joorvishoon Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Witam wstyd żeby człowiek światły musiał się o takie rzeczy pytać, ale wolę sprawdzić czy ktoś już nie rozwiązał tego problemu zanim zacznę sam walczyć. Miałem Ubuntu 8.10 i radeon 9800 - współpracowały znośnie. Niedawno kupiłem radeona 3850... i Ubuntu się obraziło. System nie wyświetlał obrazu, więc w trybie recovery wywaliłem sterowniki fglrx (skrypt fglrx-uninstall). System dalej przy normalnym starcie nie wyświetlał obrazu. No więc starym sprawdzonym sposobem postanowiłem przeinstalować ubuntu, co by sobie oszczędzić czasu i latania po stronach. No i tutaj największa niespodzianka - live CD też nie potrafi odpalić obrazu. Co robić w związku z tą głupkowatą sytuacją? próbować na siłę odpalić live CD w bezpiecznym trybie graficznym? kombinować dalej ze sterownikami spod konsoli? Ma ktoś przepis na takie buble, albo rozwiązał podobny problem? Jeszcze kilka słów o karcie - radek 3850 od Sapphire'a, wersja AGPx8, daje obraz przez adapter DVI-VGA. Nie to żeby się paliło, ale czuję się nieswojo tylko z windowsem na pokładzie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Na twoim miejscu zacząłbym od http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=83867 lub http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_In...tallation_Guide (Installing the restricted drivers manually) Niestety sterowniki ATI pod linuksa dla nowyszch kart to trochę loteria ;) ale sytuacja ma się ku lepszemu (udostępnienie dokumentacji przez ATI). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 w sumie wiem że ati nigdy nie było orzeł jeśli chodzi o drivery do linuxa, ale ostatnio (od wersji 8) ładnie współpracowały z radkie 9800. ale już pomijając stery ATi - to w żaden sposób nie wyjaśnia braku obsługi grafiki na live CD... jak ja mam system przeinstalować albo cokolwiek jak standardowe sterowniki GPU nie chcą wyświelać obrazu? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Spróbuj ręcznie edytować xorg.conf i zmienić driver na vesa. Jeśli chodzi o reinstalację to uruchom (jak dasz radę) tryb bezpieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Uzyj sterownika radeonhd, działa napewno z 3850 na PCIe (ale raczej nie ma różnicy jaka szyna). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 W nowym ubuntu 8.10 radeon 3650 AGP chodził, compiz był ;) więc właśnie użyj radeonhd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 udało mi się przepchnąć instalację (wystartowała z odwróconymi kolorami, podobnie system) i zainstalować sterowniki od ATi (ogólnie, nie bawiłem się w kompilację pod distro) i wszystko zaczęło śmigać ładnie. jeszcze ubuntu się pluje żeby mu włączyć sterownik jego własny, bede musiał mu go usunąć zupełnie to może się zamknie. Ogólnie stery od ati bardzo ładnie teraz śmigają, nawet dużo mniej problematycznie niż ze starą kartą. Pozytywne wrażenia wróciły :wink: dzięki wszystkim za pomoc. A jeszcze jedno, do razu się tutaj spytam - przy ekranie logowania (standardowy ubuntu, czyli gnomowski) robią się jakieś jaja z wyświetlaniem (odpala ekran logowania 1024x768, ale w lewym górnym rogu ekranu, który całościowo ma jakąś dużo wyższą rozdziałkę i odświeżanie wygląda na jakieś 60 Hz) - gdzie można te parametry ustawić, lub w jakim pliku zedytować, bo denerwuje mnie to trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 (edytowane) Trochę późno, ale może na przyszłość się przyda: 8.10 Live CD (standard) ma w opcjach "safe graphics mode" (trzeba wybrać z menu na dole) - pozwala na prawidłowe odpalenie karty bez żadnych kombinacji ;) (pewnie włącza sterownik vesa albo vgahw) joorvishoon: dopisz sobie Modes w xorg.conf - powinno pomóc Section "Screen" ... DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 Modes "1200x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" EndSubSectionEndSectionWystarczy że podasz tylko rozdziałkę której później używasz na pulpicie. Refresh sobie daruj, chyba że znajdziesz na to sposób przy ATI - daj znać ;) edit: Update: 9.04 ta sama akcja (dzisiaj sobie postawiłem do testów ;) ) Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...