Skocz do zawartości
qvall

Temperatura E2180 - Dziwny Przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taka konfiguracje:

procesor: e2180

zasilacz: corsair HX520W

ramy: patriot 4GB cl4 LLK

plyta: foxcon p35a-s

Wszystkie ponizsze temperatury podaje jako temp rdzeni z SpeedFana (swoja droga czym sie

roznia one od temp z etykieta CPU? Ta jest mierzona na powierzchni procka?)

Procesor poczatkowo podkrecilem do 3200 (VCore 1,38)(mnoznik 8x375) i grzalem go

wentylem Cooler Master Hyper TX2 (http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838-18)

Pasta Arctic Silver 5. Temperatura idle byla 29C w stresie 68 C. Nie wiem czy i tak

nie byla troche za duza chociaz paste aplikowalem kilka razy aby upewnic sie czy dobrze

nakladam (wczesniej bylo kilka stopni gorzej).

Ale nie w tym rzecz, bo ostatnio zachcialo mi sie troche wiekszej ciszy i trafila mi sie okazja

aby nabyc WC Aerocool Iceland (http://4speed.pl/index.php?id_towaru=5952&stan=opis). Jestem swiadom

ze to raczej dolna polka jesli chodzi o WC, ale spodziewalem sie ciszy i moze jakies 3 C mniej.

Temperatury jednak nie sa ciekawe dlatego zmienijszylem nawet zegar do 3000mhz (chociaz miedzy 3.2Ghz

raczje duzej roznicy nie bylo). Temperatury jakie mam:

Idle: 30 C (na poczatku), po godzinie stale 35 C

Stress: 72 C

Paste aplikowalem dwa razy jedną AC5, drugi raz tą z zestawu WC - temp jednak takie same. Swoja droga

rodzaj pasty ma znaczenie dla chlodzenia wodnego? (blok napewno nie jest z miedzi tylko jakis niekolorowy

metal - aluminium?)

Inna rzeczy do chipset mobo w stresie strasznie mi sie grzeje (74 C). Co dziwniejsze

aby temu zaradzic zminilem radiator na Thermalright-HR05

(http://www.cooling.pl/thermalright-hr05-chipset-cooler,produkt,1374.html)

Temp jednak spadla w stresie tylko o 2 stopnie C! Troche dziwne? Idac dalej dolozylem jeszcze

do radiatora wentyl 80mm arctic cooling ktory mi gdzies zalegal i na max obrotach temp spadla

do 69C, ale był on wtedy troche glosny. Na minimalnych obrotach temp taka sama jak bez czyli 72C.

Jednak slowem dolina :(. Napiecie na NB mam defaultowe (1.26V). Tutaj tylko podejrzewam ze docisk

moze byc slaby bo na tej mobo radiator przyczepiany jest zapinkami.

Generalnie walcze z temparaturami, overclockinkiem, wyciszaniem juz ponad miesiac i juz troche sie

poddalem. Wiem ze jest tutaj troche osob z prockiem e2180 wiec chcialbym sie glownie dowiedziec

czy moje cele w ogole sa realne czy walcze moze z wiatrami. Usatysfakcjonowaloby mnie 3.2GB i temp

w stress 65C (idealnie 60C) jednak z cichym chlodzeniem. Jest to realne. Udalo sie komus uzyskac cos

podobnego na podobnej konfiguracji.

Zaznaczam ze procesor jak wczesniej testowalem w orthosie to byl stabilny zostawiony na noc. Dalo rade

nawet nastawic na 3.4 ale wtedy czasem lapal zwiechy (tego jednak zbytnio nie testowalem bo temp, byly

poza moim zasiegiem, a to nie byle tez moim celem). Ramy tez sa ok i da sie nawet wykrecic do 1000mhz na cl5,

problemy mam jednak z temperaturami. Obudowe mam raczej zwiewna, kable poukladane i jeden fan z przodu

wciagajacy powietrze (120mm), drugi z tylu zamontowany na chlodnicy (120mm). Myslicie ze jednak zle nakladam paste?

Robie gdzies wyczytany sposob cyzli wszystko czyszcze dokladnie alkoholem izopropylowem (ipa), radiator poleruje

pasta aby uszczelnic ew. szeliny, a na procek nakladam ziarenko ryzu pasty i rozmarowuje stara karta bankomatowa.

Docisk chlodzenia WC jest napewno bardzo dobry bo jest przykrecany a nie na zatrzaski.

Druga rzecz ze raz po WC probowalem sobie jeszcze raz zalozyc starego cooler mastera zeby sprawdzic jakas temp i

wyszlo 70 po 30 min! (czyli moze by poszlo jeszcze +2C ale nie testowalem!)

Za wszelkie komentarze beda bardzo wdzieczny chociaz wiem ze dlugosc tego posta raczej zniecheca do czytania.

Nastepnym razem postaram sie byc bardziej zwiezly chociaz staralem sie podac jak najwiecej informacji bo troche

z tym juz walcze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Speedfan i Everest nie jest najdokładniejszy jeżeli chodzi o temperatury na C2D .

O wiele dokładniejszy jest CoreTemp/Real Temp ( używam tego drugiego na E5200 , różnica jakieś 7-10 stopni względem Everesta ) .

A co do samych temperatur - pasta termoprzewodząca to nie wszystko ( chociaż dobra pasta potrafi zdjąć kilka stopni ) dużo zależy też od konstrukcji samego radiatora oraz jakości jego wykonania ( jak spód nie jest idealnie gładki to może niezbyt dobrze odprowadzać ciepło z cpu ) oraz wentylatora .

Może ten CM jak i WC są średniej jakości , WC powinno dawać znacznie lepsze rezultaty niż AC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem temp jeszcze w innych programach (core temp, real temp, occt, cpuz, cpuid, everest) i raczej wszedzie jest podobnie (w real temp jest jedynie troche wieksza). Zalaczam zrzut ekranu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

@reyden

WC nie jest z gornej pólki ale tutaj http://translate.google.com/translate?u=ht...ol-iceland.html jest recenzja i na podobnej konfiguracji wychodzi ze w stressie byla temp 52C.

Cooler Master Hyper TX2 tez mial dosyc dobre noty na egieldzie (e2160 @ 2.8 - stress 62C jak dobrze pamietam http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838)

@pfemciek

temp cpu po resecie byla 52 C. Ale tym bym sie nie sugerowal bo w programach zwykle z idle do stress odrazu skacze i spadam mi o jakies 20 C. Poza tym sprawdzilem jeszcze temp w Fox One (ktory nie wiem czy nie czyta z biosa) i temp byla +2 C wieksza od innych programow.

Update

Odnosnie chipsetu NB to wydaje mi sie ze patrzylem na zla temp w speed fan(temp1 zamiast temp2). Jak dotknalem radiatora to byl letni natomiast z kolei radiator przy SB byl juz cieplejszy (ale jednak nie parzyl). Jest jakis sposob bardziej obiektywny by sprawdzic ktora temp dotyczy ktorego scalaka? Jest jakis sposob aby zmniejszyc temp mosta poludniowego? Moge miec problem aby wlozyc tam wiekszy radiator bo radiator od GPU jest nad nim.

Tutaj slabej jakosci zdjecie wnetrza budy

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi