Skocz do zawartości
Maciej_27

Rivatuner Tryb 2d/3d

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwin tą liste i ustaw tryb 2d i 3d.

Dołączona grafika

No tak ale jak wpiszemy w Performance 3D rdzeń np. na 700MHz to w 2D też zmieni się na 700MHz

Ja chciałbym ustawić tryb 2D na 400MHz dla systemu to w zupełności wystarczy a karta o 8 stopni mniej się grzeje, natomiast tryb performance 3D na 630Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mozesz ustawic tak jak to jest na fotkach ?:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Ustawiasz 2d i zaznaczasz "aplly overlocking at Windows startup".

To samo robisz w zakladce 3d.

Po za tym dla czego takie ustawienia chcesz wymusisc w rivie ?.

To sie ustawia w biosie karty.

Sciagnij nibitor 4.8 i uruchom go.

Wyedytuj bios karty i pokaz zakladke glowna nibitora....

Dołączona grafika

Nie wiem jak jest ustawiony bios Twojej karty, wiec jak mozesz podaj link do biosu np. ze stronki mvktech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a jak zrobić żeby w rivie suwaki szło ustawiać poniżej tego minimum?Ponieważ u mnie każde sterowniki które są nowsze niż 180.48 mają błąd i karat wchodzi w tryb 3D przy komunikatorze tlen, i dopiero się wchodzi spowrotem w 2d po zamknięciu aplikacji.

Chciałbym mieć na stałe profil 2D dla win gpu 300 mem 100 itp a potem sam bym uruchamiał 3d podczas gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misquamaqus

Wersja Biosu 60.80.13.00.AS01 - http://www.chomikuj.pl/Maciej_27/Komputer/...1/EN8800GTX.rar

Odczyt biosu programem NiBiTor kończy się takim komunikatem.

Dołączona grafika

PS: Mój system to Vista Home Premium 64bit.

Edytowane przez Maciej_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnalem bios z innej stronki niz podales, bo z asusowej jest niewykrywany.

Tu masz bios ze stronki mvktech:

http://www.mvktech.net/component/option,co...arent,category/

Tu jest screen z oryginalnego biosu 8800 gtx w wersji, ktora podales:

Dołączona grafika

Jak widac ustawienia sa kosmiczne. Profile 2d i 3d sa wspolne, dla tego riva przesowa je na raz. Praca turbinki tez pozostawia wiele do zyczenia. Musisz miec ciepelko na karcie :rolleyes:.

Tutaj ten sam bios tylko troszke zmieniony. Dodalem a wlasciwie rozdzielilem profile 2d i 3d na osobne.

Wartosci 3d sa oryginalne za to 2d sa dobrane orientacyjnie acz rozwaznie.

Mozna sobie oczywiscie wpisac te wartosci samemu, jednak robilbym to ostroznie. Wartosci powyzej oryginalnych 3d beda powodowaly wzrost wydajnosci karty, jednak za nim zdecydujesz sie na OC karty, najpierw ustal stabilne wartosci gpu, shaderow i pamieci w jakims programie overlockerskim np. riva tuner badz evga precision. Wartosci pracy turbinki tez nieco zmienilem, bo te oryginalne sa idiotyczne. Taka sama karte a wlasciwie jej bios robilem koledze i jest zadowolony.

Nie znaczy to, ze kazda karta przyjmie takie zmiany.

Dołączona grafika

No to na razie wszystko. Jak chcesz sie dowiedziec czy te zmiany zostana wprowadzone w zeczywistosc, to musisz tak zmodyfikowany bios wgrac do karty.

Oczywiscie bios, ktory zdecydujesz sie zmodyfikowac ma pochodzic z Twojej karty a nie z internetu.

Do zgrania czy wyciagniecia biosu z karty na dyskietke bedziesz potrzebowac stacji 3.5 cala czyli flopa no i dwie dyskietki.

Jak juz bedziesz miec flopa i checi do flashu i modyfikacji to daj znac....pobawimy sie :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK zgrałem stary bios karty "stary.rom" - http://www.chomikuj.pl/Maciej_27/Komputer/....AS01/STARY.ROM

Zrobiłem nowy bios "new.rom" - http://www.chomikuj.pl/Maciej_27/Komputer/....AS01/STARY.ROM

Zrobiłem dyskietkę startową MSDOS

Wgrałem tam stary i nowy Bios, oraz program nvflash.exe

Odpaliłem dyskietkę uruchomiłem program a:/nvflash.exe new.rom

Aktualizacja zakończyła się sukcesem, temperatura karty spadła o ok 12stopni, ale problem w tym że w grach nie przełącza się na tryb 3D sprawdziłem to programem EVGA Precision

Edytowane przez Maciej_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprobuj ustawic bos tak jak na fotce:

3224326[/snapback]

Dobra a jak zrobić żeby w rivie suwaki szło ustawiać poniżej tego minimum?Ponieważ u mnie każde sterowniki które są nowsze niż 180.48 mają błąd i karat wchodzi w tryb 3D przy komunikatorze tlen, i dopiero się wchodzi spowrotem w 2d po zamknięciu aplikacji.

Chciałbym mieć na stałe profil 2D dla win gpu 300 mem 100 itp a potem sam bym uruchamiał 3d podczas gier.

Nie ptrafie pomoc.

Moze warto zmienic komunikator zamiast meczyc sie ze sterownikami do karty. Przecierz sterownik graficzny jest niezbedny do normalnej pracy komputera a komunikator mozesz zastapic innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czeku dzięki już działam.

Jeżeli chodzi o obrotu wentylatora czy jest jakaś minimalna wartość przy której wentyl się nie uruchomi podczas startu komputera?

Ustawiłem w biosie na 25%-walczę z hałasem w trybie 2d.

Orginalnie było na 33% rivatuner min. pokazuje 25% i tak wklepałem do biosu.

Już mi wszystko działa tryb 2d/3d włącznie ze zmniejszeniem napięcia w 2d i zmniejszeniem mhz dla ramu w 2d.

Edytowane przez przemn2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprobuj ustawic bos tak jak na fotce:

Dołączona grafika

Jak widac zaznaczony jest ptaszek. ktory ustawia aktywne profile na 3.

Ustaw tak w swoim biosie i wgraj go do karty.

Moze to przyniesie oczekiwany efekt.

Nie za glosno masz na karcire ?...widze, ze nie zmieniales ustawien turbinki czyli na dzien dobry kreci sie na 65 %.

Chłodzenie na karcie mam zmodyfikowane założone są dwa wentylatory jeden wdmuciach!ący drugi wydmuciach!ący ciepłe powietrze dało mi to ok 7stopni mniej niż na orginalnym chłosdzeniu

po za tym nie słychać różnicy jak działają na 50% czy 70% są ciche przynajmniej w moim odczuciu.

Wymuszenie pracy w trybie 2D również obniżył temperarurę teraz karta grzeje się 48stopni w 2D, i nie przekracza 75stopnni w stresie w 3D, swego czasu w Crysis osiągneła nawet temp 102stopni

przynajmiej tak pokazał rivatuner.

Przeinstalowałem sterowniki na razie na 182.06 i karta poprawnie przełącza się miedzy 2D/3D.

Dość ciężko się podkręca się tą kartę przykład:

Rdzeń ustawiony na 625MHz - 3DMark06 przejdzie cały bez artefaktów

Rdzeń ustawiony na 630MHz - 3DMark06 uruchomi się, ale po chwili komp się zawiesza, ciekawe czy podniesienie napięcia z 1.3V na nieco więcej pomógł by na uzyskanie lepszego OC Karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...przyłącze się do tematu, gdyż mam podobny problem. Karta to GeForce 9600GT, sterowniki najnowsze Forceware 182.06.

Również nie mam możliwości innego ustawienia zegarów (rdzenia/shaderów/pamięci) dla trybu 2D i 3D

Chciałbym ustawić kartę tak, aby w trybie 2D były niskie taktowania, a używając trybu 3D - karta była podkręcona.

W zakładce standard 2D wpisuje np. (540/1319/720) i zaznaczam "apply overclocking at Windows startup"

W zakładce Performance 3D wpisuje np. (730/1784/1000) i również zaznaczam "apply overclocking at Windows startup"

No i niestety kiedy zmieniam zakładki pomiędzy standard 2D a Performance 3D ustawienia są jednakowe. Różnią się jedynie ustawienia w Startup settings.

post-156921-1235223019_thumb.jpg post-156921-1235223036_thumb.jpg

Czy także będę musiał kombinować z edycją BIOSu w programie NiBiTor???

Nie wiem, czy to istotne, ale w RivaTuner, gdy zaznaczyłem opcję Enable driver-level hardware overclocking i pojawiło się okno "reboot is recommended" nie było opcji: Allow seperate 2D/3D clock frequency adjustment, która defakto pozwala ustawiać wartości zegarów osobno dla środowiska 2D jak i 3D.

Edytowane przez davids80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to zrobiłem według poradnika sideband'a

Innej możliwości chyba nie ma.

Po tym zabiegu nawet jest możliwość obniżenia mhz dla ramu w trybie 2d

Wszystko ładnie działa:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4699

Edytowane przez przemn2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi