aceraspire Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Kiedyś poradziliście mi zakup routerka i do teraz wi-fi chodzi mi świetnie. Teraz pytam o rozbudowę mojej sieci. W domu mam sieć bezprzewodową która obejmuje mój domek a ja chciałbym doprowadzić bezprzewodowy internet do domku mojej babci który jest oddalony o ok. 100m w linii prostej. Najłatwiej byłoby przekopać skrętkę i nie byłoby problemu. Jednak ja nie mogę użyć kabla. Tak więc co zrobić ? Myślałem że wyprowadzę kablem drut do anteny na dachu z routerka. Na kominie mojego domku dam antenę wi-fi (tylko jaki rodzaj anteny i ile kosztuje ?). Na drugim kominie (u babci) dałbym antenę lub urządzenie które będzie to odbierało. I przydałby się access point który by rozgłaszał internet w domku babci. Teraz moje pytanie podobno jest jakaś technologia (jakoś się to nazywa) że jedno urządzenie nadawa sygnał a drugie odbiera (podobna zasada działania tak jak komputery z wi-fi chodzą na ad-hoc) tylko działałyby access pointy tzn. mój router który teraz dzieli łącze i access point. Ile taki osprzęt by kosztował (łącznie anteny access point). Chciałbym to zrobić w technologii N jednak jeżeli będzie drogo to w G. Proszę o wasze przemyślenia na ten temat, przyjmę każdą krytykę i wskazówki. Z góry dzięki Czy taka antena da radę ?? http://www.allegro.pl/item559393755_wysylk...9dbi_wi_fi.html Edytowane 24 Lutego 2009 przez aceraspire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Wiem że nie pisze sie postu pod postem ale pomóżcie dajcie jaką koncepcję, lub rozwiązanie mojego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) Co do anteny, jest lipna. Mam dokładnie tą samą i nie polecił bym jej. Musiałbyś kupić przynajmniej 2 AP, albo i 3. Jednego umieścisz na dachu u siebie i połączysz go skrętką do swojego AP. Podepniesz Antenkę do AP na dachu i skierujesz ją w sstronę babci. U babci zamontujesz AP na dachu, który będzie odbierał sygnał od ciebie. Na dole u babci wstawisz trzeciego AP i połączysz go skrętką z tym na dachu. edit. sory za składnie ale zmęczony jestem i nie chce mi sie... Edytowane 26 Lutego 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Powiem Ci ze ja miałem podobny problem do Twojego... o ile można to nazwać problemem:P Otóż ja zrobiłem sieć z kolega oddalonym o ~300 metrów, widoczność 100%. Proponuje CI jesli masz taka możliwość postaw router na oknie od strony Twojej babci, u Babci zamontuj panel 12dbi oczywiscie nie kupuj zadnej anteny z allegro np taki choc obawiam ze ze on bedzie za mocny http://e-wlan.pl/index.php?p46,netus-panel-13-dbi ciagniesz kabelek pod sieciowke podpinasz i masz neta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...