Maciej_27 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Czy jest możliwość ustawienia inaczej zegaru rdzenia/shaderów/i pamięci w trybie 2D i 3D Chciałbym ustawić kart w trybie 2D jak najniżej, a jednocześnie grając żeby w trybie 3D była podkręcona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Rozwin tą liste i ustaw tryb 2d i 3d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Rozwin tą liste i ustaw tryb 2d i 3d. No tak ale jak wpiszemy w Performance 3D rdzeń np. na 700MHz to w 2D też zmieni się na 700MHz Ja chciałbym ustawić tryb 2D na 400MHz dla systemu to w zupełności wystarczy a karta o 8 stopni mniej się grzeje, natomiast tryb performance 3D na 630Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Nie mozesz ustawic tak jak to jest na fotkach ?: Ustawiasz 2d i zaznaczasz "aplly overlocking at Windows startup". To samo robisz w zakladce 3d. Po za tym dla czego takie ustawienia chcesz wymusisc w rivie ?. To sie ustawia w biosie karty. Sciagnij nibitor 4.8 i uruchom go. Wyedytuj bios karty i pokaz zakladke glowna nibitora.... Nie wiem jak jest ustawiony bios Twojej karty, wiec jak mozesz podaj link do biosu np. ze stronki mvktech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadbre Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Dobra a jak zrobić żeby w rivie suwaki szło ustawiać poniżej tego minimum?Ponieważ u mnie każde sterowniki które są nowsze niż 180.48 mają błąd i karat wchodzi w tryb 3D przy komunikatorze tlen, i dopiero się wchodzi spowrotem w 2d po zamknięciu aplikacji. Chciałbym mieć na stałe profil 2D dla win gpu 300 mem 100 itp a potem sam bym uruchamiał 3d podczas gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Misquamaqus Wersja Biosu 60.80.13.00.AS01 - http://www.chomikuj.pl/Maciej_27/Komputer/...1/EN8800GTX.rar Odczyt biosu programem NiBiTor kończy się takim komunikatem. PS: Mój system to Vista Home Premium 64bit. Edytowane 19 Lutego 2009 przez Maciej_27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Sciagnalem bios z innej stronki niz podales, bo z asusowej jest niewykrywany. Tu masz bios ze stronki mvktech: http://www.mvktech.net/component/option,co...arent,category/ Tu jest screen z oryginalnego biosu 8800 gtx w wersji, ktora podales: Jak widac ustawienia sa kosmiczne. Profile 2d i 3d sa wspolne, dla tego riva przesowa je na raz. Praca turbinki tez pozostawia wiele do zyczenia. Musisz miec ciepelko na karcie :rolleyes:. Tutaj ten sam bios tylko troszke zmieniony. Dodalem a wlasciwie rozdzielilem profile 2d i 3d na osobne. Wartosci 3d sa oryginalne za to 2d sa dobrane orientacyjnie acz rozwaznie. Mozna sobie oczywiscie wpisac te wartosci samemu, jednak robilbym to ostroznie. Wartosci powyzej oryginalnych 3d beda powodowaly wzrost wydajnosci karty, jednak za nim zdecydujesz sie na OC karty, najpierw ustal stabilne wartosci gpu, shaderow i pamieci w jakims programie overlockerskim np. riva tuner badz evga precision. Wartosci pracy turbinki tez nieco zmienilem, bo te oryginalne sa idiotyczne. Taka sama karte a wlasciwie jej bios robilem koledze i jest zadowolony. Nie znaczy to, ze kazda karta przyjmie takie zmiany. No to na razie wszystko. Jak chcesz sie dowiedziec czy te zmiany zostana wprowadzone w zeczywistosc, to musisz tak zmodyfikowany bios wgrac do karty. Oczywiscie bios, ktory zdecydujesz sie zmodyfikowac ma pochodzic z Twojej karty a nie z internetu. Do zgrania czy wyciagniecia biosu z karty na dyskietke bedziesz potrzebowac stacji 3.5 cala czyli flopa no i dwie dyskietki. Jak juz bedziesz miec flopa i checi do flashu i modyfikacji to daj znac....pobawimy sie :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) OK zgrałem stary bios karty "stary.rom" - http://www.chomikuj.pl/Maciej_27/Komputer/....AS01/STARY.ROM Zrobiłem nowy bios "new.rom" - http://www.chomikuj.pl/Maciej_27/Komputer/....AS01/STARY.ROM Zrobiłem dyskietkę startową MSDOS Wgrałem tam stary i nowy Bios, oraz program nvflash.exe Odpaliłem dyskietkę uruchomiłem program a:/nvflash.exe new.rom Aktualizacja zakończyła się sukcesem, temperatura karty spadła o ok 12stopni, ale problem w tym że w grach nie przełącza się na tryb 3D sprawdziłem to programem EVGA Precision Edytowane 20 Lutego 2009 przez Maciej_27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 To sprobuj ustawic bos tak jak na fotce: 3224326[/snapback] Dobra a jak zrobić żeby w rivie suwaki szło ustawiać poniżej tego minimum?Ponieważ u mnie każde sterowniki które są nowsze niż 180.48 mają błąd i karat wchodzi w tryb 3D przy komunikatorze tlen, i dopiero się wchodzi spowrotem w 2d po zamknięciu aplikacji.Chciałbym mieć na stałe profil 2D dla win gpu 300 mem 100 itp a potem sam bym uruchamiał 3d podczas gier. Nie ptrafie pomoc. Moze warto zmienic komunikator zamiast meczyc sie ze sterownikami do karty. Przecierz sterownik graficzny jest niezbedny do normalnej pracy komputera a komunikator mozesz zastapic innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Panowie czy jest możliwość wgrania biosu bez flopa?.Pendrive czy coś? Kiedyś się bawiłem biosami jeszcze w czasach kiedy miałem GF6600. Stacja dyskietek nie żyje a mam potrzebę zmniejszenia obrotów wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Oczywiście, że jest inna opcja zapraszam do tego tematu. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) czeku dzięki już działam. Jeżeli chodzi o obrotu wentylatora czy jest jakaś minimalna wartość przy której wentyl się nie uruchomi podczas startu komputera? Ustawiłem w biosie na 25%-walczę z hałasem w trybie 2d. Orginalnie było na 33% rivatuner min. pokazuje 25% i tak wklepałem do biosu. Już mi wszystko działa tryb 2d/3d włącznie ze zmniejszeniem napięcia w 2d i zmniejszeniem mhz dla ramu w 2d. Edytowane 20 Lutego 2009 przez przemn2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 To sprobuj ustawic bos tak jak na fotce: Jak widac zaznaczony jest ptaszek. ktory ustawia aktywne profile na 3. Ustaw tak w swoim biosie i wgraj go do karty. Moze to przyniesie oczekiwany efekt. Nie za glosno masz na karcire ?...widze, ze nie zmieniales ustawien turbinki czyli na dzien dobry kreci sie na 65 %. Chłodzenie na karcie mam zmodyfikowane założone są dwa wentylatory jeden wdmuciach!ący drugi wydmuciach!ący ciepłe powietrze dało mi to ok 7stopni mniej niż na orginalnym chłosdzeniu po za tym nie słychać różnicy jak działają na 50% czy 70% są ciche przynajmniej w moim odczuciu. Wymuszenie pracy w trybie 2D również obniżył temperarurę teraz karta grzeje się 48stopni w 2D, i nie przekracza 75stopnni w stresie w 3D, swego czasu w Crysis osiągneła nawet temp 102stopni przynajmiej tak pokazał rivatuner. Przeinstalowałem sterowniki na razie na 182.06 i karta poprawnie przełącza się miedzy 2D/3D. Dość ciężko się podkręca się tą kartę przykład: Rdzeń ustawiony na 625MHz - 3DMark06 przejdzie cały bez artefaktów Rdzeń ustawiony na 630MHz - 3DMark06 uruchomi się, ale po chwili komp się zawiesza, ciekawe czy podniesienie napięcia z 1.3V na nieco więcej pomógł by na uzyskanie lepszego OC Karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davids80 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) ...przyłącze się do tematu, gdyż mam podobny problem. Karta to GeForce 9600GT, sterowniki najnowsze Forceware 182.06. Również nie mam możliwości innego ustawienia zegarów (rdzenia/shaderów/pamięci) dla trybu 2D i 3D Chciałbym ustawić kartę tak, aby w trybie 2D były niskie taktowania, a używając trybu 3D - karta była podkręcona. W zakładce standard 2D wpisuje np. (540/1319/720) i zaznaczam "apply overclocking at Windows startup" W zakładce Performance 3D wpisuje np. (730/1784/1000) i również zaznaczam "apply overclocking at Windows startup" No i niestety kiedy zmieniam zakładki pomiędzy standard 2D a Performance 3D ustawienia są jednakowe. Różnią się jedynie ustawienia w Startup settings. Czy także będę musiał kombinować z edycją BIOSu w programie NiBiTor??? Nie wiem, czy to istotne, ale w RivaTuner, gdy zaznaczyłem opcję Enable driver-level hardware overclocking i pojawiło się okno "reboot is recommended" nie było opcji: Allow seperate 2D/3D clock frequency adjustment, która defakto pozwala ustawiać wartości zegarów osobno dla środowiska 2D jak i 3D. Edytowane 21 Lutego 2009 przez davids80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Ja to zrobiłem według poradnika sideband'a Innej możliwości chyba nie ma. Po tym zabiegu nawet jest możliwość obniżenia mhz dla ramu w trybie 2d Wszystko ładnie działa: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4699 Edytowane 21 Lutego 2009 przez przemn2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...