gronio89 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Witam, mam taki problem, że nie moge przejsc pewniej bariery w podkrecaniu procka. Doszedlem do 3.6 na v1.325 (7*515) i pamieci 1:1 1030. Gdy wrzucie ustawienia 7*533 zeby z pamieciami poszlo rowno (1066) to komputer jest nie stabilny. zwiekszenie napiecia do 1.4 powoduje ze windows sie wlacza ale zawsze po 16 min testu orthosem wyskakuje 1 error :/ sprawdzalem na nizszym mnozniku czy procek ma juz fsb walla i na 560 idzie spokojnie a powyzej zaczynaja sie problemy. Obecnie ustawilem takie wartosci: fsb 515 * 7 cpu pll voltage - 1.6 fsb termination voltage - 1.3 NB voltage - 1.4 sb voltage - 1.05 czy regulacja glt cos pomoze albo clock over-charging voltage? moge liczyc na pomoc? bo procek trafil sie swietny i tak malo brakuje po podkrecenia o 100% :D juz bym dal sobie spokuj gdby mial fsb walla ale z testu wynika ze to nie koniec jego mozliwosci, lecz chyba brak moich umjejetnosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 żadnych pomysłów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Proponuje zwiększyć napięcie na CPU, nie wiem ile masz na pamięciach ale do testów dałbym 2,3v, a że FSB już wysokie to pokusiłbym się o 1,45v na NB ;] FSB term. voltage lekko też możesz zwiększyć. A jak to nic nie pomoże to znaczy że procek już jest blisko FSB walla i dlatego jest niestabilny bo wątpie żeby P5K-E się już skończyła. Dlatego zobacz jak daleko procek ma ściane, zmniejsz mnożnik na x6 i daj tak z FSB 540mhz. Edytowane 19 Lutego 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzyk91 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 A jakie masz temperatury? I tak masz bardzo dobre wyniki. Jak procek nie ma walla to kombinuj z napięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 zmienilem mnoznik na 6 i poszedl na 560 fsb, wiec to nie koniec procka. zmienialem napiecia i to nic dawlalo. zmienialem cpu gtl reference voltage(0.63) i dopiero wtedy ruszyl. czy to gtl jest az tak istotne w podkrecaniu tego procka?slyszalem ze w e8400 i quadach tak ale tu...? testuje orthosem, przeszedl 2h i niby jest ok. a jak wlacze np winrar zeby rozpakowac cos to wywala bs po kilku s. :/ temp to max 65st. zeby nie zakladac drugiego tematu to zapytam od razu tu. moj brat ma problem z kompem, komp dziala bez podkrecenia i sie zawiesza. pomaga tylko wyjecie bateryjki. wszystko jest na default, dziala jakis czas i znow zawiecha. wyjecie bateri i znow dziala jakis czas. dzieje sie tak po wymianie pracka. ktory mu dalem e4500 :P , a on mi dal tego e6300:) wiadomo bez krecenia e4500 lepszy, a on krecic nie moze bo ma kompa z angielskiego marketu. plyta najtansza itd. moze to wina zasilacza (250w) ale na e6300 niz takiego nie bylo... e4500(vid 1.325) ciagnie wiecej standardowo pradu niz e6300(vid 1.250 - to normalne napiecie tego procka)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Masz może w BIOSie taki parametr jak VTT CPU Voltage? Dotyczy on napięcia na magistrali procesora. Podobno, gdy napięcia na NB, rdzeniach procka nic już nie dają, to można wycisnąć jeszcze trochę MHz po zwiększeniu tego napięcia. Niestety nic więcej o nim nie wiem, mam to na płycie, ale ja osobiście tego nie zmieniałem. Ogółem mało osób to posiada, w ogóle niewielu wie o jego istnieniu. Ja to odkryłem przy informatyku, który udzielił mi pomocy, bo nie radziłem już sobie w jednej sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) fsb termination voltage = VTT CPU Voltage ja czytalem ze vtt nie moze byc wieksze niz napiecie na procku :/ juz sam nie wiem... wszedzie jest cos innego :/ dlatego tez szukam kogos kto mi pomoze bo nie chce zjarac tego procka bo nie ma gwarancji :P ani nie krecic dalej skoro wiem ze to nie kres jego mozliwosci :P a co do drugiej sprawy ktos moze mi potwierdzic ze to wina zasilacza? napiecie 14.35v na lini 12v to chyba nic dobrego?pewnie dlatego zawiesza sie ten komp?czyli to wina zasilacza?czy te frotrony 250w sa dobre?czy lepiej dolozyc i kupic mc-350?potrzebuje cos taniego i dobrego... Edytowane 20 Lutego 2009 przez gronio89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodinho10 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) fsb termination voltage = VTT CPU Voltage ja czytalem ze vtt nie moze byc wieksze niz napiecie na procku :/ juz sam nie wiem... wszedzie jest cos innego :/ dlatego tez szukam kogos kto mi pomoze bo nie chce zjarac tego procka bo nie ma gwarancji :P ani nie krecic dalej skoro wiem ze to nie kres jego mozliwosci :P a co do drugiej sprawy ktos moze mi potwierdzic ze to wina zasilacza? napiecie 14.35v na lini 12v to chyba nic dobrego?pewnie dlatego zawiesza sie ten komp?czyli to wina zasilacza?czy te frotrony 250w sa dobre?czy lepiej dolozyc i kupic mc-350?potrzebuje cos taniego i dobrego... 14.35 V :blink: nie chce mi się wierzyć - może czujnik masz uwalony ? sprawdź miernikiem jak najprędzej te napięcie, bo wątpie by Antec z sygnatury tyle zapodwał - po za tym takie V to śmierć dla Twojego PC, więc raczej stawiam na uwalony czujnik, ale... kto wie :roll: Edytowane 20 Lutego 2009 przez mlodinho10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Napięcia mierzymy miernikiem a nie programami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piniek69 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 heh... 14.35V tyle to ja nigdy nie widziałem na +12v co to za zasilacz? prędzej wszystko popali! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) to nie zasilacz z mojego komputera. chodzi o problem z tym zawieszaniem sie kompa mojego brata po zamiania procka z e6300 na e4500. to jakis FSP250-60HEN 250W z tego kompa mojego brata :) czyli moge zalozyc ze to jego wina. bo na tym e6300 mial normalne napiecia. a teraz wyswietla sie kosmos :P mozecie mi poradzic jaki kupic mu ten zasilacz bo w koncu wybuchnie mu tem komp :/ ten komp to zestaw Packard Bell a dokladniej taki - KLIk! KLIk2! ma: plyte msi 7301, c2d e4500, 1gb ramu 533, dysk seagate 160gb, nvidia 7300le, dvd-rw a nad wszystkim czuwa zasilacz 250w :/ - teraz pytanie o dobor zasilacza, co naprawde taniego i takiego na "styk" :) ps. dzieki za zainteresowanie sie tematem. jak rozwiazemy problem z tym zasilaczem mozemy powrocic do tematu OC tego e 6300 :) nikt nic nie pomoże? no i dobra. Podkrecilem go na 533*7 =3.73 na napieciu 3.875. Jak na razie na 1.4 poszedl na 3.8 :D wiecej nie krece bo chlodzenie powietrzem mi nie pozwala wiecej. Pozdro i temat do zamkniecia. Edytowane 26 Lutego 2009 przez gronio89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...