Skocz do zawartości
SteelSeries

Komputer - Co Wy Na To ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar pod koniec miesiąca nareszcie kupić komputer.

Procesor - Intel Core2 Quad Q9550 4x2.83 GHz BOX (LGA775, FSB 1333, 12MB, 64-bit) 1236,00zł

Płyta Główna - Asus P5Q-E, P45, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, FW, ATX, Core2 609,00zł

Karta Graficzna - GeForce GTX280 Asus 1024MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E 1868,00zł

Zasilacz - Zasilacz Pentagram Silent Force CAV-620-A12S 291,00zł

System Chłodzenia - Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM 85,00zł

Nagrywarka DVD - Samsung SH-S223F, AllWrite, SATA, OEM, Black 79,00zł

Pamięć Ram - DDR2 4096MB 800MHz Kingston HyperX (2x 2048MB) CL5 215,00zł

Dysk Twardy - polećcie Mi sami jakiś, nie musi być mega duży i drogi

Jeśli chodzi o procesor płytę główną to raczej zmieniać ich nie chcę. Czy ram jest dobry czy lipa ?

Razem brutto: 4383,00zł tyle Mnie wyniesie stacja bez dysku. Pod koniec miesiąc dostaje wypłatę i jadę kupić kompa :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej cenie warto rozważyć kupno Phenoma II i płyty AM2+ .

Sam PII 920 kosztuje ~ 900 zł , dobrą płytę AM2+ też dostaniesz taniej .

Wtedy warto się pokusić o kupno GTX295 / HD4870X2 .

Dysk to 640GB lub 1 TB od WD , seria AAKS/AAJS .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega chyba nie czytał... Przy tej kwocie lepiej będzie kupić coś takiego:

SUMA: 3787zł

Dlaczego tak a nie inaczej? Pierwsza rzecz - moim zdaniem nie warto dopłacać do Quada od Intela, jeśli Quady AMD (Phenom II) są w swojej cenie bezkonkurencyjne. Płytka ma kompletne wyposażenie łącznie z CrossFire, RAID, zintegrowaną grafiką (na potrzeby oszczędzania energii :P), osiąga bardzo duże HTT - czyli świetnie się na niej podkręca. Pamięć - taka jak proponowałeś, są to kostki które powinny osiągnąć powyżej 1050Mhz CL5. Grafika - HD4870x2 zjada na śniadanie GTX'a 280 (http://pclab.pl/art34932-6.html - porównaj sobie wydajność GTX'a 280/285 z HD4870x2). Dysk ten nie inny, bo jest szybki i niezbyt głośny. Zasilacz nie wymaga komentarza.

Ew, jak chcesz drożej ;] to może GTX 295? Albo Phenom 940?

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem albo ten Zalman, który IMO jest dobry, albo Arctic Silver 5 / AC MX2, którą sam mam na procesorze / Accelero karty graficznej.

Liquid Pro sprawia więcej problemów np. jeśli chodzi o wygodę nakładania, zaś różnica nie jest tego warta...

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa niezła, jej ogromną zaletą jest naprawdę duża masa - składałem ostatnio komputer z tą budą, tylko w wersji niebiesko-srebrnej, niezła jakość wykonania i dobre tłumienie drgań dzięki grubym blachom. Ciężka jak ***. Z tego co pamiętam jej sporą (dla mnie) wadą był brak miejsca na montaż wentylatora z boku.

Dysk niezły, ale są już chyba lepsze - np. seagate 7200.12 500GB 32MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam obudowe to bym polecił gigabyte tryton jest solidnie wykonana, cały panel przedni jest z metalu i wnętrze jest również bardzo dobrze wykonane i ma obsługe bez śróbokręta

a co do reszty kompa to bym został przy intelu a grafikę bym pomyślał o gtx 285 jest chłodniejsze i bez problemowe w stosunku do radka x2 i nawet crysisa można na pełnej opcji w hd grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi