Gość XBiT Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Witam! Zamotowałem chłodzenie Pentagram Alpaya i pojawił się mały problem, otóż: Gdy podłączyłem wiatrak bezpośrednio do płyty głównej to wył nie miłosiernie bo chodził na max. więc podłączyłem go pod kontroler obrotów ze zestawu. Niby wszystko OK, działa - ale przy kliknięciu POWER jest ,,ostre" piknięcie - jak to mogę zlikwidować. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Witam! Zamotowałem chłodzenie Pentagram Alpaya i pojawił się mały problem, otóż: Gdy podłączyłem wiatrak bezpośrednio do płyty głównej to wył nie miłosiernie bo chodził na max. więc podłączyłem go pod kontroler obrotów ze zestawu. Niby wszystko OK, działa - ale przy kliknięciu POWER jest ,,ostre" piknięcie - jak to mogę zlikwidować. pozdr Myślę, że podłączyłeś raczej wentylator, niż wiatrak... ;) Czy płyta nie ma automatycznej kontroli obrotów? Zerknij w BIOS bo wg mnie ma... ;) Jak nie wiesz gdzie szukać to zerknij do instrukcji. To piknięcie znaczy wszystko OK, ewentualnie sygnalizuje brak obrotów wentylatora na CPU (takie zabezpieczenie) i w tym 2 przypadku da się je wyłączyć w BIOSIE. (też patrz instrukcja) Edytowane 17 Lutego 2009 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość XBiT Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Z tym wiatrakiem gafe walnąłem - wiem, że wentylator tylko szybko pisałem :) pozdr ps. zaraz zerkne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) to "piknięcie" wydobywa się z regulatora z zestawu, do którego podłączyłeś wentylator. :lol2: Jest w nim mały pseudo głośniczek, który ma być zabezpieczeniem i sygnalizować, że wentylator stanął. Otwórz tą 'puszkę' i go odłącz. Edytowane 17 Lutego 2009 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 A tak po za tym jest temat o tej płycie na forum i wypadałoby tam napisać o swoim problemie, a nie zakładać nowy topic, w którym będzie 10 postów na krzyż... MSI P35 Neo-F Co do wentylatora jeśli ma końcówkę 4pin, to możesz w biosie ustawić % jakie mam mieć obroty, zakres jest co 12,5% jeśli dobrze pamiętam. Na starcie postu biosu będzie chodził na 100%, ale jak zacznie się ładować dalej system, to już ustawi się na tyle obrotów ile ustawisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...