Skocz do zawartości
charles

Łącznie Routera Od Upc Z Routerem Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na prośbę koleżanki, która posiada Internet od UPC w bloku, miałem zrobić sieć bezprzewodową w jej mieszkaniu. Zamówiłem więc router Pentagram Cerberus P 6391 i pognałem do niej z nim sądząc, że to betka - odłączy się stary router (na kablu) i podrzuci się jej nowy. Ale jak poszedłem do niej do mieszkania zauważyłem, że stary router, Scientific Atlanta Webstar EPC2203 łączy się z netem kablem koncentrycznym, a nie, jak sądziłem, przy pomocy zwykłej skrętki z wtyczką RJ45. Chciałem rozwiązać więc to, łącząc stary ruter z nowym i tym samym wymuszając działanie neta w pentagramie, czyli mniej więcej coś takiego:

Dołączona grafika

Wszystko na automatycznych ustawieniach. Powód założenia tematu prosty: nie działa. Pytanie: dlaczego?

W stanie połączenia sieciowego widać, że pobierane są i wysyłane pomiędzy komputerem a Pentagramem pakiety danych, ale Internet nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda zmiana karty seiciowej (ew MAC karty sieciowej) wymaga zresetowania modemu kablowego w upc. czyli wylaczasz na chwile modem i wlaczasz go spowrotem. Po chwili dluzszej lub krotszej modem powinien sie dogadac routerem / sieciowka. jesli by to sie nie stalo to wtedy podlaczasz go po staremu do kompa na ktorym smigal. jak sie dogada z "nim" to wtedy spisujesz sbie mac karty sieciowej

z kompia. Podlaczasz spowrotem wszystk ow konfiguracje z routerem i w konfiguracji routera wklepujesz ew clonujesz mac karty sieciowej kompa. troche to zawile ale powinno zadzialac. Aha i dla pewnosci w lanie ustaw router nie po dhcp tylko po stalych ip. Bo moze cos dhcp sie mota w lanie.

Edytowane przez MarekH1964

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, tylko poprawnie zresetuj modem, wszystko powinno śmigać na automacie u mnie przynajmniej tak było jak podłączałem router WiFi

Jeśli jednak potrzebny byłby MAC, START--> Uruchom--> Wpisz CMD

Dalej wpisujesz ipconfig /all

Szukasz karta Ethernet połączenie lokalne, adres fizyczny=adres MAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za dalsze odpowiedzi :)

Mam jedno tylko jeszcze pytanie: czy na poprawność połączenia pomiędzy modemem a routerem może mieć wpływ kabel, którego użyję (nie/crossowany)?

Edytowane przez kalor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie musisz klonować, ani czarować. Adres IP w UPC jest przyznawany na podstawie adresu MAC i dzierżawiony na, bodajże, 24h, tak więc, jak pisali poprzednicy: trzeba zrestartować modem (a nie router, jak napisałeś w temacie) od UPC, automatycznie jest dzierżawiony nowy IP na podstawie adresu MAC Pentagrama, nie musisz nic spisywać, wpisywać, klonować.

A schemat, który zaprezentowałeś to jedyny jaki de facto jest możliwy, żeby podzielić net od UPC, czyt. niestety 2 urządzenia.

Edytowane przez Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam modem upc. Z tym ze miast routera mam komp ktory rozdziela net. Ale to wychodzi na to samo co u ciebie routerek sprzetowy.

Ja to robie w takiej kolejnosci. Wylaczam router-komp. Wylaczam zasilacz od modemu upc z wtyczki zasilajacej na pol minuitki. Wlaczam zasilanie spowrotem. Odczekuje a zapala sie pierwsze 3 diody od lewej. Wlaczam router-komp. Powinna sie zapalic 5 dioda. I teraz trzeba odczekac az modem odczyta sobie maca z routera. Czasem dluzsza chwile. Jesli odczyta to powinna sie zapalic 4 dioda. Jesli dluzsza chwile nic by sie nie dzialo (4 ta dioda) to wylaczasz i wlaczasz router (nie modem). I zas czekasz.

Edytowane przez MarekH1964

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obyło się na szczęście bez takich kombinacji. Musiałem za to klonować MAC na routerze i jednak, żeby działało wszystko, wypełnić (zaznaczone, jako opcjonalne) adresy serwerów DNS. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi