Gość wnt Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Witajcie, Mam trochę wolnego czasu i pomyślałem, że podzielę się z wami uwagami na temat laptopów marki Samsung. Koreański producent sprzętu RTV/AGD i innych wszedł na rynek laptopów w dobrym stylu, zaprezentował urządzenia o świetnych parametrach z bardzo dobrą ceną, ale jak z wykonaniem, w końcu Samsung nie ma doświadczenia w produkcji laptopów jako tako, a produkcja magnetowidu, czy telewizora to jednak nadal coś innego. Fotka modelu R560, klawiatura jest inna, jednak wygląd jest nadal bardzo podobny Do testów wziąłem swojego 17-calowego Samsunga R710, model AS03NL dostępny w Holandii. Zakup dokonany 3 listopada zeszłego roku, cena 900 euro, obecnie prawie 1000 - "korzyści" z kryzysu. Specyfikacja sprzętu Procesor Intel® Core™ 2 Duo Processor P7350 2.0 GHz 3 MB cache Chipset Intel PM45 Pamięć RAM DDR3 1066 MHz 4 GB 17" calowa matryca typu glare (rozdzielczość pracy 1440x990) GeForce 9600M GT 512 MB GDDR3 Wbudowana kamera 1.3 megapiksela Dysk twardy o pojemności 320 GB SATA2 5400 rpm Napęd DVD-RW Karta WLAN Intel zgodna z nowym standardem WiFi n-draft Czytnik kart pamięci + ExpressCard 6-komorowa bateria o dużej pojemności Parametry - ocena Wydając 900 euro w listopadzie myślałem głównie o mobilnym sprzęcie do gier, trochę się pomyliłem, bo i tak kupiłem PS3 i PSP przy okazji. Nie mniej jednak R710 bardzo podbudował moją opinię, co do nowych kart graficznych montowanych w laptopach - wszystkie najnowsze tytuły chodzą w natywnej rozdzielczości płynnie - mówię tu o CoD4, Dead Space, FEAR2 i wielu innych. Ciekawostką jest zastosowanie pamięci DDR3, początkowo myślałem, że R710 ma DDR2, ale rozkręcenie lapka ujawniło, iż jest to DDR3 - szkoda, że tylko 4 GB, choć dla Windows Seven nawet w 64-bitowej wersji powinno wystarczyć. Zastosowana grafika należy to jednej z lepszych, miałem wówczas do wyboru HPka, jednak w MediaMarkt oczywiście nie wspomnieli nic o zastosowanej pamięci, dobrze, że wybrałem Samsunga, bo bym się po HP mocno rozczarował (DDR2). Wykonanie Samsung zrobił własny styl i widzę, że promuje czerń z czerwienią, zarówno w laptopach, jak i monitorach oraz telewizorach. Mnie takie wykonanie się podoba, choć tę pomarańczową naklejkę od razu odkleiłem, bo nie pasowała :-). Laptop mi się podoba, a wierzcie mi, że patrzę głównie na wygląd i parametry oczywiście. Ładniejsze są tylko nowe Paviliony, ale ich wykonanie jest tragiczne. R710 posiada typową obudowę, więc wykonanie nie jest na poziomie powiedzmy Della, czy wyższej półki Toshiby, jednak nie znaczy to, że mamy do czynienia z Acerem, czy Compalem. Plastik, jak plastik, ale dobra jakość - to pierwsze, co się nasuwa po pierwszym kontakcie z R710. Komfort pracy Mając wiele lapków, a szczególnie wiele Delli, mogę powiedzieć jedno - Samsung to mistrz świata, jeśli chodzi o głośność pracy laptopa. On jest po prostu SUPER-CICHY i potwierdzają to recenzenci na wielu serwisach (Notebookcheck.pl - test Samsunga R560, czyli 15.4-calowego R710). Laptop w ogóle się nie grzeje, dotykając klawiatury jest ona chłodna. To jest naprawdę dziwne, jak na takie parametry, nawet po przejściu w tryb 3D laptop nie zwiększa obrotów dla karty graficznej - nigdy nie uświadczyłem zwisów z tego powodu. Wylot powietrza znajduje się w lewej strony oraz z tyłu. Uwaga, Samsung dał do użytku pełnowymiarową klawiaturę, pisze się na niej po prostu rewelacyjnie, jest cichutka przy dotyku. Trzeba też wspomnieć o baterii, praktycznie 2,5-3 godzin pracy. Inne Samsung oryginalnie instaluje 32-bitową Vistę, ja miałem do wyboru wersję holenderską, angielską oraz francuską. Nie dodano płyty Recovery, jest partycja Recovery obsługiwana przez program Samsung System Recovery, który zrobi przywracanie lub kopię zapasową w trybie natychmiastowym. Samsung dodaje własne programy - Easy Battery Manager, do obsługi baterii / Easy Display do zarządzania ekranem oraz dźwiękiem oraz Samsung Update Plus do aktualizacji softu. Są jeszcze inne aplikacje do zarządzania siecią, do multimediów, ale są one mało ważne. Produkt posiada 2 lata gwarancji. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- +PLUS+ - dobry procesor - zajebista grafika - pamięć DDR3 - bardzo cicha praca laptopa, w tym dysku - dobra matryca - pełnowymiarowa klawiatura! - HDMI w zestawie :) - świetna bateria -MINUS- - dysk tylko 5400 rpm - słabe głośniki (cicho grają i trzeszczą) - brak BT - napęd DVD strasznie wolno chodzi (TSST mają jakieś wady fabryczne prawdopodobnie) - złącza USB po złej stronie (zamiast 2 z tyłu wolałbym choć jedno z prawej strony) - brak eSATA oraz FireWire (szczególnie dotkliwy jest brak eSATA, a używam myBooka) Fotki Pytania? Piszcie śmiało. Edytowane 18 Lutego 2009 przez wnt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexu151 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Siemka! Mam pytanko otóż posiadam podobnego samsunga aso2pl i zauważyłem że od jakiegoś czasu wentylator wkręca się na wysokie obroty i po chwili zwalnia.Tak kilka razy i cisza. Po kilku minutach znów to samo. Czy miał ktoś podobny problem. Dzięki!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jrd Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A ja mam pytanie , jaka macie temperature na modelach R710 u mnie przy procku Core 2 Duo T6400 2,0 temp na everest pokazuje 55-60 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...