blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam, Przymierzam się do swojego pierwszego WC, byłbym wdzięczny za wszelkie fachowe porady i wskazówki. Nie ukrywam, że chciałbym mieć wszystko z górnej półki, tak żeby później już nie wymieniać. Mój sprzęcik, tak jak w sygnaturce, docelowa kwota to około 1500zł. Pomożecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 A co chcesz chłodzić? Proca czy GPU tez? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Wszystko co się da, oprócz hdd Jedynie bym chciał, żeby wszystko było optymalne pod obudowę Cooler Master S Edytowane 20 Lutego 2009 przez blekitnastal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Praktycznie rzecz biorąc za 1500zł schłodzisz tylko CPU i NB wybierając high-endowe podzespoły ;) Blok CPU D-Tek FuZion v2.0 - Universal - 250 zł Blok NB Swiftech MCW30 - blok NB - 110 zł Pompa Swiftech pompa MCP350 12V (Laing DDC 1T) - 259 zł Top do pompy EK Water Blocks EK-DDC X-Top v2 Laing Plexi G1/4 - 90 zł Chłodnica Feser Xchanger Triple Radiator 360 - 377 zł Rezerwuar Black Water O-Tank 250 - 100 zł Płyn Feser One 1L UV - 44 zł Jakbyś chciał GPU chłodzić to jescze: EK Water Blocks EK-FC GTX 285 Acetal - 435 zł Brakuje złączek, węży i wentyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Praktycznie rzecz biorąc za 1500zł schłodzisz tylko CPU i NB wybierając high-endowe podzespoły ;) Blok CPU D-Tek FuZion v2.0 - Universal - 250 zł Blok NB Swiftech MCW30 - blok NB - 110 zł Pompa Swiftech pompa MCP350 12V (Laing DDC 1T) - 259 zł Top do pompy EK Water Blocks EK-DDC X-Top v2 Laing Plexi G1/4 - 90 zł Chłodnica Feser Xchanger Triple Radiator 360 - 377 zł Rezerwuar Black Water O-Tank 250 - 100 zł Płyn Feser One 1L UV - 44 zł Jakbyś chciał GPU chłodzić to jescze: EK Water Blocks EK-FC GTX 285 Acetal - 435 zł Brakuje złączek, węży i wentyli. dzięki za zestaw, rozumiem, że jest to super wydajny i bardzo cichy zestaw? No i właśnie, jakie złączki wybrać i jakiej średnicy węże? Edytowane 20 Lutego 2009 przez blekitnastal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Maksymalnie wydajny jest - bez dwóch zdań. Super cichy będzie jak dobrze dobierzesz wentylatory na chłodnicę ;) Przedstawiając go udowodniłem, że wybierając topowe podzespoły nie zmieścisz się w 1500zł. Proponuję albo zwiększyć budżet albo pójść na kompromis w kwestii chłodnicy lub bloku na CPU. Po podanych przeze mnie cenach ja sprzedaję, natomiast kupując w innym sklepie wyjdzie jeszcze drożej, więc koniecznie musisz zmienić założenia ;) Edytowane 20 Lutego 2009 przez SaVkA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Wolę już poczekać nawet te 3 miesiące, ale mieć już wszystko na high Jako, że jestem początkujący w te klocki, to do czego właściwie służy TOP do pompki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 TOP do Lainga: wycisza go poprawia wydajność umożliwia wkręcanie zwykłych złączek z gwintem 1/4 Skoro wolisz dołożyć to do tego pierwszego zestawu proponowałbym: 3x wentylar Scythe S-Flex 800rpm - 50zł Złączki skręcane 10/13 FESER g1/4 - 16zł Wąż Tygon 9,5/12,7 - 34zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 To teraz pytanie z innej beczki. Sorry, że takie naiwne pytania zadaje, ale wole mieć 100% pewności :mrgreen: Chłodnica będzie zamontowana poziomo od "środka", idealnie by było, gdyby wentylatory przyszły od góry (nad chłodnicą, bo jest na to specjalne miejsce pod przykrywką). Taki pewnie układ nie będzie zbyt optymalny? Jedna złączka kosztuje 16zł? Ile takich bym potrzebował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Wentylatory lepiej dać "przed" chłodnicę, tak aby przepychały przez nią powietrze. Myślę, że w tym COSMOSIE taki układ się uda. Wtedy masz najwyższą wydajność ;) 2 złączki pompa 2 złączki chłodnica 2 złączki rezerwuar i po 2 na każdy blok więc jeśli będzie blok na CPU, NB i GPU to potrzeba 12 złączek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 bedziesz poprostu dmuchal cieple powietrze z chlodnicy do srodka budy w dodatku na procesor, ale nie powinno to jakos dyrastycznie zwiekszyc temp: zlaczki: 2 cpu, 2 gpu, 2 nb, 2 pompka, 2 chłodnica, 2 res. razem 12 sztuk, nie wiem tylko czy jest blok na Sb do tej plyty bo wtedy do tego zestawienia trzebaby dodac jeszcze blok na SB i 2 zlaczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 a jeżeli by wentylatory obrócić i by wyciągały powietrze z chłodnicy (dmuchały do góry)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Jak ciągną to wydajność spada dość wyraźnie. Ustaw tak, żeby pchały przez chłodnicę. Już ci to wcześniej pisałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 możesz zawsze zrobić kanapke :) wentyle po obu stronach chłodnicy i wtedy te dolne pchaja przez chłodnice a gorne wyciagaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Też prawda. Kanapka będzie najwydajniejsza ze wszystkich możliwości, ale: będzie głośniej przy 6 wentylach ich koszt wzrasta dwukrotnie, bo 6 zamiast 3 sztuk :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 kanapkę sobie darujmy na razie;) Jakie byście polecili, ale myślałem nad LEDami: białe lub czerwone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Jeśli chcesz wysoką jakość to już ci pisałem wyżej!! Maksymalna cisza i wysoki przepływ. Świecidełek nie polecam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Wąż Tygon 9,5/12,7 - 34złJak Tygon to lepiej dolozyc do 11.2/15.9, na tym 9.5/12.7 mam zwodowane 2 uklady i srednio sie nadaje do wiekszej ilosci blokow, ma cienkie scianki tak ze lubi sie troszke lamac, w tej chwili po woli sie go pozbywam i w wolnej chwili bede wymienial na wlasnie 11.2/15.9 lub 12/17 jak sie uda dostac :) Ewentualnie feser 10/16, z tym ze u nas tylko DD by Feser, ktory nawet w wersji Clear swieci w UV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Jeśli byłby by tylko te 3 bloki (cpu, nb, gpu) to wcale nie będzie za gęsto ;) Dla mnie jakoś te 16mm z zewnątrz to już zbyt grubo, więc doradzam według własnego doświadczenia i odczuć :D To i tak szczegóły, o których autor wątku będzie decydował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Dobór średnicy węża to jest teraz dla mnie największy dylemat. W ogóle jakie są rozmiary węży? I jak to ma się do wielkości złączek? Wiem już, że jest 9,5/12,7=10/13, jak to ma się do pozostałych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Tu nie ma nic trudnego ;) Kupujesz tygona 9,5/12,7 i bierzesz do tego złączki skręcane fesera 10/13 albo koolance 10/13 (wizualnie te drugie to rewelacja ale zrobiły się dość drogie) lub Kupujesz tygona 11,2/15,9 i do tego złączki choinkowe, moim zdaniem mniej bezpieczne, nk12. Dobre będą d-tek HI-FLOW nk12 Ja bym ci radził pozostać przy tych mniejszych, bo wydajność tutaj nie gra roli, a złączki skręcane są bardziej godne zaufania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 obojętnie jaki by nie był rozmiar, to wszystkie złączki mają gwint 1/4 tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Nie wszystkie mają taki gwint. Musisz je też dobrać do podzespołów. Te, co ci wymieniłem wszystkie mają gwint 1/4, więc i złączki masz brać z takim gwintem. Logiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kAmYkOsS Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam, tak przy okazji dyskusji na temat kanapeczek na chlodnicy zapytam :) - mam Thermochilla 120.3 i na nim 3x Scythe Slip Stream 800 puszczone na 5v. Czy jesli doloze drugi taki zestaw na z drugiej stronki moge liczyc na znaczny spadek temperatur??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Na znaczny nie. Pewnie podobne rezultaty dałoby podkręcenie tych Scythe'ów do 7v. Zakładam, że mówimy o sytuacji, w której 3 zainstalowane wentylatory pchają powietrze przez chłodnicę a nie ciągną. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kAmYkOsS Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Tak - ten zestawik co mam to przepycha powietrze przez chlodniczke :), a to tylko tak z ciekawosci pytam - w moim przypadku lepsza inwestycja bedzie wymiana pompki z BW SP na lainga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 No wiadomo, że tak ;) i topik do tego Przede wszystkim będzie to bardzo przyszłościowa inwestycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 W Cosmosa S kanapka z chlodnica TFC nie wejdzie (tzn na dach nie wejdzie) ... albo ciensza chlodnica albo wentyle tylko po jednej stronie. Mam taka obudowe i mierzylem to wielokrotnie :) Pozdrawiam Smok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 O kanapce było tylko takie gdybanie ;) Ja tego rozwiązania nie polecam. Lepiej dopłacać do lepszej chłodnicy niż do kolejnych wentyli przy WC !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Między blokiem, a CPU normalnie się stosuje pastę termoprzewodzącą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...