joorvishoon Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Witam Problem dosyć prosty ale jakoś odpowiedzi nie mogę znaleźć. Mam stronę, na stronie jest obrazek, chce go nadpisać innym obrazkiem. Ładuję obrazek przez formularz, skrypt na stronie go nadpisuje, ale wyniku nie widać bo przeglądarka ładuje go z cache'u - w efekcie na stronie ląduje stary obrazek do momentu kliknięcia "odśwież". Jak uniknąć takiego zachowania - wykasować z poziomu JS cache dotyczący obrazka, lub przeładować stronę z odświeżeniem zawartości lub wymusić wczytanie grafiki? Wie ktoś jak to zrobić? Bo do tej pory potykałem się tylko o rozwiązania w stylu window.location.reload(), ale to nie restartuje cache'u tylko normalnie ładuje ponownie stronę. EDIT: sorry za zamieszanie, już znalazłem rozwiązanie - wymuszenie w JS dogrania pliku z podanej lokalizacji przeładowuje go w też w cache. <script>document.getElementById("id").src="IMG/img.jpg"</script> gdzie "id" to znacznik img który chce odświeżyć. Jak są jakieś lepsze sposoby to się dopisujcie, może komuś się przyda ;). Edytowane 18 Lutego 2009 przez joorvishoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Nie ma lepsego sposobu niz ten co zaprezentowales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...