SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Normalnie ;) Smarujesz i gotowe. Tylko nie używaj jakichś zwykłych silikonów, tylko coś porządnego jak Zalman STG1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Tak, zawsze trzeba używac pasty ;) Oczywiście im lepsza pasta, tym niższa temperatura na chłodzonym elemencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Mam NOCTUA NT-H1, powinna jeszcze styknąć ;) A co myślicie o Thermochill PA120.3 Triple Radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Noctua jest w porządku ;) Myślę, że na razie tej chłodnicy nie dostaniesz, ale jak się pojawią gdzieś za miesiąc to brać śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Myślę, że na razie tej chłodnicy nie dostaniesz, ale jak się pojawią gdzieś za miesiąc to brać śmiało.Są w podobnej cenie, a czytam, że lepiej się spisuje Thermochill Między chłodnicą, a obudową też należy stosować jakieś podkładki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Bywa, że Thermochill wypada lepiej i to mój faworyt ;) Niestety, w tej chwili chłodnica jest całkowicie nieosiągalna w Polsce. Trzeba czekać. To zależy jak sobie wymyślisz ten montaż. ale nie musisz stosować żadnych podkładek. Szczególnie w Cosmosie, bo tam jest gdzie ją zamontować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Właśnie zmierzyłem ile jest wolnego miejsca od górnej ścianki do płyty i kurde nie jest zbyt dużo miejsca. Do mobo jest jakieś 7,5cm, czyli nie wejdzie swobodnie chłodnica z wiatrakami, zaś do pamięci jest 8,5cm. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Myślę, że chłodnica plus wentyl to 84 mm. Poza tym liczy się nie sama odległość. Zobacz, czy gdyby chłodnica była zamontowana jak te 3 otwory na wentylatory to czy by zawadzała o płytę, pamięci. Edytowane 21 Lutego 2009 przez SaVkA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Może zdecyduje się na Black Water Ultimate 124 rev. 3.0, wiem, że stracę (trochę?) na temperaturze, ale bardziej przemawia do mnie wysokość 45mm, która bardziej będzie pasować do cosmosa. W innym przypadku (Thermochill, feser), musiałbym zainstalować wiatraki od góry. Swoją drogą ciekawe co by było bardziej wydajne: Black Water Ultimate 124 rev. 3.0 i wiatraki od dołu czy Thermochill i wiatraki od góry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Zależy od siły nawiewu tych wiatraków. Jeśli do 800rpm to pewnie thermochill, w przypadku 1200 i wyżej BWU może wygrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Może zdecyduje się na Black Water Ultimate 124 rev. 3.0, wiem, że stracę (trochę?) na temperaturze, ale bardziej przemawia do mnie wysokość 45mm, która bardziej będzie pasować do cosmosa. W innym przypadku (Thermochill, feser), musiałbym zainstalować wiatraki od góry. Swoją drogą ciekawe co by było bardziej wydajne: Black Water Ultimate 124 rev. 3.0 i wiatraki od dołu czy Thermochill i wiatraki od góry? imho nie warto ladowac sie w BWU. Potrzebujesz do tego mocnych wentyli zeby przepchaly powietrze. Albo TC/Feser albo tylko BWA 123. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Hmm, wiatraki i tak będą podłączone pod regulator obrotów Scythe. Więc w spoczynku mogą być na min, a w stresie na max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Pod jaki regulator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 SCYTHE Kaze Master 5,25'' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Świetny wybór :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Hmm, wiatraki i tak będą podłączone pod regulator obrotów Scythe. Więc w spoczynku mogą być na min, a w stresie na max. :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:Co? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 W kompie są wentylatory. Wiatraki stoją na wsi. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 W kompie są wentylatory. Wiatraki stoją na wsi. ;) Oki Przy okazji mieszkam na wsi :lol2: Powiedzmy, że mam już wszystkie części, przydałby się jakiś schemat, jak to wszystko teraz połączyć, aby było git? A potem jak to wszystko zalać? Może jakieś wskazówki, please. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Oki Przy okazji mieszkam na wsi :lol2: Powiedzmy, że mam już wszystkie części, przydałby się jakiś schemat, jak to wszystko teraz połączyć, aby było git? A potem jak to wszystko zalać? Może jakieś wskazówki, please. :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: uzyj chociaz raz wyszukiwarki tego forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 No w sumie już dużo tych banalnych pytań zadałeś :D Do roboty!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 No, ale dopiero teraz temat się rozkręca :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 No to jak masz części to przymierzaj, kombinuj, po co projekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Nie mam żadnych części, mówiłem tylko jakbym miał. Chcę się przygotować już zawczasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Jakoś się dziwnie wyrażasz. Każdy ma inną wizję takiego chłodzenia. Proponuję poszukać w necie projektów WC z Cosmosem S. Na pewno coś cię zainspiruje lub będziesz mógł wręcz ściągnąć czyjś pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00dMan Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Śledząc temat zauważyłem że chyba nie padło pytanie odnośnie zabezpieczeń w WC - jak się domyślam dobrze jest podłączyć pompkę do mobo kablem do pomiaru obrotów a w biosie ustawić minimalną wartość jaka jest potrzeba do dalszego uruchomienia kompa. Jak się zabezpieczyć w takim razie przed awarią pompki już w trakcie pracy kiedy komputer jest uruchomiony? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Przecież jak się jakiś element zacznie przegrzewać to komp się sam wyłącza, to standardowe zabezpieczenie. To tak teoretycznie, bo pompa sama z siebie się nie zatrzymuje W TRAKCIE pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Mialem taka mala przerwe w czytaniu tego watku dlatego reaguje z opoznieniem ... otwory montazowe w dachu Cosmosa S nie sa (powtarzam: nie sa) przystosowane do zamontowania chlodnicy TC - no chyba ze jest cos o czym nie wiem i ta chlodnica ma specjalne otwory sluzace do zamontowania jej umieszczone w/g standardowego rozmieszczenia wentylatorow 120mm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Na razie jest problem taki, że się ani FESER ani Thermochill nie mieszczą na grubość w wentylatorami :D Jak to się rozwiąże to otwory można zawsze wywiercić albo wziąć chłodnicę FESER 360 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitnastal Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Jaka różnica w temperaturach może być, jeżeli pracowała by sama chłodnica bez wentylatorów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...