Skocz do zawartości
Pinki

Jak się kręcą wasze Radeony 8500/9100 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pobawiłem się trochę biosem do mojego Herca 128 full i zmieniłem Cas2 na Cas3 co niestety spowodowało totalną sieczkę na ekranie.Zero widoczności.Potem zrobiłem Cas1 i trochę się zawiodłem.Podkręcalność i wyniki 3dmarka na takim samym poziomie jak na Cas2.Niema zauważalnej różnicy pod żadnym względem.Pamięci mam 3.3ns, bios 8.4 i tylko 290/299 stabilnie.Max 9500 3dmarków 2k1 na sprzęcie jak w podpisie,przy ustawieniu suwaka direct3d i opengl w sterach na max wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawiłem się trochę biosem do mojego Herca 128 full i zmieniłem Cas2 na Cas3 co niestety spowodowało totalną sieczkę na ekranie.Zero widoczności.Potem zrobiłem Cas1 i trochę się zawiodłem.Podkręcalność i wyniki 3dmarka na takim samym poziomie jak na Cas2.Niema zauważalnej różnicy pod żadnym względem.Pamięci mam 3.3ns, bios 8.4  i tylko 290/299 stabilnie.Max 9500 3dmarków 2k1 na sprzęcie jak w podpisie,przy ustawieniu suwaka direct3d i opengl w sterach na max wydajność.

Witam mam ta sama grafeco Ty tylko ze mam wyniki w granicach 9900 ale moge podkrecic grafe kolo 315/315 , z tego co wiem nie mozna wrzucic biosu od 9100 bo ta nasza grafa jest na plycie herculesa a nie Ati to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jak w podpisie na tandetnych kościach Eltrontech 4 ns , cokolwiek więcej na pamięciach i artefakty na ekranie , pamięci się grzeją strasznie bo aż parzy przy dotykaniu .

W 3d01smarku 9999 ;)

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6396230

Ma ktoś podobnego Sapphire`a i założone radiatorki na pamięci ? Chciałbym wiedzieć czy to coś da bo jak nie pójdzie na 275 z radiatorkami to nie chce mi się nawet bawić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobote na WGK kupilem teoretycznie Sapphire Atlantis R9100 OEM 64 DDR 250/230 [za 370pln], ale okazalo sie, ze to nie Atlantis a Mint [64 bity] :(( Na starcie mialem na nim 6289 a przy max wycisnieciu 7519.

Yo!

mnie takiego dali w zamian za uszkodzonego (kość jedna padnięta od nowości) normalnie szedł na 6100 3dmarków (goerzej niż gf4 mx440) ale pojechałem zły i daliu mi (!) tymczasowo x-powera (128bit) i powiedzieli, że jak dostaną szafiry, to mi dadza bez żadnych ceregieli...

xpowera nie kreciłem jeszcze, ale 8600 poszedł na default...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobote na WGK kupilem teoretycznie Sapphire Atlantis R9100 OEM 64 DDR 250/230 [za 370pln], ale okazalo sie, ze to nie Atlantis a Mint [64 bity] :(( Na starcie mialem na nim 6289 a przy max wycisnieciu 7519.

Yo!

mnie takiego dali w zamian za uszkodzonego (kość jedna padnięta od nowości) normalnie szedł na 6100 3dmarków (goerzej niż gf4 mx440) ale pojechałem zły i daliu mi (!) tymczasowo x-powera (128bit) i powiedzieli, że jak dostaną szafiry, to mi dadza bez żadnych ceregieli...

xpowera nie kreciłem jeszcze, ale 8600 poszedł na default...

Dzisiaj przeszperalem net i namierzylem w koncu producenta mojej grafy - XSonic. Na defaulcie poszedl na jakies 8800... Swoje 10410 mam bez zadnego dodatkowego chlodzenia ;) ale jak tylko floty troche wplynie to bede sie bawil ;) W sumie na wysluzonej m64 mam drugi wynik w 3d2k1 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ,że to nie ta liga (i karta) ale w końcu radeon. U mnie na radku 9000 GPU mogę dokręcić do 337,5 :P (koniec skali w rage 3d) .Pamiątki hynixa 5ns na 243 8O efektywnie 486. Szkoda tylko że to wszystko pod WinMe :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Sapphire Radeon 9100 128DDR TV/DVI - pamięci SAMSUNG 5 ns + radiatorki własne na RAM.

domyślnie: 200/250 (pamięć/rdzeń)

Bez radiatorków: 235/280...

z radiatorkami podkręcony: 240/280 - stabilnie - 3DMarki, gry itp...

Działa tak od końca lutego non stop... i żadnych zwisów/artefaktów

----

ze względu na słabą już płytę główną i pamięci SDR wynik w 3DMark 2001 słabiutki - około 8000 punktów. W 3DMark 03 ok. 1300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie jak w podpisie na stale ale ostatnio zmienilem zasliacz (i moze to pomoglo ?:P) i idzie na 250/230 @ 322/305 dla pamieci konczy sie skala w powerstripie (moze nawet lepiej :P), a pamieci sie nie grzeja, a wiecie w czym skala jest wieksza ?? bo chce ogrzac sobie pokoj ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej polecam X-powera. Wczoraj brachol takiego kupił i na kompie z kt400 MSi, antku 1466@2075 i tym radku w 3dMarku 2001 bez podkrecania karty było 8950 punktów. Tak więc chyba bardzo podobnie jak i inne nie podkrecone 128 bitowe radki :lol: . A zapłacił za niego 340zł. Polecam. Ma TV-out i DVI i jak to ATi super obraz na każdym wyjściu. :lol: :o :lol:

Naprawde polecam. Dzisiaj kolejne testy juz z podkręcaczem grafy :D

BTW. Co stosujecie do podkrecania radków ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam radka jak w podpisie i chetnie bym bios zmienil mu , moze ktos mi podeslac bios od radka Sapphire 9100 64ddr

Mam sapphirka 9100 atlantis i chcesz to ci zapodam BIOSKIEM ale nie wiem jak go zdumpowac... :cry: TZ. napisz mi jka go zrzoocic do pliq - jakim programem; to ci go wysle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, apropo...:

Ja swojego sapphirka nakrecilem full stable na:

250 @ 300 rdzen i 230 @ 275 pamiatki.

Jak dam wiecej rdzen to sie wiesza i jak dam pamiatka wiecej to sa " artefakty" (ale smieszne slowo). Krece na power stripei. A wlasnie wie ktos z kad sciagnac cracka do PStripe ( najnowsza versja) niech zarzooci tu luba na PRIV... THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko co lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z Radków 9100. Firmy X-Power czy XELO ??? Bo mint to raczej odpada na samym starcie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj sapphire R9100 64mb (samsung 4ns) chodzi jak w podpisie. Jak byly cieplejsze dni to pojawialy sie bledy w grach i musialem zjechac do 280/275 (rdzen/pamiec), ale jak wstawie radiatorki na pamiatki to mysle ze w lato nie bedzie problemu na 280/280 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko co lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z Radków 9100. Firmy X-Power czy XELO ??? Bo mint to raczej odpada na samym starcie ...

dokładnie tak samo wyglada X-power. Tak więc jest to chyba referencyjna płytka Ati bo też tak samo wyglada radek Saphier`a (tak to się chyba pisze).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam radka jak w podpisie i chetnie bym bios zmienil mu , moze ktos mi podeslac bios od radka Sapphire 9100 64ddr

Mam sapphirka 9100 atlantis i chcesz to ci zapodam BIOSKIEM ale nie wiem jak go zdumpowac... :cry: TZ. napisz mi jka go zrzoocic do pliq - jakim programem; to ci go wysle :D

na pierwszej stronie Pinki dal linka do ATIFLASH.EXE , DOS4GW.EXE , ATIFLASH.CFG i chcialem tym zgrac sobie biosik na dyskietke ale cos mi nie wychodzi moze ktos podac jakie komendy dokladnie wpisac zeby zgrac sobie bios z grafy na dyskietke no i jak bede mial ten bios z radka 9100 to jaka komenda go wgrac a i czy jak bede dobieral bios z radka 9100 do mojego 8500le to wazne jest jakie pamieci ma ten 9100 czy wystarczy ze bedzie mial 64mb ddr i tej samej firmy byl , a z ciekawosci wpisalem jedno co mi wyszlo :) atiflash -v i podalo mi

vga card model name : ap64dl

bios version : unknown

moze cos z mim radkiem nie tak czy jak :?:

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...