Skocz do zawartości
kubasior741

Blokowania Netcuta

Rekomendowane odpowiedzi

mam siec 8 osobowa i niektorzy urzytkownicy maja netcuty i wylanczaja nimi internet :damage_wall: i ja mam zgode administratora ze moge wejsc do kogos do domu na komputer i zablokowac netcuta ale nie wiem jak to zrobic chcial bym albo zablokowac mu netcuta zeby go wogole nie dzialal na komputerze albo cos w tym stylu prosze o pomoc GG:10058992 lub Emal:sielanka@os.pl ODP. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys sam sie interesowalem czy mozna to zablokowac ale na nic konkretnego nie wpadlem...

Moze jakos zlokalizowac szkodnika ktory sie bawi i za odlaczenie netcutem fizycznie odpinac mu kabel na jakis czas?:D wkoncu by przestal

edit:

przyznam sie ze tez sie nim bawilem :rolleyes: (chociaz nigdy bez powodu bo mozna sie wkurzyc jak przez caly dzien ktos sciaga)

admin podlaczyl drugi router i mnie do niego co skutkowalo tym ze netcut nie wykrywal kompow podpietych do pierwszego (glownego) routera ;)

ale jesli takich szkodnikow masz wiecej to trudno bedzie kupic kazdemu osobny router... chociaz z drugiej strony mozna by wszystkich odcinajacych podpiac pod drugi router i niech odcinaja sie nawzajem :lol2: rozwiazanie nie jest idealne ale przynajmniej 'uczciwi' uzytkownicy nie beda musieli sie obawiac o odciecia a druga grupa jak przemysli sprawe i wywali netcuta to bedzie mogla dolaczyc do 'uczciwych'

ale jak juz pisalem - z doswiadczenia wiem ze jesli ktos uzywa netcuta to nie bez powodu (ktos musi zamulac neta) chyba ze jest wyjatkowo wredny/chamski

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toż to lameriada na poziomie przedszkola. Zmień każdemu użytkownikowi wpisy arp na statyczne. Poza tym jeśli admin nie potrafi zabezpieczyć swojej sieci przed dwunastolatkami to powinien zająć się sprzedawaniem kartofli a nie administracją, abstraciach!ąc już od faktu że normalną koleją działania są dwa kolejne ostrzeżenia dla użytkownika, przy trzecim następuje odcięcie od sieci i rozwiązanie umowy (oraz ewentualne kary).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy o co ci chodzi - czy o zabezpieczenie sieci czy zablokowanie możliwości uruchomienia netcut na komputerach "dowcipnisiów". Zabezpieczenie sieci jest banalne - statyczne arp rozwiązuje sprawę a jeśli admin tego nie potrafi to lepiej zmień isp. Jeśli chodzi o drugą możliwość to nie radzę się za to brać. Po pierwsze jest to całkowicie nielegalne i jeśli ktoś się zdenerwuje i weźmie sprawę do sądu to możesz mieć poważne problemy (Polska to wieś, ale zgodnie z trendami na całym świecie naruszenia prywatności są traktowane coraz bardziej poważnie, szczególnie jeśli ktoś udowodni że działałeś w porozumieniu z administratorem sieci). Jeśli chcesz to zrobić tak, żeby użytkownicy nie zauważyli i pytasz jak to zrobić na forum to tym bardziej się za to nie bierz.

Ogólnie sprawia to wrażenie ogólnej amatorki i lameriady grupki dwunastolatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jakiś absurd. Po pierwsze nic nie zablokujesz bo nawet jeśli ci się uda, to obejść takie blokady a w najgorszym razie zrobić szybką reinstalkę systemu potrafi nawet pięciolatek. Względnie możesz każdemu ustawić statyczne arp, wtedy netcut nie będzie nikogo odcinał. Wątpię czy to wiele da, bo jesli "admin" tej sieci ma problem z zabezpieczeniem jej przed pseudoatakami na poziomie żłobka to zapewne sieć jest dziurawa jak sito.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi