xpiromanx Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Witam, mam taki problem (jestem laikiem) kupiłem sobie głośniki http://allegro.pl/item556705269_super_zest...850_bronze.html jednak pojawił się problem ponieważ, mam zintegrowaną kartę dźwiękową więc zakupiłem http://allegro.pl/item552873882_pentagram_..._dzwiekowa.html taką oto kartę, czy przejściówka 1 chinch x 1 jack (x4) podpięta odpowiednio zapewni mi dźwięk, przestrzenny. Prosił bym o pomoc i sugestie. Z góry dziękuje za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 chyba niepotrzebnie kupiles ta karte... do zintegrowanych kart tez najczesciej mozna podlaczyc glosniki 5.1... Glosniki powinny miec 3 wtyczki mini-jack (jak sluchawki mikrofon itp) ktore podlaczasz normalnie do kompa (proste zintegrowane karty maja dzielone gniazda wiec glosniki podlacza sie tez pod gniazdo na mikrofon). Jak podlaczyc znajdziesz w instrukcji plyty glownej lub karty dzwiekowej jak juz kupiles lub poprostu kolorami dopasuj wtyczki do gniazd (powinny byc kolorowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpiromanx Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 chyba niepotrzebnie kupiles ta karte... do zintegrowanych kart tez najczesciej mozna podlaczyc glosniki 5.1... Glosniki powinny miec 3 wtyczki mini-jack (jak sluchawki mikrofon itp) ktore podlaczasz normalnie do kompa (proste zintegrowane karty maja dzielone gniazda wiec glosniki podlacza sie tez pod gniazdo na mikrofon). Jak podlaczyc znajdziesz w instrukcji plyty glownej lub karty dzwiekowej jak juz kupiles lub poprostu kolorami dopasuj wtyczki do gniazd (powinny byc kolorowe) Problem w tym, że głosniki maja same wyjścia chinch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) Problem w tym, że głosniki maja same wyjścia chinch.na kazdy glosnik jedno (6)? jak tak to musisz kupic 3 przejsciowki wtyk mini-jack>2x gniazdo cinch ale nie biegnij odrazu do sklepu bo nie chce zebys wydawal kase jak bym sie mylil ;) Edytowane 18 Lutego 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpiromanx Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 na kazdy glosnik jedno (6)? jak tak to musisz kupic 3 przejsciowki wtyk mini-jack>2x gniazdo cinch ale nie biegnij odrazu do sklepu bo nie chce zebys wydawal kase jak bym sie mylil ;) mam AUX (czyli stereo x 2 (biały czerw) pod spodem i 5.1 (2 + 1 +1 ) kupie chyba po prostu do każdego jedną przejściówkę żeby nic nie poplątać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 moment.. a ich się nie podłącza wszystkich do suba?? Zwykle w takich zestawach podłączasz głośniki chcinchami do suba, w którym jest wzmacniacz, a suba podłączasz trzema jackami do kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) juz sam nie wiem jakie masz te wtyczki... ale zeby nie bylo niedomowien: nie wiem czy wiesz ale w razie czego napisze ;) glosnikow nie podlacza sie bezposrednio do kompa tylko przez wzmacniacz (moze byc wbudowany - najczesciej w subie lub oddzielnie dodany do zestawu) edit: ainaruth byl szybszy - i ma racje Edytowane 18 Lutego 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpiromanx Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 moment.. a ich się nie podłącza wszystkich do suba?? Zwykle w takich zestawach podłączasz głośniki chcinchami do suba, w którym jest wzmacniacz, a suba podłączasz trzema jackami do kompa. Niestety tak nie jest. Chinchami są co prawda podpięte wszystkie głosniki do suba. Ale wyjście audio też jest w chinchach w tym cały problem ;) Poczekam aż doleci ta karta dźwiękowa jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 no to problem nie jest aż tak złożony jakby się mogło wydawać.. 3x przejściówka 2RCA-jack http://allegro.pl/item549699204_przejscie_...lacany_m3w.html to 1.30zł za sztukę.. no chyba że wolałbyś całe kable zmienić na 2rca-jack, to będzie nieco większy koszt, ale dzięki temu możesz sobie dobrać długość jaka Ci odpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpiromanx Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 no to problem nie jest aż tak złożony jakby się mogło wydawać.. 3x przejściówka 2RCA-jack http://allegro.pl/item549699204_przejscie_...lacany_m3w.html to 1.30zł za sztukę.. no chyba że wolałbyś całe kable zmienić na 2rca-jack, to będzie nieco większy koszt, ale dzięki temu możesz sobie dobrać długość jaka Ci odpowiada. A jeszcze mam jedno pytanie bo nie znam się tak za bardzo Jak mam właśnie wyjścia na chinch i jest AUX - F/R F/L (czerw / biały) i 5.1 - S/R S/L (czerw / biały) SUB CEN (czerw / biały) To czy to karty dźwiękowej będę musiał podpiąć te 6 wyjść z głośnika ? i czy jak użyje tej przejściówki do Sub i Cen to będzie dobrze, i czy sobie poradzi z rozróżnieniem. czy może lepiej do 2 ostatnich kupić, pojedyncze przejściówki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Niestety tak nie jest. Chinchami są co prawda podpięte wszystkie głosniki do suba. Ale wyjście audio też jest w chinchach w tym cały problem ;) Poczekam aż doleci ta karta dźwiękowa jeszcze. Dodatkowa karta dzwiekowa (o ile zintegrowana jest 5.1) ani zadne przejsciowki nie sa ci potrzebne. Wystarczy zintegrowana karta i odpowiednie kable JACK 3.5 na CINCH http://allegro.pl/item549541586_kabel_jack..._f_vat_b1a.html Potrzebujesz 3 takie przewody. W karte wkladasz JACK, w glosniki CINCH i wsio gra. Edytowane 19 Lutego 2009 przez dextor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 ale kable już ma, a przejściówki są tańsze od nowych kabli.. @xpiromanx - podpinać będziesz musiał metodą prób i błędów. Jeśli karta którą kupiłeś (choć jest w cenie najtańszych SB Live!) zapewnia minimum przyzwoitości w sterownikach powinna mieć jakiś wbudowany test głośników, taki ze wiesz który ma grać w danym momencie. No to bedziesz nasłuchiwał i podłączał odpowiednio kabelki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 A jeszcze mam jedno pytanie bo nie znam się tak za bardzo Jak mam właśnie wyjścia na chinch i jest AUX - F/R F/L (czerw / biały) i 5.1 - S/R S/L (czerw / biały) SUB CEN (czerw / biały) To czy to karty dźwiękowej będę musiał podpiąć te 6 wyjść z głośnika ? i czy jak użyje tej przejściówki do Sub i Cen to będzie dobrze, i czy sobie poradzi z rozróżnieniem. czy może lepiej do 2 ostatnich kupić, pojedyncze przejściówki ? http://picasaweb.google.com/rtvcenter.aga/...825718746251362 Jesli uparles sie na przejsciowki to wkladasz przejsciowke w karte muzyczna do gniazda oznaczonego FRONT i laczysz przewodem CINCH->CINCH z AUX R/L SIDE lub REAR i laczysz przewodem CINCH->CINCH z SR / SL CENTER/SUB i laczysz przewodem CINCH->CINCH z SUB / CEN Ale znacznie zgrabniejszym rozwiazaniem jest zastosowanie przewodow Jack->CINCH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpiromanx Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Nie uparłem się tylko szukam najlepszego rozwiązanie, nie skłaniam się ku żadnej opcji ;) http://allegro.pl/item559456740_kabel_jack...2g.html#gallery Takie coś się nada ? Edytowane 20 Lutego 2009 przez xpiromanx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...