Skocz do zawartości
Melampus

D5/mcp655 Mod Kit

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten temat ponieważ chciałbym przedstawić Wam mod do pompek firmy Swiftech MCP655 lub Lainga D5 Vario. Właśnie stałem się jego posiadaczem :rolleyes:

D5/MCP655 MOD KIT – bo tak brzmi nazwa tego zestawu, został wyprodukowany przez firmę Bitspower. Firma słynie z tego, ze do tanich nie należy, ale za to oferuje wyjątkowo dobre jakościowo i zarazem piękne rzeczy do LC. Prezentowany tutaj kit jest to swego rodzaju metalowe „wdzianko” upiększające surowy, techniczny wygląd wspomnianych urządzeń pompujących w układach LC.

Powyższy zestawik w momencie kiedy to piszę jest raczej nie do kupienia w Polsce. Można go za to bez problemu nabyć na zachodzie. W US jego cena wynosi obecnie niecałe 40 USD. Natomiast w Europie również można go znaleźć w podobnej cenie (oczywiście w przeliczeniu na euro).

Dołączona grafika

Pudełko, w które zapakowano zestaw do dużych raczej nie należy.

Warto go nie wyrzucać, ponieważ wewnątrz nie znajdziemy żadnej instrukcji montażu. Takowa znajduje się właśnie z przodu i z tyłu pudełka. Co jest wewnątrz?

Otóż główny element kitu czyli nasada na plastikowy tył pompy oraz wyjmowany tył modu. Ten ostatni posiada logo firmy i 6 otworów, które idealnie wpasowują się w rozmieszczenie podzespołów pompki, tzn. wyjście kabli a także przełącznik biegów (o ile mamy odpowiednią wersję pompki).

Dołączona grafika

Gwint przymocowany jest do korpusu na stałe i na szerokość jest identyczny z oryginalnym, plastikowym pierścieniem pompy. Dodatkowo obszar zewnętrzny wokół gwintu jest odpowiednio ponacinany, tak by się nie ślizgał podczas przykręcania.

W pudełku znajduje się również identyczna jak w oryginale (kształt/wymiary) podstawa mocująca do pompki. Jedyna różnica (poza materiałem) to otwory mocujące. Oryginalna ma je 2 w ¼ tyłu. Ta od Bitspowera posiada aż 4 na rogach. Poza tym z przodu jej jest niewielkie, półkoliste wycięcie. Mocowanie do pompy jest identyczne w rozstawie. Natomiast uchwyty (i tu kolejna różnica) nie są tu dospawane, tylko stanowią jeden kawałek metalu z podstawą. Na środku podstawy od strony korpusu pompki znajduje się logo Bitspowera.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W pudełku nie ma żadnych śrubek. Jest za to silikonowa podstawka, która idealnie pasuje pod podstawę (wycięcie z przodu/otwory montażowe) mocującą. Silikon nie jest sztywny, a wręcz przeciwnie - bardzo elastyczny i służy głównie przeciwdziałaniu wibracjom.

Zestaw zawiera jeszcze 2 plastikowe urządzona. Po bliższym” obcowaniu” okazuje się, że służą one do bardzo łatwego wyjęcia kabelków z wtyczki molexowej.

Oczywiście wewnątrz kartoniku nie zabrakło materiału ochronnego w postaci dwóch czarnych gąbek :lol2: .

Montaż jest banalnie prosty. Wystarczy odkręcić plastikowy pierścień mocujący na pompie, następnie odczepić kable od wtyczki i przełożyć je przez jeden z otworów tył kitu. Ten ostatni włożyć w korpus, a w korpus odkręconą część pompki i wszystko razem skręcić. Podczas skręcania należy zwrócić uwagę aby otwory dopasowały się równo do wyjścia na kabel zasilający, tudzież przełącznik obrotów. Jest to chyba jedyna montażowa trudność jaką zauważyłem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz trochę szczegółów technicznych:

Mod kit występuje w dwóch odmianach:

- Black Sparkle

- Black Positive Electrodes

Ta zaprezentowana przeze mnie tutaj to Black Sparkle <_<

Materiał, z którego wykonano zestaw to aluminium - korpus i tył oraz stal – podstawa. Nie muszę chyba dodawać, że wszystko jest chromowane.

Jak to się sprawuje w działaniu. Powiem tak. Złożyłem na szybko prowizoryczny układ tj.: pompa-> 0,5 m węża->blok Apogee GTX-> 0,8 m węża-> rez Aquabay M3-> 0,3 m węża->pompa. Zalałem Feserem One. Węże 10/13, przejściówki do węży, pompa Swiftech MCP655.

Niestety nie chciało mi się póki co grzebać w moich 2 lopach! Toteż zrobiłem taką szybką prowizorkę by zobaczyć jak to się prezentuje.

Powiem tak (chociaż będzie to bądź co bądź subiektywne odczucie) – pompka chodzi ciszej aniżeli bez tego kitu. Jednak wielkich rewelacji nie ma się co spodziewać. Nie testowałem tego na 4-5 biegu - chociaż próbowałem i była niezła jazda (flow)! Poza tym jako użytkownik laingów DDC muszę trochę jeszcze przywyknąć do Swiftecha 655 (moc)! Na pewno nie ma żadnych metalicznych brzęczeń i buczeń. Na 1-2 biegu już widać różnicę!

Przeznaczeniem D5/MCP655 MOD KIT’u na pewno nie jest wyciszenia pomp, chociaż to zadanie spełnia do pewnego stopnia. Za to nie można powiedzieć, że tunig wizualny to nie jego domena! Dodatkowo zestaw ten w pewnym również małym stopniu przeciwdziała wibracjom pomp podczas ich pracy.

Cena nie jest tania, ale wygląd mówi za siebie. Jest to propozycja godna polecenia wszystkim Tym z Was, którzy cenią sobie wygląd i chcą wyeksponować swoją pompę.

Kiedy złożę kolejną rewizję i zainstaluję pod pełnym obciążeniem, na wyższych biegach pompę ubraną w to cacko, to z pewnością podzielę się dalszymi wrażeniami i wnioskami na temat tego kitu.

To tyle ode mnie. Przynajmniej na razie. Jeśli macie jakieś pytania to piszcie śmiało :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki sklep i ile chcą za wysyłkę ?:P

Kupiłem to w Sidewindercomputers. Przelot kosztował 36 zielonych wraz z innymi nowymi częściami (patrz galeria). Wysyłkę robiłem jednak przy pomocy GTAlliance. Trudno mi więc Arni powiedzieć dokładnie jakby to ze strony sklepu się prezentowało? Myślę, że w tych granicach. przy przesyłce morskiej nawet jeszcze mniej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze pierwszy kit dla d5 od BP w Polsce :D

gratulacje!!

Recenzja całkiem przyjemna, pokrótce omawia kwestię wizualną i skład zestawu.

Mi brakuje jakichś zdjęć w trakcie pracy i testów wydajności, ale domyślam się, że jeszcze wszystko przed tobą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi brakuje jakichś zdjęć w trakcie pracy i testów wydajności, ale domyślam się, że jeszcze wszystko przed tobą :D

Pełne testy zapuszczę z pewnością jak już w pełni poskładam 3 rewizję (za dużo grzebania w obecnej - 2 loopy). Co do fotek z montażu już uaktualniam: :D

Wnętrze modu

Dołączona grafika

Części

Dołączona grafika

Wspomniana instrukcja montażu z przodu pudełka

Dołączona grafika

Narzędzie ekstrakcji - to naprawdę ma taką nazwę :lol:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi