Skocz do zawartości
KOCHAM SYNTHOL

Problem Z O/c E2180 Na P35

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Po przeczytaniu poradnika na egieldzie zabralem sie do proby podkrecenia mojego e2180. FSB przekracalem do roznych wartosci, od 220 po 300, na okolo 20-30 prob wstal tylko raz, przy FSB 240. Sprobowalem wtedy wartosci 245 i pi*da, pojscie nizej (220, 210) tez nic nie dalo. Kreca sie wszystkie wentylatory, ale monitor jest czarny jak anus murzyna :<

Reszta sprzetu przedstawia sie nastepujaco

MSI p35 neo-f

ocz 2x 1gb 5-5-5-12 special ops cl4

r1950pro 512

modecom mc 400

Zgodnie z egieldowym poradnikiem ustawilem ratio fsb:pamiec na 1:1, timingi pamieci ustawilem na 5-5-5-12 (takie wyczytalem na stronie producenta, domyslne ustawienia biosu - 5-6-6-15). Probowalem podnosic vcore, ale to nic nie dalo, przy jedynej udanie probie na 2.40ghz vcore byl ustawiony na domyslna wartosc. Co robie nie tak?

Przy okazji, nie chce juz zakladac kolejnego tematu. Zakladajac, ze uda mi sie zmienic taktowanie do co najmniej 2.80ghz chcialbym wymienic na grafike na cos pokroju radeona 4670. Jest sens pchac sie w ta polke biorac pod uwage reszte sprzetu? Zasilacz to uciagnie?

Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakladajac, ze uda mi sie zmienic taktowanie do co najmniej 2.80ghz chcialbym wymienic na grafike na cos pokroju radeona 4670. Jest sens pchac sie w ta polke biorac pod uwage reszte sprzetu? Zasilacz to uciagnie?

Zasilacz uciągnie to, Skok wydajności też będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, wlasnie na taka odpowiedz liczylem. mozecie mi doradzic co mam dalej zrobic z tym oc? 1000 darmowych megahercow piechota nie chodzi :>

watty zasilacza też nie chodzą piechotą i trzeba je kupić.... od tego bym zaczął zabawe z oc.. mój chieftec 410w wydawałoby sie wystarczał na podobnym sprzęcie a jednak przy oc e2180 był gorący jak niewiem... radzę się zastanowić czy warto ryzykować sprzęt .. bo ten zasilacz to bomba zegarowa.. niestety..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo ten zasilacz to bomba zegarowa.. niestety..

bomba zegarowa to modecom feel a modecom MC to bardzo dobra konstrukcja i wytrzyma spokojnie

a pozatym to tego chiefteca jakiegos kiepskiego musiales miec bo moj z podpisu po oc proca 3ghz + radeon hd4850 po oc (a on troche mocy potrzebuje) dawal spokojnie rade i nie byl goracy chociaz mial wymieniony wentylator na wolnoobrotowy

wracajac do tematu... a moze poprostu trafiles taki kiepski procesor? az tak slabe sa zadkie ale jednak... sam widzialem przypadek w ktorym e2180 robil 2,5ghz przy napieciu duzo wyzszym niz moj na 4ghz

edit: przeczytalem dokladnie jeszcze raz - ale az tak slabej sztuki zeby nie ruszyla ani troche powyzej standardowych ustawien to raczej malo mozliwe i przyczyna musi byc inna

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modecom mc 400

bo ten zasilacz to bomba zegarowa.. niestety..

Sam jesteś jak bomba :lol:

Napisał że ma modecoma mc, a nie feela.

4670 będzie ok.

Ustaw niższy mnożnik (x6) i wtedy spróbuj poszukać maksymalnego fsb i podnieś napięcie na ramie - profilaktycznie +0,2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem tak jak poradziles, probowalem osiagnac taktowania od 2.3 do 3.0 ghz na mnoznikach 6,7,8, przy podejsciach do wyzszych taktowan podbijalem jeszcze vcore i tak jak poprzednim razem - bez rezultatow.

jestem zwyczajnie glupi, czy trafilem na nieziemsko slaby egzemplarz? :D

Edytowane przez KOCHAM SYNTHOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj Auto Disable DIMM/PCi Frequency na Disable, oraz żeby płyta sama ustawiała sobie timmingi pamięci , czyli Configure Dram timming by spd na enable.

Biosa chyba masz zaktualizowanego do najnowszej wersji.

Edytowane przez mg147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo masz ultra kiepską sztukę 2180 albo coś blokuje OC .

Może jakieś zworki na płycie - popatrz w manualu płyty .

Zrób update biosa .

A wartość DDR masz dobrze .

Przy dzielniku 1:1 rzeczywiste takty ramu = taktowanie FSB .

Taktowanie efektywne = 2 x rzeczywiste .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosa niestety nie zupdetuje, nie mam flopa and napedu cd.

Może to coś pomoże

http://global.msi.com.tw/index.php?func=ht...name=tech_p35_1

tam z kolei Auto Disable DIMM/PCi Frequency jest na enable oraz wyłączone EIST

dzieki, wyczytalem, ze nb i sb tez trzeba podniesc, zostawialem je tak jak sa, chociaz na te 2.4 i tak powinienem chyba wskoczyc bez problemow, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosa niestety nie zupdetuje, nie mam flopa and napedu cd.

Wystarczy pendrive, albo karta pamięci i czytnik do niej pod USB, sprawdzane :)

Co do problemu o/c, daj prockowi 1.4V, pamięcią podbij +0,3V żeby miały 2,1V NB może tak z 1.5V i sprawdź większe FBS.

Edytowane przez czeku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pendrive ani czytnika tez nie mam :D Na stronie msi jest updater, ale niestety nie dziala, nie moze sie polaczyc z serwerem msi, probowalem wczoraj, dzisiaj i przedwczoraj.

Dzieki za rady, dzisiaj musze jeszcze popracowac i nie bardzo mam czas, ale jutro po poludniu poprobuje znowu, dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień w timingach ramu z 5-5-5-12 na 5-5-5-15. Jak zapiszesz ustawienia i dasz Save & Exit, będziesz miał czarny ekran, a wentylatory będą się kręcić naciśnij reset u mnie, czasem pomaga i komp startuje normalnie. Czasem tak mam, że włączam kompa, a on odpala się, po chwili wyłącza, znów włącza (dualboot) i czarny ekran wciskam reset i odpala. Ta płyta jest kapryśna, ma czasem swoje "odpały".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwery msi wreszcie wstaly i udalo mi sie przeflashowac bios do najnowszej wersji.

proc wstal (:D) na 2.8 ghz na 1.45v, z tym ze wysypuje sie przy wchodzeniu do windowsa, bios pokazywal 54 stopnie, wiec nawet gdyby byl stable to nie moglbym go tak zostawic.

Na prawde taka slaba sztuka, czy cos jednak robie nie tak? :[

Chcialbym miec te 3.0ghz zeby wymienic x1950 na 4670 albo nawet 4850. Watpie czy dokrece, a nawet jesli do dochodzi obawa o zasilacz.

Ze tez nie jestem milionerem, no. :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bry,

wrocilem sie pochwalic.

Dołączona grafika

Po ~2.5 godzinnej zabawie w 'zgadnij napiecie' zostawilem wszystko oprocz vcore i nb na auto i ruszylo. :D Nie chce isc wyzej bez podciagniecia napiecia (wysypuje sie przy ladowaniu osa). Chcialbym isc dalej, ale boje sie podnosic vcore powyzej aktualnego poziomu. Jaki jest bezpieczny limit? Przy aktualnym ~1.41v temperatury sa na poziomie 40 stopni w idle i 65 w stresie (7 godzin orthosa).

Pytanie numer 2, orientuje sie przy jakim taktowaniu hd4850 moze dac z siebie wszystko? 3.0ghz? wiecej? nikt nie podaje takich informacji w testach. :[

Dzieki za pomoc panowie, jestescie wielcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a, jakie masz chłodzenie na CPU? Boxowego slima czy grupaska? bo tempy masz z [gluteus maximus]... normalna sztuka powinna robić przy średnim chłodzeniu 3.0ghz przy STOCK napięciu... tak jak mam w sygnaturce.

Albo ustaw inny mnożnik pamięci, może to pamięci sa przetaktowane...

albo masz jakąś Padake:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam podobny problem z OC mój komp:

Procek E2180

MoBo Dfi Infinity 975x/g

Ram: OCZ Platinum Rev2 800 mhz 4-4-4-12

Grafa: Radek x300

PSU: Fortron 400PNR

Napięcie na ramach podniosłem do 2,1V, timingi automatycznie, szybkość 400 mhz, nic więcej nie ruszałem, komputer nie wstaje powyżej 250 fsb na procku. Jakieś rady ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie na ramach podniosłem do 2,1V, timingi automatycznie, szybkość 400 mhz, nic więcej nie ruszałem, komputer nie wstaje powyżej 250 fsb na procku. Jakieś rady ?

Odpal cpu-z i sprawdź w zakładce memory czy pamięci nie mają wtedy już 1000MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi