19marxs Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Witam! Mam pytanie dotyczące wymiany procesora. Mianowicie, chciałbym wymienić mojego obecnego athlona 6000+ na intela e8400. Jak wiadomo obecnie ceny procesorów są wygórowane, dlatego nie wiem czy ceny będą dalej wzrastać czy może za kilka miesięcy spadną. A może poczekać jeszcze dłużej i zakupić intela i7, którego cena za kilka miesięcy być może spadnie. Mój układ graficzny to radeon 4850 (512MB). I jeszcze nieszczęsna płyta główna która będę musiał wymienić po zmianie procka i tu nasuwa się pytanie jaka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Jaką masz obecnie płytę główną . Może obsłuży ona Phenoma II . Wtedy możesz go kupić . Jak nie to kupuj E8400/ Xeon E3110 + Asus P5Q Pro . A Core I7 nie jest jakąś super tam rewolucją jaką miał być . obecne Quady w sporej części zastosowań sobie radzą równie dobrze co I7 , do tego DDR2 przez jakiś czas będzie szybsze . Na razie jedyna przewaga I7 to HT i ew. w przyszłości procki 8-rdzeniowe . A na duże obniżki cen bym nie liczył , waluty stoją wysoko , nie normalnie wysoko . co prawda do wakacji sprzęt potanieje ale nie będzie to raczej taki spadek cen jak kiedyś . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19marxs Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Obecnie mam MSI K9N Ultra i ona nie obsługuje phenonów, ta płyta jest przystosowana pod amd athlona 64 X2. Co do płyty głównej to znalazło by się coś za ok. 300 zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Dobry jest Asus M3A78 na chipsecie 770 . Obsłuży Phenoma II , na skąpcu ceny już od 292 zł . Albo tańsza Asus M3N78 na chipsecie 8200 od NV . Ceny już pod 252 zł . Możesz też rozważyć kupno ASROCK A770CrossFire , kosztuje od 270 zł na ceneo. Asusy mają mała regulację Vcore ( tylko + 150 mV ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Za 300zł to najlepsza byłaby Gigabyte GA-MA770-UD3 lub ASRock A780GXE/128M. Bardzo porządne płyty nadające się do OC. M3A78 też jest bardzo ok, płyta jest chłodna, wydajna, ma bardzo dobry kodek dźwiękowy i gdyby nie to nieszczęsne Vcore to byłaby najlepszą w tej kategorii cenowej. Edytowane 15 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...