mrbenq Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Witam, na forum jestem od dziś, laptopa Sony Vaio VGN-NS21Z kupiłem wczoraj w VOBISie. Niestety system operacyjny Windows Vista nie jest dołączony na płytce, tylko na dysku znajduje się ukryta partycja do stworzenia back upu sytemu. To w ramach wstępu, teraz mój problem: Chciałem dziś zgrać system na płytki, jednak kupiłem tylko 2 dvd, a potrzebne są 4, wobec tego postanowiłem zrobić porządek z partycjami (na dysku jest tylko jedna partycja - C). Dysk ma pojemność 320 GB (304 GB rzeczywiste), gdy sprawdzam właściwości partycji okazuje się że dysk 'C' ma 283 GB (ok, pewnie ta partycja z kopią systemu zajmuje 20 GB), jednak wolnych już tylko 232, czyli wychodzi na to że goły system Windows Vista zajął 50 GB (możliwe?) Zgodnie z instrukcja dołączoną do laptopa chciałem podzielić dysk na mniejsze partycje za pomocą panelu sterowania. Jak się okazało, największy obszar jaki mogę wydzielić z jedynego w tej chwili dysku C to około 100 GB, w takim razie co się dzieje z pozostałymi 132 GB? Nie dość że system zajmuje 50Gb to jeszcze oczekuje pozostawienia ponad 130 Gb w zapasie? Chcę uniknąć instalowania dodatkowych programów na dysku systemowym i przechowywania na nim danych. Pomocy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Na dysku jest ukryta partycja recovery (klawisz F10 podczas bootowania), więc jak namieszasz z partycjami to sobie ją skasujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 założyłeś identyczny temat na labie a nawet nie raczyłeś odpowiedzieć, teraz tutaj to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbenq Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Nie namieszam, system z recovery już zgrany na 4 dvd. Co z tego że napisałem to samo na labie? To samo napisałem również na kilkunastu innych forach, zależy mi na opinii różnych osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...