Skocz do zawartości
KOCHAM SYNTHOL

Problem Z O/c E2180 Na P35

Rekomendowane odpowiedzi

w CPUz pokazuje że mam mnożnik 6x i zegar koło 1,7 Ghz, jakaś walnięta wersja ?

Tak walnięta wersja, zgadnij czego.

Poczytaj o oszczędzaniu energii w procesorach Intel.

Sprawdź to taktowanie pamięci i napisz na forum. To że je znasz to jedno, jednak jeśli szukasz pomocy na forum, to czytelnicy forum powinni wiedzieć tyle samo co Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cpu-z odczytaj timingi i napięcie dla 800MHz i takie ustaw w biosie. Częstotliwość pamięci w biosie daj na 533 lub nawet 400 na początek. Chodzi o to, aby mieć pewność, że pamięci cię nie ograniczają w o/c. Ustalisz max procesora, to w drugiel kolejności będzież wysnaczać max pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to max procesora, komp nie wstaje powyżej 280 fsb, nawet na napięciu podniesionym o 0,1V

Niech kolega zluzuje mnoznik do najmniejszego i cisnie FSB w gore. Przekona sie o granicy procka jesli chodzi o FSB i wyelimiuje potencjalna dziure FSB proca. Ramy profilaktycznie 5-5-5-15, a nawet 18. Dzielnik 1:(wiecej niz 1 zdecydowanie). Lepiej miec kilka mhz mniej na Ramie niz na procku. I tak dla pewnosci na boxowym coolerku napiecie ~1.4V. Dziwne, ze ten procek nie daje rady tak szybko. Moj e2140 jedzie 3.3 na 1.465 (wiem, duzo, ale nie zalezy mi na nim kompletnie) na pentagramie vertical. A w przyszlym tyodniu jeszcze sporobuje do 3.5 z odpowiednim zasilaczem. Nie ma bata, on MUSI leciec wyzej, a juz minimum to ~3ghz. Testowane na wielu egzemplarzach. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne minimum. Jeden procek kończy się na 2,5ghz np z powodu FSB Walla i koniec i nie można tu powiedzieć że przy Dual corach jest jakieś minimum, które procek osiągnie.

Ale jednak trzeba przyznac ze większość sztuk dosięga do 3ghz mój stary E2140 smigal 3.2ghz 1.32V ale mial walla gdzies okolo 420fsb ~3.4ghz to wyniki z budżetowej płyty GB P31-DS3L więc jeszcze trzeba doliczyc do tego dropa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak trzeba przyznac ze większość sztuk dosięga do 3ghz mój stary E2140 smigal 3.2ghz 1.32V ale mial walla gdzies okolo 420fsb ~3.4ghz to wyniki z budżetowej płyty GB P31-DS3L więc jeszcze trzeba doliczyc do tego dropa.

A mój robił ledwie 2,7 icon_wink2.gif

Więc reguła loterii sie potwierdza ;) i na forum jest dużo przypadków gdzie procki nie osiągają 3ghz a jak już to na dużym napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego w cpu-z pokazuje ci mniejsze napiecia i mniejsze taktowanie, oraz mnożnik x6 bo masz włączone EIST. Czyli automatycznie obniża takty jak procesor pracuje w idle. wyłącz eist a takty bedziesz miał na sztywno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi