Bacik Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Witam. Przypadkiem trafiłem na to forum i pomyślałem, że skoro Wy podkręcacie komputery to czemu ja nie mogę? Posiadam bardzo słabego peceta i chciałbym z niego jeszcze coś wycisnąć, mimo że jest przestarzały :sad: . Niestety kompletnie nie znam się na podkręcaniu, nigdy się tym nie interesowałem, ani nikt z moich znajomych tego nie robił. Więc proszę o pomoc, jeżeli możecie mi coś doradzić to będę wdzięczny. Pozdrawiam i zamieszczam dane mojego komputera, z którym może jeszcze da się coś zrobić: --------[ Podsumowanie ]------------------------------------------------------------------------------------------------ Komputer: System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3 DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c) Płyta główna: Typ procesora Intel Celeron D 345, 3066 MHz (23 x 133) Nazwa płyty głównej ASRock P4S61 (3 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 3 DDR DIMM, Audio, Video, LAN) Mikroukład płyty głównej SiS 661FX Pamięć fizyczna 1280 MB (PC3200 DDR SDRAM) Typ BIOS'u AMI (11/08/04) Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1) Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1) Ekran: Karta wideo GIGABYTE RADEON 9250 Secondary (128 MB) Karta wideo GIGABYTE RADEON 9250 (128 MB) Akcelerator 3D ATI Radeon 9250 (RV280) Monitor SyncMaster 931BW/906BW/931CW , SyncMaster Magic CX931BW (Analog) [NoDB] (HS2P509203) Multimedia: Karta dźwiękowa SiS 7012 Audio Device Magazyn: Kontroler IDE Kontroler SiS PCI IDE Kontroler SCSI/RAID A7NJSH12 IDE Controller Napęd dyskietek Stacja dyskietek Dysk fizyczny WDC WD800BB-32JHA0 (74 GB, IDE) Napęd dysków optycznych HYLWROP 7GTQ301EFK12 SCSI CdRom Device Napęd dysków optycznych TSSTcorp CD/DVDW TS-H552U (DVD+R9:5x, DVD+RW:16x/4x, DVD-RW:12x/4x, DVD-ROM:16x, CD:40x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW) Status dysków SMART OK Urządzenia wejściowe: Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2 Mysz Mysz Microsoft PS/2 Kontrolery gry Sterownika joysticka PC firmy M Sieć: Karta sieciowa Karta PCI Fast Ethernet oparta na SiS 900 Karta sieciowa SAGEM Wi-Fi 11g USB adapter (192.168.1.11) Jeżeli jeszcze jakieś dane są potrzebne to proszę pisać. Dziękuje :) Edytowane 17 Lutego 2009 przez Bacik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Jeszcze tylko model zasilacza podaj. ;) Na słabym zasilaczu nie bawiłbym się w OC. I nie mówię tu o ilości Wattów, tylko firma i model, bo niestabilny(Na ogół niemarkowy) zasilacz może po prostu się zepsuć i pociągnąć ze sobą inne części. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Jeżeli ten ASrock na SISie w ogóle umożliwia podkręcanie to jest dobry ;) Najprostszą metodą podkręcenia jest podniesienie fsb, ale patrz wyżej ^_^ Patrząc na mobo i grafe które masz, to oc i jaka kolwiek inwestycja w ten sprzęt w ogóle nie mają sensu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Dokładnie. Jeśli faktycznie będzie się dało go podkręcić na tej płycie to jest już w miarę ok. ;) Te procki można sobie pokręcić ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Te procki można sobie pokręcić ładnie.Tak celerony D miały duży potencjał i szły nawet na 5GHz, ale nie na SiS ;), a inwestycja w mobo na intelu 865 jest nie opłacalna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Dokup sobie chociaz troche pamieci..... No i zasilacz j.w napisali jaki posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Jak ten ASrock nie będzie miał w biosie nic związanego z OC to można popróbować z pod Windowsa np SET FSB albo Clock Gen-em ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacik Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Na moim zasilaczu jest tylko taka naklejka: http://www.fothost.pl/upload/09/08/262edd99.jpg Pamięć ram dokupywałem z prawie rok temu, bo fabrycznie było 256mb, a dwa tygodnie temu zamontowałem taki oto cooler na śledziu: http://www.allegro.pl/item559113086_wydajn...na_sledziu.html A jak sprawdzić czy da się podkręcać cokolwiek na tym ASrock-u? Komputer kupowałem kilka lat temu w Vobisie, wtedy to była maszyna :). Myślałem niedawno o nowym ale obecnie nie mam na nowy pieniędzy. Pozdrawiam. EDIT: Tutaj dodaje dane, które mi pokazał Everest o płycie głównej: --------[ Płyta główna ]------------------------------------------------------------------------------------------------ Właściwości płyty głównej: ID płyty głównej 62-L250-001368-00101111-040201-SiS$P4S61250_P4S61 BIOS L2.50 REV:N Nazwa płyty głównej ASRock P4S61 Właściwości magistrali FSB: Typ magistrali Intel NetBurst Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz Przepustowość 4266 MB/sek Właściwości magistrali pamięci: Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 167 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 333 MHz Przepustowość 2666 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej: Typ magistrali SiS MuTIOL Szerokość magistrali 16-bitowy(a) Informacje fizyczne płyty głównej: Liczba gniazd procesora 1 Socket 478 Liczba gniazd rozszerzeń 3 PCI, 1 AGP, 1 AMR Liczba gniazd pamięci 3 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Video, LAN Współczynnik postaci Micro ATX Rozmiar płyty głównej 210 mm x 240 mm Mikroukład płyty głównej SiS661FX Dodatkowe własności Hybrid Booster Producent płyty głównej: Nazwa firmy ASRock Inc. Informacje o produkcie http://www.asrock.com/product/index.htm Uaktualnienie BIOS'u http://www.asrock.com/support/index_BIOS.htm Edytowane 18 Lutego 2009 przez Bacik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 LOL, to chyba tylko w Vobisie potrafią dać 256MB pamięci do Celerona D 3,06GHz. Do tego shitowa płyta główna i zasilacz. A co spr, wejdź do BIOSu po prostu i sprawdź czy jest gdzieś tam opcja regulacji (poniesienia) parametru nazwanego FSB. Ale wpierw wymień zasilacz na Fortrona 350W bo obecny to jakiś fajerwerek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 W Vobisie moim zdaniem zawsze komponowali chore zestawy. No i zasilacze prawie zawsze to zwykłe fajerwerki. Zacznijmy od tego, że kiedyś kupiłem od nich zestaw, kiedy to jeszcze nie miałem bladego(No może blade było) o sprzęcie i liczyłem wszystko w GHz i GB(Im więcej tym lepiej, nie ważne co to za firma, czy model :D ). Po 2 tygodniach poczytałem sobie o sprzęcie, poznałem różne pojęcia, zacząłem poznawać teorię OC. Zanim ściągnąłem program, żeby dowiedzieć się jaką mam płytę główną, zadzwoniłem do Vobisu. Odpowiedź: "My tego nie wiemy. Płyty są głównie z GIGABYTE, ale bywają też inne. Niech Pan sprawdzi w instrukcji. A model Pan sprawdzi tylko w programie, bo instrukcja tyczy się kilku modeli". Wykonałem drugi telefon, żeby dowiedzieć się o moim zasilaczu. Odpowiedź: "Różnie, różnie. Korzystamy z różnych modeli. Proszę przyjść do nas, to zdejmiemy plomby i sprawdzimy". Ah, te plomby. Po 1,5 roku zerwałem(6 miesięcy przed końcem gwarancji. Miałem jakiegoś fajerwerka w środku i strach było tego używać nawet na standardowych taktowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacik Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Szukałem w biosie opcji regulacji FSB, ale nic takiego nie widziałem, może to pod jakąś inną nazwą jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 CPU Host Frequency. Link do mauala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Ten parametr nazywa się różnie: FSB Frequency, Front Side Bus Frequency, FSB Speed itp. Być może Twój BIOS ukrywa tego typu opcje ze względów bezpieczeństwa i ukazuje je po naciśnięciu jakiegoś klawisza(Nie pamiętam dobrze, ale z tym też różnie, na ogół chyba F1 lub Del). No i musisz przygotowany na taką ewentualność, że komputer nie wstanie po zmianie. ;) Wtedy trzeba zrobić Clear CMOS. Na ogół robi się to poprzez przestawienie odpowiedniej zworki, ale na płycie głównej jest wiele zworek, więc możesz sobie nie dać rady na początku, lub będziesz się bał. Wtedy wyjmij bateryjkę na płycie głównej(Nawet dziecko ją zlokalizuje, więc o to się nie martw) na pewien czas, który waha się między 30 sekundami, a 30 minutami w skrajnych przypadkach. :D Nie radziłbym Ci, jednak tego sprzętu podkręcać. Masz lichy zasilacz, który po prostu może Ci dymek zafundować, a i zabrać do grobu(Raczej śmietnika) inne części. A czy opłaca się ten sprzęt w ogóle modyfikować? Nie sądzę, chociaż żal trochę tego procesora, bo naprawdę można dużo z niego wyciągnąć. Teoretycznie masz bardzo słaby zasilacz i złą płytę główną(Chyba, że faktycznie uda Ci się znaleźć parametry do OC). Edytowane 18 Lutego 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Przyłącze sie do tematu a co ja bym mogl wykrecic z tego kompa ? : MSI KT4AV-L AMD Athlon XP 2200+ 1,8 Ghz 768 MB RAM 400Mhz WD Caviar 80 GB Zasilacz Chieftec 350w Ps. grafiki nie uwzgledniam (mam Sapphire Radeon 9550), poniewaz wykrecilem z niej max (Rdzen GPU z 250 Mhz na aż 550 Mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bacik Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) CPU Host Frequency.Znalazłem to, ile mogę tam wpisać? Edytowane 18 Lutego 2009 przez Bacik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Przyłącze sie do tematu a co ja bym mogl wykrecic z tego kompa ? : MSI KT4AV-L AMD Athlon XP 2200+ 1,8 Ghz 768 MB RAM 400Mhz WD Caviar 80 GB Zasilacz Chieftec 350w Ps. grafiki nie uwzgledniam (mam Sapphire Radeon 9550), poniewaz wykrecilem z niej max (Rdzen GPU z 250 Mhz na aż 550 Mhz) Pamięci daj synchronicznie z fcb procesora, a fsb na 166MHz (efektywnie 333MHz). Innych wartości fsb nie ustawiaj bo przetaktujesz wtedy magistralę pci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Znalazłem to, ile mogę tam wpisać? 140 na początek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Pamięci daj synchronicznie z fcb procesora, a fsb na 166MHz (efektywnie 333MHz). Innych wartości fsb nie ustawiaj bo przetaktujesz wtedy magistralę pci. Zrobiłem tak z tą magistralą FSB jak mówiłeś, przestawiłem ze 133 (domyślnie) na 166 - efekt: komputer się nie chciał włączyć, tzn włączył się ale czarny ekran typowy dla za dużych FSB. Zresetowałem BIOS zworką i przestawiłem wszystko jak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Zrobiłem tak z tą magistralą FSB jak mówiłeś, przestawiłem ze 133 (domyślnie) na 166 - efekt: komputer się nie chciał włączyć, tzn włączył się ale czarny ekran typowy dla za dużych FSB. Zresetowałem BIOS zworką i przestawiłem wszystko jak było.A pamięci ruszyłeś najpierw? czy wszystko na auto? Procesor nie jest przypadkiem na jądrze palomino? sprawdź w programie cpu-z. Może się okazać, że trzeba oczko wyżej dać napięcia na cpu. 166*13,5 to ok 2240MHz. Procesor będzie potrzebował wtedy ok 1,65 do 1,75V. Jeśli masz odblokowany mnożnik to spróbuj dać mnożnik 12 lub 12,5 i magistralę 166MHz. Edytowane 18 Lutego 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 No to daj np. FSB 143, magistrala PCI zmieni się wówczas chyba o 1MHz... a przecież w razie czego to tylko clear CMOS. Widzę że początkujący nie jesteś i nie boisz się resetowania Biosu - więc w czym problem? Próbuj i szukaj najwyższego FSB, przecież usmażyć niczego nie masz szans ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Panowie ale jest pewien problem, gdy dam choćby o 10 Mhz wyżej magistralę FSB to komputer zaczyna wariować - błędy "z niczego" przy systemie i to przeróżne "głupawe". Mnożnik mam zablokowany, bo gdy dam inny to czarny ekran i pozostaje reset biosu. Pamięci nie zmieniałem dlatego ze się nie znam na ich taktowaniach i tajnikach. Nie wiem, gdzie to nawet znaleźć w Biosie (Bios to AWARD z 2003 roku) Rdzeń to "Thoroughbred-B". Dam Log z programu Everest Profesional ze strony Przetaktowanie. Właściwości procesora: Typ procesora AMD Athlon XP 2200+ Nazwa kodowa Thoroughbred-B Seria B0 CPUID: nazwa procesora AMD Athlon XP 2200+ CPUID: nr wydania 00000681h Szybkość procesora: Częstotliwość taktowania procesora 1800.1 MHz Mnożnik procesora 13.5x Procesor FSB 133.3 MHz Magistrala pamięci 200.0 MHz DRAM:FSB Ratio 6:4 Pamięć podręczna procesora: Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Właściwości płyty głównej: ID płyty głównej 62-1003-009999-00101111-040201-VIA_K7$1AARK204_A6712VMS V5.1 100303 Nazwa płyty głównej MSI KT4AV (MS-6712) (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio) Właściwości mikroukładu płyty głównej: Mikroukład płyty głównej VIA VT8377A Apollo KT400A Taktowanie pamięci 3-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) Command Rate (CR) 2T DIMM1: Nanya M2U25664DS88B3G-5T 256 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz) DIMM2: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) (2.0-3-3-7 @ 166 MHz) Właściwości BIOS'u: Data BIOS'u systemowego 10/03/03 Data BIOS'u wideo 05/09/14 DMI: numer wersji BIOS'u Version 07.00T Właściwości procesora graficznego: Karta wideo Sapphire Radeon 9550 Nazwa kodowa procesora graficznego RV350 (AGP 8x 1002 / 4153, Rev 00) Częstotliwość taktowania układu graficznego 501 MHz (oryginalny: 250 MHz, overclock: 100%) Częstotliwość taktowania pamięci 221 MHz (oryginalny: 196 MHz, overclock: 13%) Edytowane 18 Lutego 2009 przez kryhoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Częstotliwość taktowania pamięci 221 MHz (oryginalny: 196 MHz, overclock: 13%)Pamięci mają prawo odmówić współpracy przy tej częstotliwości. Jeśli nie ruszysz pamięci (w dół) to nie pokręcisz za dużo. Przy fsb masz fsb podniesione o 10MHz. Dzielnik fsb:pci = 4:1 więc pci podnosi się 10:4=2,5MHz. Jest to jeszcze bezpieczne taktowanie pci, jednak powyżej 37MHz dla pci z dyskiem może być różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Ale nie wiem, czy dobrze teraz powiem... ale to jest pamięć Karty Graficznej, a czy przypadkiem nie miales na mysli pamieci RAM ? :) Czyli co moge zrobić, bo mi tez wydaje sie ze chodzi tu o to, iz pamieci RAM odmawiaja wspolpracy przy zwiekszonym taktowaniu FSB. Moze wejde do BIOS'u, do ustawien pamieci, zrobie foto i powiesz mi co moge zmienic tak, aby pracowaly zgodnie z podniesionym FSB ? Edytowane 18 Lutego 2009 przez kryhoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 No, zapodaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 upssss.... oczywiście, to jest taktowanie pamięci karty graficznej. Pamięć ram jednak podnosi swoje taktowanie ze wzrostem fsb. Zrób fotki, popatrzy się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Okej :) No więc daje fotki: Strona z ustawieniami RAM: Strona z ust. Napięć\FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Configure SDRAM Timing by : user SDRAM Frequency: 266MHz Timingi daj takie jakie mają być przy 400MHz, odczytaj programem cpu-z > zakładka spd. ... i powodzenia, próbuj dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Ustawiłem tak jak kazałeś. I dając 166 znów czarny ekranik i reset BIOSu. Udało mi się jednak wyciągnąć na 145 Mhz FSB, czyli 1.96 Ghz. Działa stabilnie. Zaraz spróbuje dać 150 Mhz, czyli 2.00 Ghz. Ps. zauważyłem, że po zmianie Configure SDRAM Timing by : user SDRAM Frequency: 266MHz Dane w Evereście się zmieniły: DRAM:FSB Ratio ma teraz 1:1, wcześniej było 6:4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Napięcie na cpu podnosiłeś? Spróbuj dać 1,75V i magistralę na 166. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryhoo Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Maksymalnie moge dać 1,70V. Nie dam magistrali na 166 bo wiadomo że co bym nie zmienił to i tak bedzie czarny ekran. Powróciłem do ustawien domyslnych, tak jak było z RAM (dałem na 400 Mhz) i magistrale lekko podniosłem do 140 Mhz (czyli 1.89 Ghz) bo już nie mam sił nic sie z tym nie da zrobić caly czas czarny ekran. A wpadłem na pomysł, może spróbuje zmniejszyć mnożnik na 12.5x nie podnosząc FSB ?? I jak sie zmieni faktycznie, to dam wtedy te 166 na FSB. @EDIT: Zmieniłem na 12.0x\13.0x i dalej jest 13.5x. Czyli mnoznik na 100% zablokowany Edytowane 19 Lutego 2009 przez kryhoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...