Skocz do zawartości
KitKat

Czy Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua Nf-p12 1300 Się Zmieszczą...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem. Moje chłodzenie Tacens Gelus Pro jest do "tupy" do OC mojego Core 2 Quada Q9550 2,83 GHz. Po prostu za mało wydajne, a po zejściu obciążenia ma problemy z wywiewaniem pozostałego gorącego powietrza. Ledwo wyrabia 3,4 GHz(Rewizja E0, więc żal aż takiego zapasu nie wykorzystać). Muszę szybko pomyśleć o nowym. Mój wybór padł na ThermalRight Ultra 120 eXtreme, a na to wentylator Noctua NF-P12 1300. W testach wyciąga stabilnie(Temp. 75-80 stopni w maks. obciążeniu) przy taktowaniu 4,2 GHz!!! U mnie chciałbym 4,0 GHz gdzieś tak wyrobić.

Mam, jednak obawy, że całość się nie zmieści. Chciałbym zapytać czy na płycie DFI LanParty DK P35 T-2RS Plus i obudowie Antec Nine Hundred całość się sensownie zmieści z luzem(Przecież bezcelowe np. jest wywiewanie powietrza w boczną ścianę obudowy)? RAM jest włożony w slot 2 i 4, więc tutaj zawsze dalej od tego chłodzenia. ;) Czy ktoś ma taki układ lub sądzi, że to przejdzie?

Pozdrawiam. :)

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam problem. Moje chłodzenie Tacens Gelus Pro jest do "tupy" do OC mojego Core 2 Quada Q9550 2,83 GHz. Po prostu za mało wydajne, a po zejściu obciążenia ma problemy z wywiewaniem pozostałego gorącego powietrza. Ledwo wyrabia 3,4 GHz(Rewizja E0, więc żal aż takiego zapasu nie wykorzystać). Muszę szybko pomyśleć o nowym. Mój wybór padł na ThermalRight Ultra 120 eXtreme, a na to wentylator Noctua NF-P12 1300. W testach wyciąga stabilnie(Temp. 75-80 stopni w maks. obciążeniu) przy taktowaniu 4,2 GHz!!! U mnie chciałbym 4,0 GHz gdzieś tak wyrobić.

Mam, jednak obawy, że całość się nie zmieści. Chciałbym zapytać czy na płycie DFI LanParty DK P35 T-2RS Plus i obudowie Antec Nine Hundred całość się sensownie zmieści z luzem(Przecież bezcelowe np. jest wywiewanie powietrza w boczną ścianę obudowy)? RAM jest włożony w slot 2 i 4, więc tutaj zawsze dalej od tego chłodzenia. ;) Czy ktoś ma taki układ lub sądzi, że to przejdzie?

Pozdrawiam. :)

wejdzie napewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło słyszeć! :D

Mam, jednak pewne obawy. Na pewno wejdzie? Dziś zakupiłem radiator i wentylator i zawiozłem do serwisu, gdzie to chłodzenie ma zostać zamontowane(Dałem komputer do serwisu kilka dni temu, bo były potężnie skopane ustawienia w BIOSie, a ja już nie wiedziałem, czy to przez to, czy może RAM jest wadliwy). Na moje oko, to wejdzie na styk, ale nie wiem w sumie. Chyba powinna być jakaś przerwa między radiatorem i went., a boczną ścianą obudowy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, podnieśliście mnie na duchu z tym, bo miałem duże obawy. icon_biggrin3.gif

Chłodzenie weszło prawie "na styk". :) Czy wpłynie to bardzo negatywnie na temperatury? Chciałbym swojego Q9550 podkręcić gdzieś do 4 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi