charles Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam, na prośbę koleżanki, która posiada Internet od UPC w bloku, miałem zrobić sieć bezprzewodową w jej mieszkaniu. Zamówiłem więc router Pentagram Cerberus P 6391 i pognałem do niej z nim sądząc, że to betka - odłączy się stary router (na kablu) i podrzuci się jej nowy. Ale jak poszedłem do niej do mieszkania zauważyłem, że stary router, Scientific Atlanta Webstar EPC2203 łączy się z netem kablem koncentrycznym, a nie, jak sądziłem, przy pomocy zwykłej skrętki z wtyczką RJ45. Chciałem rozwiązać więc to, łącząc stary ruter z nowym i tym samym wymuszając działanie neta w pentagramie, czyli mniej więcej coś takiego: Wszystko na automatycznych ustawieniach. Powód założenia tematu prosty: nie działa. Pytanie: dlaczego? W stanie połączenia sieciowego widać, że pobierane są i wysyłane pomiędzy komputerem a Pentagramem pakiety danych, ale Internet nie działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekH1964 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Kazda zmiana karty seiciowej (ew MAC karty sieciowej) wymaga zresetowania modemu kablowego w upc. czyli wylaczasz na chwile modem i wlaczasz go spowrotem. Po chwili dluzszej lub krotszej modem powinien sie dogadac routerem / sieciowka. jesli by to sie nie stalo to wtedy podlaczasz go po staremu do kompa na ktorym smigal. jak sie dogada z "nim" to wtedy spisujesz sbie mac karty sieciowej z kompia. Podlaczasz spowrotem wszystk ow konfiguracje z routerem i w konfiguracji routera wklepujesz ew clonujesz mac karty sieciowej kompa. troche to zawile ale powinno zadzialac. Aha i dla pewnosci w lanie ustaw router nie po dhcp tylko po stalych ip. Bo moze cos dhcp sie mota w lanie. Edytowane 20 Lutego 2009 przez MarekH1964 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Wielkie dzięki za poradę i sugestię ;) W środę wybieram się do niej ponownie i dopiero wtedy to wypróbuję... ale może jeszcze inni użytkownicy mają coś do dodania? ;) Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Jak nie wiesz jak sklonować adres MAC, to patrzysz jaki router ma MAC dzwonisz do UPS, i mówisz ze zmieniłeś kartę sieciową i podajesz nowy MAC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Spokojnie, tylko poprawnie zresetuj modem, wszystko powinno śmigać na automacie u mnie przynajmniej tak było jak podłączałem router WiFi Jeśli jednak potrzebny byłby MAC, START--> Uruchom--> Wpisz CMD Dalej wpisujesz ipconfig /all Szukasz karta Ethernet połączenie lokalne, adres fizyczny=adres MAC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Wielkie dzięki za dalsze odpowiedzi :) Mam jedno tylko jeszcze pytanie: czy na poprawność połączenia pomiędzy modemem a routerem może mieć wpływ kabel, którego użyję (nie/crossowany)? Edytowane 25 Lutego 2009 przez kalor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Nic nie musisz klonować, ani czarować. Adres IP w UPC jest przyznawany na podstawie adresu MAC i dzierżawiony na, bodajże, 24h, tak więc, jak pisali poprzednicy: trzeba zrestartować modem (a nie router, jak napisałeś w temacie) od UPC, automatycznie jest dzierżawiony nowy IP na podstawie adresu MAC Pentagrama, nie musisz nic spisywać, wpisywać, klonować. A schemat, który zaprezentowałeś to jedyny jaki de facto jest możliwy, żeby podzielić net od UPC, czyt. niestety 2 urządzenia. Edytowane 25 Lutego 2009 przez Cro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Rozumiem, zwyczajnie mam przyciskiem reset zresetować router od UPC. W takim razie jutro (bo jednak mam poślizg w tym :P) się tym u niej zajmę. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekH1964 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Mam ten sam modem upc. Z tym ze miast routera mam komp ktory rozdziela net. Ale to wychodzi na to samo co u ciebie routerek sprzetowy. Ja to robie w takiej kolejnosci. Wylaczam router-komp. Wylaczam zasilacz od modemu upc z wtyczki zasilajacej na pol minuitki. Wlaczam zasilanie spowrotem. Odczekuje a zapala sie pierwsze 3 diody od lewej. Wlaczam router-komp. Powinna sie zapalic 5 dioda. I teraz trzeba odczekac az modem odczyta sobie maca z routera. Czasem dluzsza chwile. Jesli odczyta to powinna sie zapalic 4 dioda. Jesli dluzsza chwile nic by sie nie dzialo (4 ta dioda) to wylaczasz i wlaczasz router (nie modem). I zas czekasz. Edytowane 27 Lutego 2009 przez MarekH1964 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Obyło się na szczęście bez takich kombinacji. Musiałem za to klonować MAC na routerze i jednak, żeby działało wszystko, wypełnić (zaznaczone, jako opcjonalne) adresy serwerów DNS. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...