Skocz do zawartości
lspm

Duron 1300

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam złozyć tani sprzęt (moje finansowe możliwości wyczerpane zostały przez kupno monitora LCD :)).

Mysle o Duronie 1300.

1) Czy bardzo się grzeje?

2) Czy wszystkie Durony są w 0.18 mikrona?

3) Jaki inny procesor zamiast Durona (max 190 zł)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja już naciągnąłem fundusze maksymalnie :)

tzn.: porządna płyta (MSI), porządna obudowa + zasilacz (foxconn) i porządny dysk (Maxtor 3 lata gwar.) no i jeszcze wentyl zalmana bym chciał :)

a reszta: grafika (gf2 mx400), procek (Duron1300), CDROM ze starego komputera, klawiatura mysz i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły też ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam złozyć tani sprzęt (moje finansowe możliwości wyczerpane zostały przez kupno monitora LCD :)).

Mysle o Duronie 1300.

1) Czy bardzo się grzeje?

2) Czy wszystkie Durony są w 0.18 mikrona?

3) Jaki inny procesor zamiast Durona (max 190 zł)?

Ad1 W porownaniu do athlona nie :)

Ad2 Tak

Ad3 Nowy albo uzywany athlon 1600+/1700+ 0.18 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to znaczy "porządna" plyta msi ? bo jakos ta firma mi sie z porządnoscia to nie kojarzy.

bo z porzadnoscia to kojarzy mi sie na pierwsza mysl Asus i Abit.

A mi się z porządnością bardziej Microstar kojarzy.... - każdy ma swoje poglądy...

a porządna to znaczy taka która daje duże możliwości rozbudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to znaczy "porządna" plyta msi ? bo jakos ta firma mi sie z porządnoscia to nie kojarzy.

bo z porzadnoscia to kojarzy mi sie na pierwsza mysl Asus i Abit.

A mi się z porządnością bardziej Microstar kojarzy.... - każdy ma swoje poglądy...

a porządna to znaczy taka która daje duże możliwości rozbudowy...

Odnosze wrażenie ze Vengeance'owi chodzilo raczej o model :? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja już naciągnąłem fundusze maksymalnie :)

tzn.: porządna płyta (MSI), porządna obudowa + zasilacz (foxconn) i porządny dysk (Maxtor 3 lata gwar.) no i jeszcze wentyl zalmana bym chciał :)

MSI to dobry wybór (patrz podpis ;)).

Na Twoim miejscu zamiast wiatraka Zallmana dałbym Spire Falcon Rock II - na pewno taniej a wydajność porównywalna - zaoszczędzoną kasę możesz dołożyć do procka albo kupić duuuużo browca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI to dobry wybór (patrz podpis ;)).

Na Twoim miejscu zamiast wiatraka Zallmana dałbym Spire Falcon Rock II - na pewno taniej a wydajność porównywalna - zaoszczędzoną kasę możesz dołożyć do procka albo kupić duuuużo browca :D

chodzi mi raczej o cichość niż wydajność ;)

poza tym w pierwszych wyliczeniach na wentylator 30 zeta liczyłem i to bym musial też dociągnąć - o oszczędzonej kasie nie ma mowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi raczej o cichość niż wydajność ;)

poza tym w pierwszych wyliczeniach na wentylator 30 zeta liczyłem i to bym musial też dociągnąć - o oszczędzonej kasie nie ma mowy :)

Zajrzyj tutaj:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=266...20falcon%20rock

Jeśli nie oszczędzisz to może mniej stracisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co robisz na kompie, ze zainwestowales w LCD ?

ja wiem czego nie chce zrobic przy kompie - stracic oczu :D , predzej czy pozniej kazdy zauwaza ze monitory crt to nie jest to co tygryski lubia najbardziej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, szczegolnie za pol roku jak juz nie bedzie uzywal kompa bo nic nie bedzie chodzilo :P

Zdefiniuj słowo "nic nie będzie chodziło".

Tym bardziej na sprzęcie z 1300MHz prockiem (na razie mam 475 i wszystko oprócz najnowszych gier chodzi).

LCD kupiłem bo stwierdziłem że od siedzenia przy komputerze psują mi się oczy :( a to jest chyba ważniejsze niż najnowszy AthlonXP 2500+ ;)

Komputera używam do takich programów jak: word, delphi, gadugadu ;), explorer, thebat, micrografix picture publisher albo corel photo paint (oczywiście inne też ale głównie te :)) i to wszystko działa na 475 więc nie wiem czemu miało by za pół roku na 1300 nie działać 8O

aaa i jescze filmy oglądam ale na tym 475 to nie za bardzo :(

no i mam kolekcje empetrzyków na komputerze...

i linuxa też sobie zainstalowałem ale KDE3 na 475 też straszie się tnie...

A do czego Ty używasz komputera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam duronaka 1200 i wszystko biega jak trzeba. Jak chcesz zaoszczędzić 30 zł to możesz sobie go sprawić zamiast 1300 i letko podkręcić ;) A co do cichego chłodzenia to polecam to co mam w podpisie. Naprawdę cichutki, a i całkiem wydajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym sklepie co kupuje (a mam duże zniżki ;)) to nie mają już 1200 a 1300 może być :)

To za ile możesz wyrwać tego D1300 ??

W Łodzi D1200 to koszt 136zł

D1300 to już 161 zł

Według mnie to nie opłaca się brać D1300 (no chyba że za jakieś140zeta)

Są problemy ze zmianą mnożnika (bo to x13)

Kręci się toto słabjutko (nic lepiej od D1200 a często nawet gorzej)

Ja miałech D1200 i lajtowo biegał 10x150 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde sie zastanow nad tym Antkiem. Toz duza roznica miedzy Durniem a Antkiem. Kup cos z allegro, na pewno sie nie zawiedziesz. Przeciez 1,7+ 0,18 to teraz ceny sa b. niskie. Poza tym co do plyt MSI, to ja sobie swoja chwale, mimo to, ze przed zakupem slyszalem, ze wiele jej produktow nie spelnia oczekiwan. W kazdym badz razie :) GL

pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym co do plyt MSI, to ja sobie swoja chwale, mimo to, ze przed zakupem slyszalem, ze wiele jej produktow nie spelnia oczekiwan. W kazdym badz razie :) GL

pozdr

MeHow

Co do płyt MSI potwierdzam :D są naprawdę ql. Miałem już 3. Z jedną były małe problemy z częstotliwością szyny, ale wymienili na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie znam problem przeciagniecia z kasa na kompa :) tak wiec musialem zrobic i ja ale tobie odradzam tego Durnia 1300mhz bo jest o polowe mniej wydajniejszy niz nowy wysznupany z promocji Athlon XP 1600mhz 0.18um a to ze sie grzeje to twój zalmanik go obslurzy na bank i niebedzie wyciagal wiecej niz 45stopni bo kolega mial podobna sytacje jak ty :) kupil Antka XP 1800+ 0.18um niestety zabrakło na odpowiednie chlodzenie sprzedalem mu stary went. Spire ktory wytrzymuje szybkosci 2200mhz co prawda temp. tego Antka Xp 1800mhz zbliza sie prawie do 50stopni ale mimo to jest na bank bardziej udany zakup niz Duren 1300mhz

odpowiedz na drugie pytanie brzmi : Tak

na trzecie pytanie : fakt duren 1300mhz grzeje się mniej ale poczytaj o obu prockach ile ma Antek XP pamieci cache a ile Duren :) pozatym durnie odchodza powolutku (bardzo powolutku) w przeszlosc antki beda jeszcze dlugo słurzyc wiec jest to bardziej przyszłosciowa wizja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie znam problem przeciagniecia z kasa na kompa :) tak wiec musialem zrobic i ja ale tobie odradzam tego Durnia 1300mhz bo jest o polowe mniej wydajniejszy niz nowy wysznupany z promocji Athlon XP 1600mhz 0.18um a to ze sie grzeje to twój zalmanik go obslurzy na bank i niebedzie wyciagal wiecej niz 45stopni bo kolega mial podobna sytacje jak ty :) kupil Antka XP 1800+ 0.18um niestety zabrakło na odpowiednie chlodzenie sprzedalem mu stary went. Spire ktory wytrzymuje szybkosci 2200mhz co prawda temp. tego Antka Xp 1800mhz zbliza sie prawie do 50stopni ale mimo to jest na bank bardziej udany zakup niz Duren 1300mhz

odpowiedz na drugie pytanie brzmi : Tak

na trzecie pytanie : fakt duren 1300mhz grzeje się mniej ale poczytaj o obu prockach ile ma Antek XP pamieci cache a ile Duren :) pozatym durnie odchodza powolutku (bardzo powolutku) w przeszlosc antki beda jeszcze dlugo słurzyc wiec jest to bardziej przyszłosciowa wizja

Z tą wydajnością to sprawdziłeś czy tylko tak gadasz ??

Miałem Durnia i mam XP1700+ przy 1,5GHz XP był szybszy o ok. 5 % (CCR) więc to twojeo połowę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...