ten DELL (http://www.digicomp.pl/produkt/dell_2709w_black_.php?sID=1885&cID=0) dell jest tańszy o 900zł i ma 3" więcej. Podobno matryca tego della jest rewelacyjna i da best :lol2:

Co do i7 poprostu jest sporo wydajniejszy dlatego chcicałbym się w niego pakować, nowy Phenom jest niezły tj osiąga takie same mniej więcej rezultaty ale tylko przy grach. We wszelkich benchmarkach i7 wymiata, a cena wersji i920 jest bardzo przystępna tj 1100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena samego procesora jest może i przystępna, ale cała platforma już mniej... Ja nie mówię że Intel jest mniej wydajny od AMD bo nie jest. Po prostu nie jestem przekonany że stosunek ceny do wydajności jest korzystny.

Co do monitora, EIZO jest produktem profesjonalnym, skierowanym do profesjonalistów :) Po prostu EIZO lepiej wyświetla kolory (czytaj wierniej). Poniżej umieszczam krótki cytat ze strony EIZO, warto wsiąść poprawkę na propagandę, ale dużo w teksie jest prawdy.

Każda barwa podstawowa w sygnale otrzymywanym z komputera, opisana jest 8-bitowo. Aby uzyskać efekt idealnego odwzorowania przejść tonalnych (przejść między poszczególnymi odcieniami koloru) wymagane jest wykonanie dla każdej z barw podstawowych tzw. korekcji krzywej gamma. W tym celu elektronika sterująca monitorów EIZO konwertuje otrzymywany z komputera sygnał do postaci 10-cio bitowej (w przypadku najbardziej zaawansowanych modeli EIZO do postaci 12-bitowej), po czym dokonuje takiej jego obróbki, by umożliwić odwzorowanie wszystkich kolorów przesyłanych przez kartę graficzną bez przebarwień czy utraty poszczególnych odcieni. Następnie sygnał jest konwertowany ponownie do postaci 8-bitowej i wyświetlany na ekranie. Oznacza to, że modele EIZO mają możliwość dokładniejszego doboru wyświetlanych kolorów niż monitory inny producentów.

W domu mam NEC'a 20" i mam porównanie. Na EIZO w pracy mam płynne przejścia między kolorami (przejścia najlepiej widać na gradientach), w domu na NEC'u nie, widać "schody".

Nie twierdzę że ten Dell jest zły, bo nie jest, jak tylko będę miał sposobność finansową chce sobie sprawić 2 takie :) Jednak nie zmienia to faktu że EIZO jest lepsze ;)

Co do 3" różnicy... Jaki pisałem monitor 24" i 27" ma tę samą rozdzielczość 1920x1200. Różnią się tylko wielkością plamki. Musisz zdecydować czy lepiej Ci się pracuje na większej plamce, czy na mniejszej. Wydaje mi się że do zastosowań graficznych lepiej na mniejszej, nie ma efektu "schodów" na np. zbliżeniu linii koła (nie wiem czy logicznie to opisałem)...

Edytowane przez Shadar Logoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi