pawel486 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Ceny drastycznie idą w górę, więc zdecydowałem się kupić komputer ( boje się że dolar dojdzie do 5zł ) Oto zestaw: Procesor: Phenom 2 920 + Karakorum Płyta główna: Tu nie mam pojęcia co będzie dobre, główne chodzi o oc. Czy mogę liczyć na magiczne 4Ghz? Grafika: 4850 ( jeszcze bliżej nie określona ale chyba pasywny gigabyte z wolnoobrotowym wiatraczkiem ) Ram: zależy od płyty ( prawdopodobnie OCZ Reaper - podobają mi sie :P, ale co lepsze 1066/800 ) HDD: Samsung F1 640GB Zasilacz: Be-quiet Straight Power BQT E6-600W Proszę podpowiedzcie jaką płytę wybrać tak żeby cena nie była zbyt wysoka ( tak gdzieś do 500zł, raczej nie będzie mi potrzebne CrossFire ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zestawy Komputerowe Na Luty 2009r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Ceny drastycznie idą w górę, więc zdecydowałem się kupić komputer ( boje się że dolar dojdzie do 5zł )No raczej to nam nie grozi, jak na razie rząd zapowiedział obronę kursu Euro na poziomie 5zł i waluty zaczęły tanieć. Procesor: Phenom 2 920 + Karakorum Płyta główna: Tu nie mam pojęcia co będzie dobre, główne chodzi o oc. Czy mogę liczyć na magiczne 4Ghz? Grafika: 4850 ( jeszcze bliżej nie określona ale chyba pasywny gigabyte z wolnoobrotowym wiatraczkiem ) Ram: zależy od płyty ( prawdopodobnie OCZ Reaper - podobają mi sie icon_razz.gif, ale co lepsze 1066/800 ) HDD: Samsung F1 640GB Zasilacz: Be-quiet Straight Power BQT E6-600W Co do OC to przyda się dobra płyta, ale pewnie aby była niedroga? Miquel polecał Asrocka A780GXE i to chyba jest dobra opcja. Dobre są płyty na chipsetach 790GX i mostkach SB750. Co do grafiki, wentylator założysz sam? To dobry plan wg mnie, fajnie powinien działać, ale OC karty nie będzie wg mnie wysokie, ponieważ te karty nie mają mocnej sekcji zasilania, nie są przystosowane do OC. Wybór 4850 wydaje się optymalny na obecną chwilę. Ram 1066 2*1GB lub 2*2GB, zależy ile mas funduszy. Dysk Taki jak piszesz. Zasilacz to BeQuiet! ale słabszy natomiast dark power. Wystarczy Ci nawet 430W w tej wersji zasilacza. 430W 450W Ładowanie BeQuiet 600W nie ma sensu, na takim zasilaczu z zapasem uciągniesz CrossFire 4870, więc zbędna moc. Monitor 22" panorama 1680*1050 albo 24" panorama, firma iiyama z tańszych będzie dobra, mam i jestem zadowolony. Obudowa, na przykład CM Centurion 534 llite. Mysz i klawiatura zależnie od zastosowań, ale do grania mysz razera będzie odpowiednia, a klawę niech ci poleci kto inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Ehhh...Kolejny, który myśli, że złotówka będzie spadać wiecznie. To co, w czerwcu euro będzie po 8zł, a dolar po 7zł? Tak jak koniec miało umacnianie się PLN, tak samo swój koniec będzie miało to osłabianie. W tym momencie kupowanie nowego kompa nie ma sensu, części co najwyżej można wymieniać... Zaczekaj do wakacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel486 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Z tego co widzę to Asrock A780GXE ma gołą sekcje zasilania, czy to nie będzie jej słaby punkt? Czy w tej płycie będę musiał zmieniać bios? Wiatrak oczywiście sam założę, oc karty raczej nie będzie, głównie chodzi o przyzwoitą temperaturę. Edytowane 18 Lutego 2009 przez pawel486 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Jeśli myslisz o OC i masz ok 500zł to radziłbym Asus`a M3A78-T, świetne mobo z bardzo dobrym OC. Do 500zł powinna być dostępna. Ewentualnie Foxconn A7DA-S, też ma niezłe OC. Z ASRocków w tej cenie to celowałbym w AOD790GX/128M, ma lepsze możliwości OC od A780GXE. SB750 przy Phenomach też daje swoje. Wszystkie wymienione przeze mnie posiadają go na pokładzie (A780GXE nie ma). Na razie ACC nie działa z Phenomem II ale niedługo pewnie zadziała. Jeżeli chceszt sporo taniej to A780GXE/129M, MSI KA780G lub Gigabyte GA-MA770-UD3. Wszystkie na podobnym poziomie, podobnie się kręcą. MSI na K8 wydoli 400HTT więc ma potencjał. Co do GB nie wiem na 100%, ale jest to konstrukcja bliźniacza z DS3 więc też powinna się fajnie kręcić, jedyna różnica to Ultra Durable 3. Edytowane 18 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Oba Foxconny (tj. A7DA-S i A79A-S) raczej nie nadają się do oc Phenomów z zablokowanym mnożnikiem, bo nie można obniżać mnożnika NB - zrobisz HTT 250, przy dobrych wiatrach może 260 i koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Z ASRocków w tej cenie to celowałbym w AOD790GX/128M, ma lepsze możliwości OC od A780GXE.Nie znam się na AsRockach, i machnąłem się z płytami, chodziło mi o ta, którą poleca NeoMagNeT. da się szynę podnieść ponad 300 co w tej cenie jest zadowalające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Oba Foxconny (tj. A7DA-S i A79A-S) raczej nie nadają się do oc Phenomów z zablokowanym mnożnikiem, bo nie można obniżać mnożnika NB - zrobisz HTT 250, przy dobrych wiatrach może 260 i koniec. Myślałem, że już to poprawili ale możliwe, że mi się coś pomieszało.... Edit: Rzeczywiście coś mi się musiało pomylić, producent nie wydał jeszcze biosu, który by to naprawił.... Edytowane 19 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel486 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Jeśli myslisz o OC i masz ok 500zł to radziłbym Asus`a M3A78-T, świetne mobo z bardzo dobrym OC. Do 500zł powinna być dostępna. Ewentualnie Foxconn A7DA-S, też ma niezłe OC. Z ASRocków w tej cenie to celowałbym w AOD790GX/128M, ma lepsze możliwości OC od A780GXE. SB750 przy Phenomach też daje swoje. Wszystkie wymienione przeze mnie posiadają go na pokładzie (A780GXE nie ma). Na razie ACC nie działa z Phenomem II ale niedługo pewnie zadziała. Jeżeli chceszt sporo taniej to A780GXE/129M, MSI KA780G lub Gigabyte GA-MA770-UD3. Wszystkie na podobnym poziomie, podobnie się kręcą. MSI na K8 wydoli 400HTT więc ma potencjał. Co do GB nie wiem na 100%, ale jest to konstrukcja bliźniacza z DS3 więc też powinna się fajnie kręcić, jedyna różnica to Ultra Durable 3. Nie moge znaleźć wytłumaczenia co to dokładnie to acc(Advanced Clock Calibration), napisałeś nie działa z P2, ale niedługo pewnie zadziała, czyli na 920/940 nie zadziała, tylko na nowszych, dobrze zrozumiałem? Jeśli tak to chyba dobrym wyborem będzie A780GXE lub KA780G. Czy opłaca się dokładać do 940? Procesor na 99% nie będzie zmieniany, jeżeli już to razem z płytą. Jaka jest różnica między Karakorum a Ninja 2? Zastanawiam się nad Ninja 2 ( w cenie nie ma dużej różnicy ). Jeszcze mam takie pytanie, w jakim sklepie moge całość kupić ( tak żeby było tanio i dobrze, najlepiej żeby sami wszystko złożyli )? Narazie odpowiada mi jedynie esc.pl ( proline ma mały wybór, komputronik jest drogi ), możecie polecić jeszcze jakiś dobry sklep? Tak, zaglądałem do Spis Sklepów Komputerowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Zostaje jeszcze Agito, pewnie by poskładali, ale mimo, że lubię ten sklep to jeżeli chciałbym, żeby mi kompa złożyli to wybrałbym jednak ESC, bo to sklep który sprzedaje tylko graty do kompa więc wiedzą co robią. W Agito pewnie też są jacyś specjaliści od tego, ale jacy? W takim wypadku jednak ESC jest pewniejsze. A co do Twojego pytania o to ACC, to nie wiem czy to zadziała z obecnymi czy z nowymi P2. Ten ASRock i MSI to 2 najlepsze płyty w tej kategorii. Osobiście wybrałbym MSI, ale jest droższa. Której nie weźmiesz będzie ok. Edytowane 1 Marca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...