Skocz do zawartości
Zawulon

Wd Caviar 5000aaks - Spalona Elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Spaliła mi się elektronika w WD5000AAKS, od jakiegoś czasu poszukuje na allegro albo samej elektroniki albo przynajmniej uszkodzonego dysku ze sprawna elektroniką. Znalazłem uszkodzony dysk tyle że WD5000AAJS - różnią się od siebie tym że mój (AAKS) ma 16mb catch'a a ten na allegro 8mb.

A teraz moje głupie pytanie, czy mogę bez przeszkód wsadzić tamta elektronike do mojego dysku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to zrobiłeś? włożyłeś odwrotnie molex? Mi kiedyś po podłączeniu dysku poszedł dym, nie działał przez trochę a potem....

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...&highlight=

Może twój problem jest podobny do mojego, co do elektroniki, to nie wiem niestety cze wersja 8 i 16 mb różni się tylko wielkością pamięci czy może czymś więcej, jeżeli tylko tym to powinno działać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę inna sytuacja. W W-wie ( nie wiam jak gdzie indziej) strasznie skacze napięcie w gniazdku, to jest już 3eci dysk który się zjarał (Każdy w innym kompie).

Oczywiscie kupiłem w końcu UPS'a i jest spokój.

Ratuje tylko moje dyski (łącznie 800GB).

Pierwszy raz pamiętam tak spało napięcie że komputer od razu się zrestartował i po restarcie dysk już nie działał. Za drugim razem zamieniałem dyski, włączyłem komputer, pochodził 5 minut i znów zjarał się dysk, w tym przypadku razem z GF3 ti 200. Trzeci raz był jakiś czas temu - Wchodzę do bios'a zmieniam boot'owanie na CD, save, exit, restart, dysk się zjarał O_o

Sprawdzałem wszystkie części kompa z innymi podzespołami, wszystko działa, myślałem że może właśnie mój zasilacz dał plamę ale okazało się że jest w 100% sprawny. U mnie te dyski w dość tajemniczy sposób płoną :)

A pytanie jest oczywiście o catch czy będzie jakaś problem. Innych różnic nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dysku istnieje jeszcze cos takiego jak pamiec ROM... a w serii AAKS ona z tego co pamietam znajduje sie zaszyta w procku...

I jesli przypadkiem poleciał ci Preamp głowic to juz masz pozamiatane całkowicie....

Imo Panie LIPA i co ty wogole za zasilacz masz co nie wytrzymuje wachania zasilania...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka mam nadzieje przydatnych informacji.

Kiedy ten dysk jest podłączony do komputera, Windows nie jest w stanie wystartować, Linux jakoś tam po długim czasie daje rade, wykrywa dysk ale nie jest go w stanie użyć ani odczytać ani zapisać.

Elektronika jest ewidentnie przypalona. Styki nie są srebrne ale brązowo czarne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi